Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul Rauber

A desfășurat slujirea de nunțiu apostolic

Cardinalul german Karl-Josef Rauber a murit în seara de duminică, 26 martie 2023, la Rottenburg, în landul Baden-Württemberg. S-a născut la 11 aprilie 1934 la Nürnberg, în Arhidieceza de Bamberg. Hirotonit preot la 28 februarie 1959, a fost ales pentru Biserica titulară de Giubalziana, cu titlu personal de arhiepiscop, la 18 decembrie 1982. A primit hirotonirea episcopală la 6 ianuarie 1983. În consistoriul din 14 februarie 2015, Papa Francisc l-a creat și publicat cardinal diacon al titlului "Sant'Antonio di Padova a Circonvallazione Appia".

Fiul al lui Leopold Rauber, consultant ministerial, și al lui Mathilde Wedermann, profesoară, a fost botezat de părintele Josef Wagner la 13 aprilie 1934 în capela spitalului Theresionkrankenhaus din Nürnberg, care aparținea Parohiei "Allerheiligen" ("Toți Sfinții").

A frecventat școlile elementare în orașul natal și apoi la Körbeldorf, unde a trebuit să se transfere cu mama după ce Nürnberg a fost bombardat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. După aceea familia s-a mutat la Saarbrücken și apoi la Mainz.

După ce a susținut examenul de maturitate (bacalaureat) la liceul benedictin din Metten, în Bavaria, în 1950 a început să studieze teologie catolică la Universitatea din Mainz.

În 1959 a primit de la episcopul Albert Stohr hirotonirea sacerdotală în domul din Mainz, municipiu al landului Renania-Palatinat. Timp de trei ani a desfășurat slujirea în comunitatea catolică mică din Nidda, în Oberhessen. Vicar parohial, a fost asistent al scoutiștilor și al tineretului catolic.

Începând din 1962 s-a transferat la Roma, unde a obținut doctoratul în drept canonic la Universitatea Pontificală Gregoriana și a frecventat Academia Ecleziastică Pontificală.

În 1966 a început serviciul diplomatic, în Secțiunea Secretarului de Stat care se ocupă de raporturile cu statele și organizațiile internaționale, și până în 1977 a fost unul din cei patru secretari ai lui Giovanni Benelli - devenit după aceea cardinal arhiepiscop de Firenze - în perioada în care a ocupat rolul de substitut.

Monseniorul Benelli și însuși Paul al VI-lea au avut incidență asupra vieții și asupra slujirii lui Rauber în mod profund: în cei unsprezece ani petrecuți în Curia Romană el a dobândit de fapt o mare experiență ecleziastică în comuniune strânsă cu papa. Îndeosebi, la 20 octombrie 1971 a fost numit capelan al Sanctității Sale și la 22 decembrie 1979 prelat de onoare.

Din 1977, drept consilier de nunțiatură, a desfășurat slujirea în reprezentanțele pontificale din Belgia, Luxemburg, Grecia și Uganda.

În 1982, Ioan Paul al II-lea l-a numit pro-nunțiu apostolic în Uganda, încredințându-i titlul titular arhiepiscopal de Giubalziana. În solemnitatea Epifaniei din anul următor a primit de la papa Wojtyła hirotonirea episcopală în bazilica "Sfântul Petru". Împreună-consacratori au fost arhiepiscopii Eduardo Martinez Somalo, substitut de la Secretariatul de Stat, și Duraisamy Simon Lourdusamy, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor.

Caritas Christi urget nos este motoul său episcopal.

La 22 ianuarie 1990 i-a fost încredințată președinția Academiei Ecleziastice Pontificale.

După trei ani, la 16 martie 1993, s-a întors la serviciul diplomatic activ, mai întâi ca reprezentant pontifical în Elveția și în Liechtenstein (1993-1997), apoi în Ungaria și în Moldova (1997-2003); în sfârșit în Belgia și în Luxemburg (2003-2009), terminând astfel chiar acolo unde a început cariera diplomatică.

Pentru "L'Osservatore Romano" (19 noiembrie 2006) a scris o mărturie lungă despre slujirea lui Angelo Giuseppe Roncalli - după aceea papa Ioan al XXIII-lea - ca reprezentant pontifical în Turcia din 1934 până în 1944.

Când a împlinit 75 de ani, în 2009 s-a retras din serviciul diplomatic. De atunci desfășura slujirea spirituală și pastorală în Germania, la casa "Surorile Mariei de Schönstatt" la Ergenzingen, în dieceza de Rottenburg-Stuttgart, menținând mereu un raport viu cu dieceza de Mainz.

Papa Francisc l-a creat și publicat cardinal în 2015, încredințându-i diaconia "Sant'Antonio di Padova a Circonvallazione Appia". A luat în posesie diaconia la 13 iunie. La 1 aprilie 2017, a fost numit trimis special al pontifului pentru celebrarea celei de-a 375-a aniversări a întemeierii sanctuarului din Kevalaer, în Germania, dedicat Sfintei Fecioare Maria Consolatrix afflictorum, programată pentru 3 iunie 2017.

(După L'Osservatore Romano, 27 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 876.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat