Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Podul cu lanțuri. În așteptarea vizitei Papei Francisc în Ungaria

Se apropie vizita Papei Francisc în Ungaria și, în ciuda programului meu încărcat, am dorit să mă opresc câteva minute la poalele Podului cu lanțuri din Budapesta pentru a reflecta asupra acestor evenimente, bineînțeles privind și Dunărea cea albastră.

Când privesc aceste mari lanțuri, primul gând mă poartă la Sfânta Iosefina Bakhita, sfânta africană care din sclavă a devenit un om liber datorită Crucii lui Cristos (spunea ea, Cristos e Stăpânul meu). Aceste lanțuri îmi amintesc de oamenii din spitalul de psihiatrie pe care îi vizitez lunar, de oamenii străzii cu care mă întâlnesc zilnic, de ochii unor tineri în care nu vezi nimic, de o familie care e pe punctul de a divorța. Toate aceste lanțuri le simt chiar și eu ca păstor al lor, pe lângă lanțurile mele și dificultățile mele personale.

Și iată că vineri va veni un om bătrân, îmbrăcat în haine albe, într-un cărucior cu rotile și care îmi spune că toate aceste lanțuri vor dispărea. Îmi spune că s-a întâlnit pe drumul Emmaus-ului cu un alt bărbat în alb și care e disponibil să mă ajute cu aceste lanțuri, îl cheamă Cristos și e Salvarea mea.

Dragii mei, vine Sfântul Părinte Papa Francisc la Budapesta în vizită apostolică cu un mesaj de încurajare: Construiți poduri, poduri ale libertății, poduri cu materiale durabile! Așezați Crucea lui Cristos între Buda și Pesta, între ce gândești tu și ce gândesc eu!

Sfântul Părinte se va întâlni cu întreaga comunitate catolică maghiară. Comunitatea catolică e o comunitate dinamică: de la grupurile carismatice până la cei mai conservatori, de la episcopi până la ministranți, de la cei bătrâni până la cei mici. Aici, în Ungaria, laicii sunt foarte activi în viață pastorală. Eu, ca paroh în două comunități, cu 8.000 de credincioși, cu un spital, cu trei case de bătrâni, cu două comunități de romi, fără laici nu m-aș descurca. Bineînțeles, totul sub coordonarea parohului. Pe lângă întâlnirile cu corpul diplomatic și cu oamenii politici, Papa Francisc se va întâlni cu copiii nevăzători și cu oamenii străzii, dar nu în ultimul rând, întâlnirea cu cei 11.000 de tineri înscriși. Eu cred că aici vom vedea gesturi și vom auzi cuvinte care vor provoca în noi picături de lacrimi pentru că, până la urmă, aceste întâlniri sunt mărturii de credință și nu discursuri ex cathedra.

Dacă mă întrebați ce aștept de la această vizită, vă spun că mă las surprins de fiecare gest și fiecare cuvânt!

Rugați-vă și pentru mine pentru că viața de păstor de suflete e foarte grea, dar e foarte frumoasă când știi că tu, preot sau laic, ești doar "un material de construcție" în edificarea "podului cu lanțuri", lanțuri de susținere, și nu lanțuri de robie!

Am dorit prin această reflecție mai mult o împărtășire personală a ceea ce trăiesc în aceste momente! Rugați-vă pentru noi să fim deschiși la acest mesaj de înviere și să nu uităm mesajul acestei întâlniri și mesajul care trebuie să fie speranța noastră: Cristos e viitorul nostru!

Pr. Petru-Mihăiță Mogda


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat