Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La Granada beatificarea Conchitei Berrecheguren

Extraordinarul unei vieți obișnuite

Ceea ce este extraordinar la Conchita Barrecheguren García este viața sa obișnuită și comună, dar există două lucruri care sunt specific unice în ea și care au atras atenția celor care au cunoscut-o: modul său de a accepta și de a înfrunta crucea și dezlipirea de lume și de tot ceea ce putea s-o distragă de la procesul său de creștere spirituală. Pentru aceasta tânăra, moartă la douăzeci și unu de ani, este beatificată sâmbătă dimineață, 6 mai 2023, în catedrala din Granada în Spania. Prezidează ritualul cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, reprezentându-l pe Papa Francisc.

Conchita s-a născut la Granada la 27 noiembrie 1905. Tatăl său, Francisco Barrecheguren Montagut, era originar din Lérida și provenea dintr-o familie basco-catalană. Mama sa, Concepción García Calvo, era originară din Granada. A fost botezată, la 8 decembrie 1905, cu numele de Maria a Zămislirii a Ajutorului Perpetuu.

Viața sa a fost scurtă. Nu a ajuns la împlinirea vârstei de douăzeci și doi de ani. Totuși, a fost un timp mai mult decât suficient pentru a deveni și a se matura ca femeie și creștină. Știa cum să folosească timpul său și să-l trăiască intens. La întoarcerea dintr-o călătorie de la Lisieux (octombrie 1926), o răgușeală ușoară i-a anunțat apariția tuberculozei. Puțin câte puțin, ea a amenințat natura fragila a lui Conchita și medicii au sfătuit-o de a se transfera la grădina pe care familia Barrecheguren o avea în pădurea apropiată la Alhambra. Se spera că aerul proaspăt și curat, care venea acolo mai ușor din Sierra Nevada, va înceta progresul bolii și va ajuta respirația bolnavei.

Însă îngrijirile erau dificile. TBC-ul era mai puțin cunoscut de medicina din acea vreme. Pentru acest motiv, singurul lucru care se putea face era să ușureze suferința pe care o simțea. Evoluția bolii lui Conchita și suferințele care au însoțit-o au trezit admirația celor care au cunoscut-o. O uimire care se năștea nu atât din contemplarea durerii în sine, cât și din modul în care tânăra știa să găsească forța de a o înfrunta. Acolo a reieșit minunăția față de calitățile sale umane și față de certitudinea credinței sale. Ea a descoperit că planurile lui Dumnezeu nu erau ale sale, că trebuia să accepte viața sa, modul său de a-l urma pe Isus Cristos și de a fi Biserică drept laică.

În ea sunt două elemente care au fost întărite de Conciliul Vatican II: importanța laicilor în viața Bisericii și participarea lor, prin Botez, la preoția lui Cristos. Simplitatea lui Conchita și faptul de a fi o creștină obișnuită sunt o mărturie de mare actualitate. Credința sa de neclintit și fidelitatea sa nu încetează niciodată să uimească. Nu a încercat și nu a trăit în mod răsunător. Era pur și simplu o creștină. Cu credința sa, răspundea la dificultățile și la provocările zilnice care i se prezentau. Cel care o cunoștea știa s-o aprecieze și era conștient că este în prezența unei persoane speciale, extraordinare. Era ca o prezență care, discretă și slabă, se pierde atunci când, pe neașteptate, dispare.

Prietenii și cunoscuții lui Conchita au descoperit treptat o atenție față de ea care, până în acel moment, a trecut neobservată. Puțin câte puțin a devenit un punct de referință. Puținele sale cuvinte și modul său de a înfrunta viața au fost un stimulent. Nimeni, nici Conchita, nici părinții săi, nici prietenii săi, n-ar fi putut gândi vreodată că fragilitatea și slăbiciunea acelei copile vor trezi atâta admirație și interes după moarte, petrecută la 13 mai 1927.

După moartea lui Conchita, tatăl său Francisco, atunci când a rămas văduv și singur, în iunie 1945, a decis să intre în congregația redemptoriștilor. După hirotonirea sacerdotală, superiorii l-au trimis la Granada. Părintele Barrecheguren a murit la 7 octombrie 1957. Astăzi Conchita și venerabilul Francisco sunt o referință pentru viața familială creștină.

(După L'Osservatore Romano, 5 mai 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat