Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: O experiență intercongregațională unică

La sfârșitul anului pastoral septembrie 2022 - iunie 2023, 20 de persoane consacrate din opt congregații din zona Onești au organizat o zi de mulțumire la Slănic Moldova miercuri, 7 iunie 2023, pentru a trăi împreună în comuniune fraternă și în contemplarea naturii.

Noi, persoanele consacrate din zona Onești, vrem să-i aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru acest an pastoral (septembrie 2022 - iunie 2023), în care am parcurs împreună căi de cunoaștere și de colaborare intensă.

Lunar ne-am adunat la Casa Ecumenică a fraților capucini, pentru o zi de reculegere și împărtășire. Fiecare congregație, pe rând, am pregătit ziua de reculegere, axându-ne în prima parte pe spiritualitatea proprie, iar apoi meditând evanghelia propusă pentru sărbătoarea propriului fondator/fondatoare. În acest mod, ne-am îmbogățit reciproc și am descoperit că fiecare institut se naște dintr-o bogată istorie carismatică, în ale cărei origini este mereu prezentă acțiunea lui Dumnezeu, care cheamă anumite persoane să "citească" semnele timpului și să dea răspuns creativ la necesitățile Bisericii.

Tot împreună, am ieșit din granițele propriului institut, pentru a elabora un proiect comun de formare pentru adolescenți și tineri. Am format grupul "Drumul spre o inimă nouă", un parcurs lunar de creștere umană și spirituală, adresat adolescenților și tinerilor din parohiile din împrejurimi. Suntem șapte persoane consacrate, una din fiecare congregație, angajate în această misiune, și credem cu tărie că viitorul se construiește nu izolându-ne, nici folosindu-ne doar de propriile forțe, ci într-o comuniune deschisă spre dialog, ascultare și ajutor reciproc. Fiecare a pus la dispoziție ceea ce avea mai bun și împreună, am reușit să ne completăm și să le oferim tinerilor o formare umană și spirituală. Ne dăm seama că împreună cu ei ne maturizăm și noi, este o formare reciprocă, o provocare continuă.

La sfârșitul acestui an pastoral binecuvântat, am organizat o ieșire la Slănic Moldova în ziua de miercuri, 7 iunie 2023, pentru a trăi împreună în comuniune fraternă și în contemplarea naturii. I-am mulțumit Domnului pentru toate harurile primite, celebrând împreună Sfânta Liturghie. Domnul primar, Gheorghe Baciu, ne-a primit în primărie și ne-a povestit istoria acestei oaze minunate și a izvoarelor tămăduitoare, oferindu-ne mai apoi și posibilitatea de a ne plimba cu scaunul teleferic prin munții Nemira, iar cei mai curajoși au parcurs drumul celor 300 de scări, întâlnind pe traseu și pe Moș Martin, care și-a văzut de treaba lui.

Gânduri alese avem și la adresa părintelui paroh, Benone Butacu, și sorei Magda, care ne-au găzduit cu mare drag oferindu-ne un prânz delicios și un loc minunat pentru a ne destinde și a ne bucura de un spațiu verde în "Perla Moldovei".

Mulțumim tuturor pentru aceste momente de comuniune și fraternitate.

Sora Lucia Vârgă,
Surorile Providenței

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 iunie: Slănic Moldova: O experiență intercongregațională unică


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat