Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc adresată soților cu ocazia Anului "Familia Amoris laetitia" (26 decembrie 2021)

Iubiți soți și soții din toată lumea!

Cu ocazia Anului "Familia Amoris laetitia", mă adresez vouă pentru a vă exprima tot afectul meu și apropierea mea în acest timp așa de special pe care-l trăim. Am ținut cont mereu de familii în rugăciunile mele, dar și mai mult în timpul pandemiei, care i-a pus pe toți la grea încercare, în special pe cei mai vulnerabili. Momentul prin care trecem mă face să mă apropii cu umilință, afect și primire de fiecare persoană, de fiecare cuplu de soți și de fiecare familie aflate în situații pe care le experimentează fiecare.

Contextul deosebit ne invită să trăim cuvintele cu care Domnul îl cheamă pe Abraham să iasă din țara sa și din casa tatălui spre o țară necunoscută pe care el însuși i-o va arăta (cf. Gen 12,1). Și noi am trăit mai mult ca oricând incertitudinea, singurătatea, pierderea de persoane dragi și am fost determinați să ieșim din siguranțele noastre, din spațiile noastre de "control", din modurile noastre de a face lucrurile, din ambițiile noastre, pentru a ne interesa nu numai de binele familiei noastre, ci și de cel al societății, care depinde și el de comportamentele noastre personale.

Relația cu Dumnezeu ne plăsmuiește, ne însoțește și ne pune în mișcare ca persoane și, în ultimă instanță, ne ajută "să ieșim din țara noastră", în multe cazuri cu o anumită teamă și chiar cu frica de necunoscut, dar grație credinței noastre creștine știm că nu suntem singuri pentru că Dumnezeu este în noi, cu noi și în mijlocul nostru: în familie, în cartier, la locul de muncă sau de studiu, în orașul unde locuim.

Ca Abraham, fiecare dintre soți iese din propria țară chiar din momentul în care, simțind chemarea la iubirea conjugală, decide să se dăruiască celuilalt fără rezerve. Astfel, deja logodnica implică ieșirea din propria țară, pentru că cere să se parcurgă împreună drumul care conduce la căsătorie. Diferitele situații ale vieții - trecerea zilelor, venirea copiilor, munca, bolile - sunt circumstanțe în care angajarea asumată reciproc presupune ca fiecare să abandoneze propriile inerții, propriile certitudini, spațiile de liniște și merge spre țara pe care Dumnezeu o promite: a fi doi în Cristos, doi în unul. O singură cale, un "noi" în comuniunea de iubire cu Isus, viu și prezent în fiecare moment al existenței voastre. Dumnezeu vă însoțește, vă iubește necondiționat. Nu sunteți singuri!

Dragi soți, să știți că ai voștri copii - și în special cei mai tineri - vă observă cu atenție și caută în voi mărturia unei iubiri puternice și credibile. "Cât de important, pentru tineri, să vadă cu ochii lor iubirea lui Cristos viu și prezent în iubirea soților, care mărturisesc cu viața lor concretă că  iubirea este posibilă pentru totdeauna!"[1]. Copiii sunt un dar, mereu, schimbă istoria fiecărei familii. Sunt însetați de iubire, de recunoștință, de stimă și de încredere. Paternitatea și maternitatea vă cheamă să fiți generativi pentru a da copiilor voștri bucuria de a se descoperi fii ai lui Dumnezeu, fii ai unui Tată care încă din prima clipă i-a iubit cu duioșie și îi ia de mână în fiecare zi. Această descoperire poate să dea copiilor voștri credința și capacitatea de a se încrede în Dumnezeu.

Desigur, a-i educa pe copii nu este deloc ușor. Dar să nu uităm că și ei ne educă. Primul ambient educativ rămâne mereu familia, în micile gesturi care sunt mai elocvente decât cuvintele. A educa înseamnă înainte de toate a însoți procesele de creștere, a fi prezenți în atâtea moduri, așa încât copiii să poată conta pe părinți în fiecare moment. Educatorul este o persoană care "generează" în sens spiritual și, mai ales care "intră în joc" punându-se în relație. Ca tați și mame este importantă relaționarea cu copiii pornind de la o autoritate obținută zi de zi. Ei au nevoie de o siguranță care să-i ajute să experimenteze încrederea în voi, în frumusețea vieții lor, în certitudinea că sunt niciodată singuri, orice s-ar întâmpla.

Pe de altă parte, așa cum am avut ocazia de a afirma, conștiința identității și misiunii laicilor în Biserică și în societate a crescut. Aveți misiunea de a transforma societatea cu prezența voastră în lumea muncii și de a face în așa fel încât să se țină cont de nevoile familiilor.

Și soții trebuie să ia inițiativa (primerear)[2] în cadrul comunității parohiale și diecezane cu propunerile lor și creativitatea lor, urmărind complementaritatea carismelor și a vocațiilor ca exprimare a comuniunii ecleziale; îndeosebi, cea a "soților alături de păstori, pentru a merge cu alte familii, pentru a ajuta pe cel care este mai slab, pentru a vesti că, și în dificultăți, Cristos devine prezent"[3].

De aceea, vă îndemn, dragi soți, să participați în Biserică, îndeosebi în pastorația familială. Deoarece "coresponsabilitatea față de misiune cheamă […] soții și slujitorii hirotoniți, în special episcopii, să coopereze în manieră rodnică în îngrijirea și în păzirea Bisericilor familiale"[4]. Amintiți-vă că familia este "celula fundamentală a societății" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 66). Căsătoria este realmente un proiect de construcție a "culturii întâlnirii" (Enciclica Fratelli tutti, 216). Pentru aceasta familiilor le revine provocarea de a construi punți între generații pentru a transmite valorile care construiesc umanitatea. Este nevoie de o nouă creativitate pentru a exprima în provocările actuale valorile care ne constituie ca popor în societățile noastre și în Biserică, popor al lui Dumnezeu.

Vocația la căsătorie este o chemare de a conduce o barcă instabilă - dar sigură datorită realității sacramentului - pe o mare uneori agitată. De câte ori, ca apostolii, ați vrea să spuneți, sau mai bine zis, să strigați: "Învățătorule, nu-ți pasă că pierim?" (Mc 4,38). Să nu uităm că, prin sacramentul Căsătoriei, Isus este prezent în această barcă. El se preocupă pentru voi, rămâne cu voi în orice moment, în plutirea bărcii agitate de ape. Într-un alt text din Evanghelie, în mijlocul dificultăților, discipolii văd că Isus se apropie în mijlocul furtunii și îl primesc în barcă; tot așa și voi, când furtuna se întețește, lăsați-l pe Isus să urce în barcă, pentru că atunci când "s-a urcat în barca lor […] vântul s-a oprit" (Mc 6,51). Este important ca împreună să țineți privirea îndreptată spre Isus. Numai așa veți avea pacea, veți depăși conflictele și veți găsi soluții la multe din problemele voastre. Nu pentru că acestea vor dispare, ci pentru că veți putea să le vedeți într-o altă perspectivă.

Numai abandonându-vă în mâinile Domnului veți putea înfrunta ceea ce pare imposibil. Calea este aceea de a recunoaște fragilitatea și neputința pe care le experimentați în fața atâtor situații care vă înconjoară, dar în același timp să aveți certitudinea că în acest mod forța lui Cristos se manifestă în slăbiciunea voastră (cf. 2Cor 12,9). Tocmai în mijlocul unei furtuni apostolii au ajuns să recunoască regalitatea și divinitatea lui Isus și au învățat să se încreadă în el.

În lumina acestor referințe biblice, aș vrea să profit de ocazie pentru a reflecta asupra câtorva dificultăți și oportunități pe care familiile le-au trăit în acest timp de pandemie. De exemplu, a crescut timpul pentru a sta împreună, și acest lucru a fost o oportunitate unică pentru a cultiva dialogul în familie. Desigur, asta cere un exercițiu special de răbdare; nu este ușor de a sta împreună toată ziua când în aceeași casă trebuie să se lucreze, să se studieze, să se distreze și să se odihnească. Nu vă lăsați învinși de oboseală; forța iubirii să vă facă apți de a privi mai mult la ceilalți - la soț, la copii - decât la propria trudă. Vă amintesc ceea ce am scris în Amoris laetitia (cf. nr. 90-119) preluând imnul paulin adus carității (cf. 1Cor 13,1-13). Cereți acest dar cu insistență Sfintei Familii; recitiți elogiul carității pentru ca ea să inspire deciziile voastre și acțiunile voastre (cf. Rom 8,15; Gal 4,6).

În acest mod, a sta împreună nu va fi o pocăință, ci un refugiu în mijlocul furtunilor. Familia să fie un loc de primire și de înțelegere. Păstrați în inimă sfatul pe care l-am dat soților cu cele trei cuvinte: "te rog, mulțumesc, iartă-mă"[5]. Și când apare un conflict, "a nu termina niciodată ziua fără a face pacea"[6]. Nu vă rușinați să îngenuncheați împreună în fața lui Isus în Euharistie pentru a găsi momente de pace și o privire reciprocă făcută din duioșie și din bunătate. Sau să luați mâna celuilalt, când este un pic supărat, pentru a-i smulge un zâmbet complice. Eventual să recitați împreună o rugăciune împreună, cu glas tare, seara înainte de a adormi, cu Isus prezent între voi.

Este adevărat și că, pentru unele cupluri, conviețuirea la care au fost constrânși în timpul carantinei a fost deosebit de dificilă. Problemele care existau deja s-au agravat, generând conflicte care în multe cazuri au devenit aproape insuportabile. Atâția au văzut chiar ruperea unei relații în care se târa o criză care nu s-a știut sau nu s-a putut depăși. Și acestor persoane doresc să exprim apropierea mea și afectul meu.

Ruperea unei relații conjugale generează multă suferință datorită dispariției atâtor așteptări; lipsa de înțelegere provoacă discuții și răni care nu sunt ușor de depășit. Nici copiii nu sunt scutiți de durerea de a vedea că părinții lor nu mai sunt împreună. Și în aceste cazuri, nu încetați să căutați ajutor așa încât conflictele să poată fi depășite într-un fel și să nu provoace alte suferințe între voi și copiilor voștri. Domnul Isus, în milostivirea sa infinită, vă va inspira modul de a merge înainte în mijlocul atâtor dificultăți și neplăceri. Nu încetați să-l invocați și să căutați în el un refugiu, o lumină pentru drum, și în comunitate o "casă paternă unde este loc pentru fiecare cu viața sa obositoare" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 47).

Nu uitați că iertarea vindecă orice rană. Iertarea reciprocă este rezultatul unei decizii interioare care se formează în rugăciune, în relația cu Dumnezeu, este un dar care provine din harul cu care Cristos umple cuplul atunci când este lăsat să acționeze, când i se adresează lui. Cristos "locuiește" în căsătoria voastră și așteaptă ca să-i deschideți inimile voastre pentru a vă putea susține cu puterea iubirii sale, ca pe discipoli în barcă. Iubirea noastră umană este slabă, are nevoie de forța iubirii fidele a lui Isus. Cu el puteți construi cu adevărat "casa pe stâncă" (Mt 7,24).

În această privință, permiteți-mi să adresez un cuvânt tinerilor care se pregătesc pentru căsătorie. Dacă înainte de pandemie pentru logodnici era dificil să proiecteze un viitor fiind greu să găsească un loc de muncă stabil, acum incertitudinea este și mai mare. De aceea, îi invit pe logodnici să nu se descurajeze, să aibă "curajul creativ" pe care l-a avut Sfântul Iosif, a cărui amintire am voit s-o cinstesc în acest an dedicat lui. Tot așa și voi, când este vorba de a înfrunta drumul căsătoriei, deși aveți puține mijloace, încredeți-vă mereu în Providență, pentru că "uneori tocmai dificultățile scot din fiecare dintre noi resurse pe care nici măcar nu ne gândeam că le avem" (Scrisoarea apostolică Patris corde, 5). Nu ezitați să vă sprijiniți pe familiile voastre și pe prieteniile voastre, pe comunitatea eclezială, pe parohie, pentru a trăi viitoarea viață conjugală și familială învățând de la cei care deja au trecut pe drumul pe care voi începeți să-l parcurgeți.

Înainte de a încheie, doresc să trimit un salut special bunicilor și bunicuțelor care în perioada de izolare au ajuns în imposibilitatea de a-i vedea pe nepoți și de a sta cu ei; persoanelor bătrâne care au suferit în manieră și mai puternică singurătatea. Familia nu poate să se lipsească de bunici, ei sunt amintirea vie a umanității, "această amintire poate ajuta la construirea unei lumi mai umane, mai primitoare"[7].

Sfântul Iosif să inspire în toate familiile curajul creativ, atât de necesar în această schimbare de epocă pe care o trăim, iar Sfânta Fecioară Maria să însoțească în viața voastră conjugală gestația culturii întâlnirii, așa de urgentă pentru a depăși adversitățile și contrastele care întunecă timpul nostru. Multele provocări nu pot fura bucuria celor care știu că merg cu Domnul. Trăiți intens vocația voastră. Nu lăsați ca tristețea să transforme fețele voastre. Soțul vostru are nevoie de zâmbetul vostru. Copiii voștri au nevoie de privirile voastre care să-i încurajeze. Păstorii și celelalte familii au nevoie de prezența voastră și de bucuria voastră: bucuria care vine de la Domnul!

Vă salut cu afect îndemnându-vă să mergeți înainte în trăirea misiunii pe care Isus ne-a încredințat-o, perseverând în rugăciune și "în frângerea pâinii" (Fap 2,42).

Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine; eu fac asta în fiecare zi pentru voi.

Cu fraternitate,

Franciscus

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 26 decembrie 2021, Sărbătoarea Sfintei Familii

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

[1] Video-mesaj adresat participanților la Forumul "La ce punct suntem cu Amoris laetitia?" (9 mai 2021).

[2] Cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, 24.

[3] Video-mesaj adresat participanților la Forumul "La ce punct suntem cu Amoris laetitia?" (9 mai 2021).

[4] Ibid.

[5] Discurs adresat familiilor din lume cu ocazia pelerinajului la Roma în Anul Credinței (26 octombrie 2013); cf. Exortația apostolică post-sinodală Amoris laetitia, 133.

[6] Cateheza din 13 mai 2015; cf. Exortația apostolică post-sinodală Amoris laetitia, 104.

[7] Mesaj pentru Prima Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor "Eu sunt cu tine în toate zilele" (31 mai 2021).


 

lecturi: 916.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat