Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj adresat participanților la Conferința Europeană a Tinerilor (Praga, 11-13 iulie 2022)

Dragi tineri!

Sunt foarte bucuros să mă adresez vouă care participați la Conferința Europeană a Tinerilor. Aș vrea să vă spun ceva ce se află mult la inima mea. Înainte de toate aș vrea să vă invit să transformați "bătrânul continent" într-un "nou continent", iar acest lucru este posibil numai cu voi. Știu că generația voastră are câteva cărți bune de jucat: sunteți tineri atenți, mai puțin ideologizați, obișnuiți să studiați în alte țări europene, deschiși la experiențe de voluntariat, sensibili față de temele mediului. Pentru aceasta simt că există speranță.

Voi, tinerii europeni, aveți o misiune importantă. Dacă în trecut înaintașii voștri s-au îndreptat spre alte continente nu întotdeauna din interese nobile, acum vă revine vouă să prezentați lumii o nouă față a Europei.

Cu privire la originea numelui "Europa" încă nu există explicații sigure. Printre diferitele ipoteze, una este deosebit de sugestivă: este aceea care evocă expresia "eurús op", adică "ochi mare", "privire largă", care exprimă capacitatea de a privi dincolo. Europa, figură mitologică ce i-a făcut pe zei să se îndrăgostească de ea, era numită "tânăra cu ochi mari". Deci mă gândesc și la voi, tineri europeni, ca la persoane cu privire largă, deschisă, capabili să priviți dincolo.

Poate că ați auzit vorbindu-se despre inițiativa, lansată în septembrie 2019, numită Pact Educativ Global. Este vorba despre o alianță între educatorii din toată lumea pentru a educa tinerele generații la fraternitate. Însă văzând cu merge această lume condusă de adulți și de bătrâni, pare că probabil ar trebui să fiți voi cei care să-i educați pe adulți la fraternitate și la conviețuirea pașnică!

Printre primele angajamente ale Pactului Educativ este acela de a-i asculta pe copii, pe adolescenți și pe tineri. De aceea, dragi tineri, faceți să se audă glasul vostru! Dacă nu vă ascultă, strigați și mai tare, faceți gălăgie, aveți tot dreptul să spuneți ce credeți cu privire la ceea ce se referă la viitorul vostru. Vă încurajez să fiți întreprinzători, creativi și critici: știți că atunci când un profesor are în clasă studenți exigenți, critici, atenți, este stimulat să se angajeze mai mult și să pregătească mai bine cursurile.

În acest Pact nu sunt "emițători" și "destinatari", ci toți suntem chemați să ne educăm în comuniune, așa cum sugera pedagogul brazilian Paulo Freire. Așadar, nu vă temeți să fiți exigenți: aveți dreptul de a primi ceea ce este mai bun pentru voi înșivă așa cum educatorii voștri au datoria de a da ceea ce au mai bun în ei înșiși.

Printre diferitele propuneri din Pactul Educativ Global amintesc două pe care le-am văzut prezente și în Conferința voastră.

Prima: "Deschiderea la primire", așadar valoarea incluziunii: a nu vă lăsa târâți în ideologii mioape care vor să vi-l arate pe celălalt, pe cel diferit ca un dușman. Celălalt este o bogăție. Experiența milioanelor de studenți europeni care au aderat la Proiectul Erasmus dă mărturie că întâlnirea între persoane din popoare diferite ajută la deschiderea ochilor, a minții și a inimii. Face bine să avem "ochi mari" pentru a ne deschide la alții. Nicio discriminare împotriva cuiva, pentru niciun motiv. A fi solidari cu toți, nu numai cu cel care seamănă cu mine, sau arată o imagine de succes, ci cu aceia care suferă, oricare ar fi naționalitatea și condiția socială. Să nu uităm că milioane de europeni în trecut au trebuit să emigreze în alte continente în căutare de viitor. Și eu sunt fiu de italieni emigrați în Argentina.

Obiectivul principal al Pactului Educativ este cel de a-i educa pe toți la viață mai fraternă, bazată nu pe competitivitate, ci pe solidaritate. Aspirația voastră cea mai mare, dragi tineri, să nu fie aceea de a intra în ambientele formative de elită, unde poate avea acces numai cel care are mulți bani. Aceste institute au adesea interes de a menține status quo-ul, de a formare persoane care să garanteze funcționarea sistemului așa cum este. Trebuie apreciate mai degrabă acele realități care unesc calitatea formativă cu slujirea față de aproapele, știind că scopul educației este creșterea persoanei orientată spre binele comun. Aceste experiențe solidare vor fi cele care vor schimba lumea, nu cele "exclusive" (și excluzătoare) ale școlilor de elită. Excelență da, dar pentru toți, nu numai pentru unii.

Vă propun să citiți enciclica Fratelli tutti (3 octombrie 2020) și Documentul despre fraternitatea umană (4 februarie 2019) semnat împreună cu marele imam de Al-Azhar. Știu că în multe universități și școli musulmane aprofundează cu interes aceste texte, și astfel sper ca să poată să vă entuziasmeze și pe voi. Așadar, educație nu numai pentru "a ne cunoaște pe noi înșine", ci și pentru a-l cunoaște pe celălalt.

Cealaltă propunere pe care aș vrea s-o amintesc se referă la grija față de casa comună.

Și aici am observat cu plăcere că, în timp ce generațiile precedente vorbeau mult și făceau puțin, voi în schimb ați fost capabili de inițiative concrete. Pentru aceasta spun că această ocazie poate să fie ocazia bună. Dacă nu veți reuși voi să dați o cotitură decisivă acestei tendințe autodistructive, va fi dificil că alții vor reuși în viitor. Nu vă lăsați seduși de sirenele care propun o viață de lux rezervată unei mici felii din lume: să aveți "ochi mari" pentru a vedea tot restul umanității, care nu se reduce la mica Europă; pentru a aspira la o viață demnă și sobră, fără lux și risipă, pentru ca toți să poată locui în lume cu demnitate. Trebuie redus urgent consumul nu numai de carburanți fosili, ci și de atâtea lucruri superflue; și tot așa, în anumite zone ale lumii, este oportun să se consume mai puțină carne: și asta poate contribui la salvarea mediului.

În această privință, vă va face bine - dacă n-ați făcut-o deja - să citiți enciclica Laudato si', unde credincioși și necredincioși găsesc motivații solide pentru a se angaja în favoarea unei ecologii integrale. Prin urmare, a educa pentru a cunoaște, în afară de noi înșine și pe celălalt, și creația.

Dragi tineri, în timp ce voi desfășurați conferința voastră, în Ucraina - care nu este în UE, dar este Europa - se duce un război absurd. Adăugându-se la numeroasele conflicte aflate în desfășurare în diferite regiuni ale lumii, el face și mai urgent un Pact Educativ care să educe pe toți la fraternitate.

Ideea unei Europe unite a apărut dintr-o puternică dorință de pace după atâtea războaie duse în continent, și a dus la o perioadă de pace care a durat șaptezeci de ani. Acum trebuie să ne angajăm toți să punem capăt acestui măcel al războiului, unde, ca de obicei, câțiva puternici decid și trimit mii de tineri să lupte și să moară. În cazuri ca acesta este legitim să ne răzvrătim!

Cineva a spus că, dacă lumea ar fi condusă de femei, nu ar fi atâtea războaie, pentru că acelea care au misiunea de a da viața nu pot face alegeri de moarte. În același mod îmi place să cred că, dacă lumea ar fi condusă de tineri, n-ar fi atâtea războaie: cei care au toată viața înainte nu vor s-o frângă și s-o arunce, ci vor s-o trăiască în plinătate.

Aș vrea să vă invit să cunoașteți o figură extraordinară de tânăr care obiectează, un tânăr european cu "ochi mari", care s-a bătut împotriva nazismului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Franz Jägerstätter, proclamat fericit de Papa Benedict al XVI-lea. Franz era un tânăr agricultor austriac care, din cauza credinței sale catolice, a făcut obiecție de conștiință în fața obligației de a jura fidelitate față de Hitler și de a merge în război. Franz era un tânăr vesel, simpatic, dezinvolt, care crescând, grație și soției Francesca, cu care a avut trei copii, și-a schimbat viața și și-a format convingeri profunde. Când a fost chemat la arme a refuzat, pentru că el considera nedrept să ucidă vieți nevinovate. Această decizie a sa a dezlănțuit reacții dure față de el din partea comunității sale, a primarului, chiar și a celor din familie. Un preot a încercat să-l descurajeze pentru binele familiei sale. Toți erau împotriva lui, în afară de Francesca soția sa, care, deși cunoștea pericolele teribile, a fost mereu de partea soțului și l-a susținut până la sfârșit. În pofida lingușirilor și a torturilor, Franz a preferat să fie ucis decât să ucidă. Considera războiul total nejustificat. Dacă toți tinerii chemați la arme ar fi făcut ca și el, Hitler n-ar fi putut realiza planurile sale diabolice. Răul pentru a învinge are nevoie de complici.

Franz Jägerstätter a fost ucis în închisoare unde era închis și cel de vârsta lui Dietrich Bonhoeffer, tânăr teolog luteran german, antinazist, care a avut și el același sfârșit tragic.

Acești doi tineri "cu ochi mari" au fost uciși pentru că au rămas fideli până la sfârșit față de idealurile credinței lor. Și iată a patra dimensiune a educației: după cunoașterea de noi înșine, a celorlalți și a creației, în sfârșit cunoașterea începutului și a scopului a toate. Dragi tineri europeni, vă invit să priviți dincolo, în sus, pentru a căuta mereu sensul vieții voastre, originea voastră, scopul, Adevărul, pentru că nu se trăiește dacă nu se caută Adevărul. Mergeți cu picioarele bine înfipte pe pământ, dar cu privirea largă, deschisă spre orizont, spre cer. Vă va putea ajuta în asta lectura exortației apostolice Christus vivit, adresată în mod special tinerilor. Și apoi vă invit pe toți la Ziua Mondială a Tineretului de anul viitor la Lisabona, unde veți putea împărtăși visele voastre cele mai frumoase cu tinerii din toată lumea.

Și vreau să închei cu o urare: să fiți tineri generativi, capabili să generați noi idei, noi viziuni despre lume, despre economie, despre politică, despre conviețuirea socială; dar nu numai noi idei, mai ales noi căi, de parcurs împreună. Și să puteți fi generoși și în a genera noi vieți, mereu și numai din iubire! Iubire față de soțul vostru și față de soția voastră, iubire față de familie, iubire față de copiii voștri, precum și iubire față de Europa, pentru ca să fie pentru toți ținut de pace, de libertate și de demnitate.

Întâlnire frumoasă și drum bun! Vă trimit din inimă salutul meu și binecuvântarea mea. Și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 6 iulie 2022

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 110.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat