Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

De la 31 ianuarie la 5 februarie Papa Francisc în Republica Democrată Congo și în Sudanul de Sud

Interviu luat cardinalului Parolin în ajunul călătoriei pontifului

Pentru a promova reconcilierea în Africa

de Massimiliano Menichetti

Africa îl așteaptă pe papa care nu a încetat niciodată să dorească și să construiască această întâlnire în ținuturile, martirizate de conflicte și exploatare, din Republica Democrată Congo și din Sudanul de Sud. A patruzecea călătorie internațională îl va avea pe Papa Francisc, de la 31 ianuarie la 5 februarie, ducând cuvântul lui Dumnezeu, speranța păcii și a dialogului. O călătorie care în Sudanul de Sud va avea o conotație ecumenică puternică, de fapt, împreună cu succesorul lui Petru vor fi și arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, și moderatorul Bisericii din Scoția, Ian Greenshields. Va fi "un ecumenism al mărturiei", reafirmă cardinalul secretar de stat Pietro Parolin în acest interviu la mass-media vaticane, precizând că vizita este în direcția apropierii de Biserici și comunități locale, care sunt "vii și active", și cea "socio-politică" ce dorește reconcilierea, în două realități care din motive diferite trăiesc drama milioanelor de refugiați, a gherilei, a tensiunilor etnice și politice.

Eminență, papa se pregătește să plece în Republica Democrată Congo și în Sudanul de Sud. O vizită foarte dorită, amânată în iulie anul trecut din cauza durerii la genunchi. Ce dorință este în inima Papei Francisc?

Ca în fiecare călătorie apostolică, Sfântul Părinte dorește înainte de toate să se apropie, să întâlnească Biserica și populația locală. Aș spune că în această vizită, această dorință este deosebit de intensă fie pentru că este vorba de o călătorie așteptată de mult timp pe care papa a trebuit s-o amâne din cauza problemei la genunchi, fie pentru că este vorba de două țări care se află într-o situație deosebit de dificilă din cauza conflictelor aflate în desfășurare: așadar, papa merge acolo ca păstor care întâlnește poporul lui Dumnezeu și în același timp și pelerin de pace și de reconciliere.

Două țări cu resurse extraordinare și totuși strivite de conflicte și violențe care nu se opresc: care este semnificația acestei călătorii?

Aș spune că are două aspecte: există un aspect pastoral, de apropiere de Bisericile locale și de aceste comunități care sunt comunități vii, active, și apoi există aspectul socio-politic, și din acest punct de vedere se așteaptă ca prezența Sfântului Părinte, cuvântul său, mărturia sa, să poată ajuta la promovarea încetării violențelor aflate în desfășurare și la întărirea proceselor de pace și de reconciliere care sunt în desfășurare.

Prima etapă va fi Republica Democrată Congo unde se va ține și întâlnirea cu victimele din estul țării. Această vizită poate ajuta la cicatrizarea rănilor din inima oamenilor?

Sperăm că da, pentru că sunt cu adevărat răni foarte adânci. Este o situație care se prelungește de acum în timp: violență, contrapoziție și conflict. Așadar, faptul că papa întâlnește victimele acestei situații este un gest foarte semnificativ care cu siguranță le va întări. Cred că primul aspect și prima dimensiune a acestei întâlniri sunt tocmai întărirea și mângâierea acestor populații care au suferit, cu morți, refugiați... Apoi celălalt aspect este tot acela al încurajării de a nu pierde încrederea, speranța, de a nu ceda în fața răzbunării, de a nu mări diviziunile care există, de a avea ca obiectiv pacea. Așadar, comuniune și fraternitate sunt scopul pentru care papa întâlnește victimele.

Din Congo, Sfântul Părinte va merge în Sudanul de Sud. În 2019 - ne amintim - a sărutat picioarele liderilor sud-sudanezi pentru a implora pacea. Ce rol poate să aibă religia în stabilizarea țării?

Bisericile creștine - așa cum am putut constata și eu - acționează în slujba întregii populații, unde foarte des și statul și uneori și agențiile internaționale nu reușesc să ajungă. De aceea, se bucură pe lângă populație de încredere și de autoritate și asta le-a permis să aibă un rol semnificativ în cadrul dialogului internațional complex. Când am fost în Sudanul de Sud, însuși președintele mi-a amintit acel gest pe care papa l-a făcut față de el și care l-a impresionat și l-a emoționat profund: am putea spune un gest profetic. Și este un gest care angajează: cred că angajează autoritățile, cu adevărat, să facă pași concreți pe calea păcii. Sperăm ca această călătorie să dea continuitate acelui moment așa de deosebit și să stimuleze în acest sens să facă alegeri concrete, să asume decizii foarte practice pentru ca procesul de pace să poată ajunge la obiectivul său.

Papa va vizita Sudanul de Sud împreună cu arhiepiscopul de Canterbury și cu moderatorul Bisericii din Scoția. Așadar, este o călătorie și cu valență ecumenică puternică...

Da. Această prezență a celor trei lideri religioși - papa, arhiepiscopul de Canterbury și moderatorul Bisericii din Scoția - este o exprimare de ecumenism foarte semnificativă, ba chiar, un ecumenism - l-aș numi - al mărturiei. Între timp, însuși faptul că cei trei merg împreună este un semn că este posibil să se găsească modalități de comuniune dincolo de diferențe sau prin intermediul diferențelor. Și după aceea, această angajare comună din partea grupurilor religioase prezente în țară de a fi martori ai evangheliei, de a fi promotori de pace. Așadar, va fi o prezență și va fi o călătorie foarte semnificativă tocmai pentru că va fi pe trei voci.

Așadar, este mare așteptarea pentru prezența papei în aceste țări africane. Dumneavoastră înșivă, așa cum ne-ați amintit, ați vizitat recent locurile pe care le va vedea Papa Francisc, unde se contopesc însă speranță și sărăcie, dramă și viitor. Cum se schimbă acest scenariu?

Este o schimbare lentă care cere angajare, convergența angajării tuturor. Fiecare țară va trebui să încerce să promoveze politici care să fie cu adevărat întemeiate pe dreptate și pe pace. Și după aceea, comunitatea internațională care trebuie să stea alături de liderii politici din fiecare țară: să susțină țările în această conjunctură delicată, însoțindu-le spre obținerea completă a dezvoltării lor sociale, economice și instituționale. Și în acest context este și rolul Bisericilor, aminteam mai înainte, mai ales în domeniul caritativ, educativ și sanitar.

Care este auspiciul dumneavoastră personal pentru aceste popoare pe care, de altfel, le-ați întâlnit și vizitat, și mai în general pentru Africa?

Sunt foarte bucuros să-l pot însoți pe papa în această vizită, tocmai pentru că în luna iulie am făcut aceeași călătorie pentru a spune oamenilor să nu se descurajeze, că papa va veni, chiar dacă a trebuit - în acea ocazie - să suspende călătoria sa. Oamenii au înțeles acest mesaj și acum sunt plini de bucurie pentru a-l primi pe papa și a sta cu el. Eu cred că auspiciul este ca această întâlnire cu papa și după aceea, în Sudanul de Sud, și cu ceilalți lideri religioși să poată marca un moment de cotitură în evenimentele, adesea tragice, din aceste țări, și să poată susține bunăvoința tuturor: cred că într-adevăr este nevoie din partea tuturor de o angajare reînnoită. Dacă există această angajare, se vor putea scoate țările din situațiile actuale de conflictualitate, se va putea asigura o dezvoltare egală a întregii populații și îndrepta aceste țări spre un viitor mai bun.

(După L'Osservatore Romano, 28 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 304.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat