Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini din Irlanda la Lourdes

Opt familii de români care locuiesc în Dublin, plus câteva rude apropiate, au avut parte de o experiență spirituală intensă în timpul unui pelerinaj la Lourdes, în Franța, între 28 aprilie și 2 mai 2023. Timp de șase zile, s-au rugat, au participat la rozariu, la Liturghia internațională și la procesiunea cu Preasfântul Sacrament, au parcurs locurile unde a trăit Sfânta Bernadeta Soubirous, călăuziți fiind de părintele Iosif Dorcu, preot la Lourdes.

Familii cu copii mici au încercat să propună credința și celor mici și să-i integreze în experiența lor de rugăciune. Copiii, deși la vârstă fragedă, au fost foarte deschiși și curioși, împărtășindu-se cu părinții lor momentele de bucurie și de emoție.

Unul dintre momentele cele mai deosebite ale pelerinajului a fost participarea la ritualul apei, unde familiile, asistate de doi voluntari, au avut parte de o experiență spirituală profundă. În urma unei rugăciuni comune, fiecare familie a participat individual la ritualul apei, reprodus în modul în care Sfânta Fecioară i-a spus Bernadetei să bea și să se spele cu apa din izvorul miraculos. Acest ritual a fost un moment deosebit de emoționant pentru fiecare dintre participanți și a adus o energie nouă în grupul de români care au făcut această călătorie la Lourdes.

În ajunul plecării, aceștia au participat la o Liturghie celebrata în limba română la altarul de la criptă, prima biserică a sanctuarului.

De asemenea, familiile au participat la procesiunea cu lumânări, care a avut loc în fiecare seară, iar copiii s-au bucurat de fiecare dată când trebuiau să ridice lumânările aprinse în timp ce părinții cântau sau recitau rugăciuni în limba română, împreună cu grupul ce anima rugăciunea.

În general, experiența a fost una foarte puternică pentru toți cei implicați într-un mod sau altul. Participanții au avut parte de o perioadă de rugăciune și de meditație profundă, dar și de ocazia de a se apropia unii de alții într-un mod nou. Prin intermediul acestei călătorii, familiile au reușit să-și împărtășească credința și să se simtă împreună într-o lume spirituală specială și unică, într-un loc de pelerinaj unic în Europa așa cum este Lourdes.

"Apropierea de locurile unde Sfânta Fecioară s-a arătat Bernadetei, acum nu prea mult timp în urmă, a fost ca o ploaie de vară: neașteptată, răcoritoare dar și provocatoare. Mi-a plăcut mult rugăciunea rozariului din fiecare seară de la ora 21.00 la procesiunea cu statuia Sfintei Fecioare. Am participat în fiecare seară și sper ca acea participare să se prelungească și să fie ca o ștampila sau ca o marcare care definește doua etape diferite ale vieții." (mărturie a lui Marcel, unul dintre pelerini)

Ave Maria, în cor noi îți cântăm,
Sfântă Fecioară, noi toți te lăudăm!
La tine, mamă, cu dor astăzi venim,
Ave Maria, noi vrem să îți mulțumim!

Iacob Butnaru


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat