Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Cerc pedagogic și missio canonica pentru profesorii din zona Iași

Vineri, 19 mai 2017, s-a desfășurat în Parohia Butea, în parteneriat cu Școala Gimnazială Butea, cercul pedagogic și acordarea missio canonica pentru profesorii de religie din zona Iași. Tema întâlnirii a fost Activitățile extrașcolare, interdisciplinare și transdisciplinare la disciplina religie în contextul actual.

Echipa de organizare a activităților a fost formată din prof. Maria Dumea (propunător), prof. Greta Predoi, director Școala Gimnazială Butea, pr. Petru Blaj, paroh de Butea, pr. Mihai Androșcă, vicar, sora Giosepina Barollo și stavrofora Mihaela Stroescu, stareța mănăstirii Miclăușeni.

Programul propus de organizatori a constat în vizitarea Casei de bătrâni și bolnavi "Sfântul Ioan Paul al II-lea" unde elevii au pregătit un scurt moment artistic, vizitarea bisericii romano-catolice "Sfânta Treime" unde părintele paroh Petru Blaj a prezentat istoria înființării Parohiei din Butea, oferind profesorilor spre o documentare mai profundă cartea Butea - monografie. Elevii și profesorii au participat la sfânta Liturghie. Lecturile, intențiile și cântecele minunat interpretate au fost proclamate și pregătite de elevi.

La omilie, prof. pr. Petru Sebastian Tamaș, inspector diecezan pentru disciplina religie, a subliniat importanța muncii, a credinței și a iubirii în dezvoltarea armonioasă a copiilor și a adolescenților în plan profesional, cultural și religios.

După-amiază, prof. Greta Predoi a prezentat proiectul european Erasmus KA2 "Europe - Powered by nature", derulat de Școala Gimnazială Butea în perioada 2014-2017 cu scopul de a descoperi și conștientiza de către elevi importanța surselor regenerabile de energie, cum ar fi: energia geotermală, energia eoliană, energia solară, biomasa.

Un timp aparte a fost rezervat colocviului între profesori, prof. pr. Petru Tamaș și prof. metodist Fulvina Blînda, în vederea acordării missio canonica pentru anul școlar 2017-2018.

Activitatea s-a încheiat cu vizitarea atelierului de pictură, a atelierului de broderie din cadrul mănăstirii Miclăușeni.

Felicitări și mulțumiri cordiale pentru preoții, surorile, elevii și profesorii din Butea care s-au remarcat prin ospitalitate, bucurie și credință!

Impresii

"O zi în care m-am bucurat de clipele minunate petrecute împreună. Am văzut la Butea o comunitate în care școala, Biserica și măicuțele de la căminul de bătrâni fac lucruri deosebite împreună, demne de toată lauda și cinstea. Felicitări!" (Prof. Cristina Ghercă).

"Ziua de vineri, 19 mai 2017, a fost una specială, pot spune că a fost o zi a vocațiilor. Vizita făcută de dimineață la căminul de bătrâni m-a făcut să înțeleg că Dumnezeu își trimite ambasadorii acolo unde este nevoie; am văzut în sora Elisabeta un trimis al Domnului, care să aline bătrânețile și suferințele celor înaintați în vârstă, chiar ne spunea sora: «Am simțit chemarea lui Dumnezeu, altfel nu aș fi putut să fac ceea ce am făcut». Sfânta Liturghie la care am participat împreună cu un număr foarte mare de copii ne-a arătat vocația pe care o au preoții, aceea de avea grijă de turma care le-a fost încredințată. Apoi am regăsit vocația profesorilor, care sunt ajutoare de nădejde ale preoților, prin educația pe care o fac la catedră. Toată ziua am fost înconjurați de o căldură sufletească venită din inima gazdelor noastre, care ne-au primit în mod tradițional românesc, reușind să mențină această atmosferă pe tot parcursul zilei. Vreau să felicit din toată inima pe colega noastră, Maria Dumea, și în mod special pe doamna director pentru rezultatele deosebite pe care le au în scoală si totodată pentru această zi superbă!" (Prof. Camelia Bejan).

"Creștini implicați, păstrători ai tradițiilor populare, inimi deschise și dăruite pentru formarea tinerelor generații într-un mod adaptat contextului social actual - asta am văzut la Butea, locul unde educația din mediul școlar se întrepătrunde cu trăirea valorilor sacre transmise de Biserică și astfel, împreună, dau rod în slujirea aproapelui. Astfel de momente sunt ocazii de cunoaștere și îmbogățire reciprocă prin care devenim mai conștienți de bogăția darurilor pe care Dumnezeu le revarsă asupra noastră" (Prof. Celina Romila).

"Cine a spus ca omul sfințește locul? Pentru toți cei care au fost părtași la activitatea de vineri, 10 mai 2017, întrebarea de mai sus își găsește răspunsul deplin. O activitate de cerc pedagogic pare, poate, o pierdere de timp. La Butea nu a fost așa: o zi însorită completată de o activitate bogată. Profesorul de religie a fost în centrul atenției tuturor: a elevilor, a profesorilor de religie, a cadrelor didactice de la Școala din Butea, a preoților din localitate, a personalului Centrului de îngrijire «Sfântul Ioan Paul al II-lea», pentru că a știut să modereze și să direcționeze energiile, informațiile, activitățile. Merită pe deplin prof. Maria Dumea felicitări pentru ca a pus în contextul potrivit personalitatea profesorului de religie. Cercul pedagogic a fost un adevărat «pelerinaj» în aria de interes a profesorului: caritate, Liturghie, act didactic" (Prof. metodist Fulvina Blînda).

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 mai: Butea: Cerc pedagogic și missio canonica pentru profesorii din zona Iași
 


lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat