Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc cu iezuiții din Indonezia, Spadaro: impresionat de atâția tineri

de Salvatore Cernuzio

Mai întâi autoritățile politice și civile ale țării, apoi membrii Societății lui Isus locale. Printre primele întâlniri ale lui Francisc la Jakarta, capitala indoneziană primă etapă a călătoriei lungi în sud-estul asiatic și în Oceania (2-13 septembrie) nu putea lipsi întâlnirea cu ușile închise cu confrații iezuiți, tradiție de mulți ani din fiecare călătorie apostolică. Papa a primit 200, din cei 320 prezenți în tot arhipelagul, astăzi pe la 11.30 în salonul din nunțiatura apostolică, unde ieri a îmbrățișat săraci, orfani, refugiați și bătrâni.

Întrebări și răspunsuri, destăinuiri, glume

Întâlnirea a durat o oră și, ca întotdeauna, a fost ritmată de un dialog spontan cu întrebări și răspunsuri, destăinuiri personale și câteva glume. "O întâlnire relaxată, profundă și acută" o sintetizează părintele Antonio Spadaro, sub-secretar al Dicasterului pentru Cultură și Educație și membru al suitei papale, prezent la întâlnire. "A fost un moment familial, ca în general", explică iezuitul, jurnalistul și teologul, la mass-media vaticane. "Papa Francisc este mereu foarte relaxat, se simte în familie, așadar este în măsură să dea primele feedback-uri ale vizitei". Cu confrații indonezieni, îndeosebi, a exprimat surprinderea și bucuria sa văzând atâția tineri: "Este probabil lucrul care m-a impresionat mai mult, Sfântul Părinte a observat cât de tineri sunt iezuiții prezenți în formare în Indonezia".

Temele dialogului, înculturării, discernământului și rugăciunii

Au fost numeroase temele tratate în colocviu: "Papa a vorbit despre Societate, despre importanța discernământului și a rugăciunii. Cei mai tineri l-au întrebat unde găsește timpul pentru a se ruga și el a relatat câteva anecdote", explică Spadaro. Teme care sunt toate împletite cu alte teme importante în această țară "cum ar fi dialogul interreligios sau înculturarea, asupra căreia a insistat foarte mult". Nu au lipsit aluzii la propriile experiențe personale și glume de bun gust; ca aceea rostită de pontif la încheierea întâlnirii: "Iată, a venit poliția să mă ia".

Program închis

"Papei îi place să vorbească împreună cu confrații, cu destindere și în mod liber și spontan, dar are ritmuri precise". După activitățile de dimineață la Palatul prezidențial Istana Negara, după-amiază Francisc va trăi de fapt alte două întâlniri prevăzute de program: la 16.30 cea cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, seminariștii și cateheții în catedrale "Stăpâna Noastră Ridicată la Cer"; la 17.35 îi va vedea pe tinerii din rețeaua Scholas Occurrentes în Casa Tineretului "Grha Pemuda".

Importanța tinerilor și contribuția creștinilor

Tocmai tinerii și contribuția lor la binele comun și la prezentul și la viitorul lumii sunt una din temele cheie ale întregii călătorii apostolice a 45-a. Primul contact al lui Jorge Mario Bergoglio cu noile generații indoneziene a avut loc așadar prin intermediul iezuiților care sunt în formare: "O Societate a lui Isus tânără care spune și o Biserică tânără", comentează părintele Spadaro. "Francisc - adaugă el - iubește acele Biserici pe care eu le definesc zero virgulă (0,...%). Aici suntem la 3%, așadar un procent mic din populație, însă sunt 8 milioane și există o prezență semnificativă în cadrul țării. Obiectivul creștinului - mai subliniază el - este oricum să contribuie la creșterea țării, să fie ca drojdia amestecată cu aluatul, acest lucru este cu adevărat important pentru papa. Mesajul pentru creștini este ca să colaboreze pe deplin la binele comun, dincolo de numere; pentru Sfântul Părinte ceea ce contează este vivacitatea, capacitatea generativă".

Privire la realitate și la căutarea viitorului

Din toată întâlnirea - prima din cele trei cu Societatea lui Isus programate în călătorie (celelalte două se vor ține la Dili și Singapore) - ceea ce a rămas mai imprimat pentru părintele Antonio Spadaro este "privirea" lui Francisc. "Fie în această întâlnire de azi dimineață dar și în celelalte avute până acum. Papa Francisc vede în această țară o posibilitate, posibilitatea armoniei în cadrul unui context pluralist. Și președintele vorbea astăzi despre armonie și pluralism. Cred că aici este o speranță pentru un viitor așa de amenințat, într-un moment în care lumea este împărțită și despicată. Așadar, sunt ochi, cei ai papei foarte deschiși la realitate și la căutarea unui viitor".

(După Vatican News, 4 septembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat