Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit la 92 de ani Ioannis Zizioulas, un mare teolog creștin

S-a stins din viață, în ziua de 2 februarie 2023, episcopul mitropolit ortodox de Pergam din Patriarhia de Constantinopol: la 10 ianuarie împlinise 92 de ani. Era internat într-un spital la Atena. Contractase COVID.

Mare promotor al ecumenismului, deja în urmă cu patruzeci de ani părintele Yves Congar vorbea despre el ca "unul din cei mai originali și profunzi teologi ai epocii noastre". Printre temele centrale la nivel catolic-ortodox, Zizioulas tratase în mai multe ocazii tema primatului petrin și în lumina a ceea ce a reieșit din Conciliul al II-lea din Vatican. Susținând egalitatea între fiecare episcop al fiecărei Biserici locale, a afirmat printre altele într-un interviu că posibilitatea de "a recepta primatul universal" al papei ar fi fost acceptabilă pentru lumea ortodoxă într-o dimensiune sinodală prin care "episcopul de Roma nu ar trebui să facă nimic fără ceilalți episcopi. Ar trebui să-i consulte mereu", păzind depositum fidei "numai în comuniune cu ceilalți episcopi".

Contribuția la Laudato si'

Și Papa Francisc îl stima mult pe Ioannis Zizioulas și îl chemase să dea o contribuție pentru enciclica Laudato si' și chiar mitropolitul de Pergam era printre cei prezenți, la 18 iunie 2015, la conferința de presă de prezentare a documentului pontifical. "Este un eveniment istoric această enciclică" - a spus atunci mitropolitul - o ocazie de bucurie și satisfacție pentru ortodocși, care din 1989 solicită urgența unei dezbateri despre creație. Implicațiile ecologice în doctrina creștină despre creație - a afirmat el - au fost adesea ignorate, în schimb întreaga creație este impregnată de Dumnezeu și ființa umană este preot al creației și nu exploatatorul ei. Apoi s-a oprit asupra rupturii "raportului corect între om și pământ" definind-o un "păcat ecologic" față de Dumnezeu și față de aproapele de astăzi și din viitor.

Criza ecologică, oportunitate ecumenică

Pentru Zizioulas criza ecologică este o problemă spirituală. "La baza acestui păcat - a subliniat el - este căutarea fericirii individuale, o aviditate care generează nedreptate socială. Acestora trebuie contrapus un «ascetism ecologic» care este sensibilitate față de toate creaturile, dat fiind faptul că toți suntem interdependenți". Criza ecologică pentru mitropolit este o ocazie ecumenică, un apel la unitate în rugăciunea pentru ambient, în convertirea inimilor și a stilurilor de viață pentru ca să se respecte fiecare dar al lui Dumnezeu: "La asta noi răspundem cu un «Amin» din adâncul inimii".

Papa Francisc l-a citat adesea pe Zizioulas, și atunci când îi plăcea să glumească despre drumul ecumenic și dezbaterea teologică și spunea că teologii se vor pune de acord în ziua de după judecata finală.

Biografia

Ioannis Zizioulas, născut la 10 ianuarie 1931, a studiat la universitățile din Salonic și Atena, apoi la Institutul ecumenic din Bossey. A obținut doctoratul cu o teză despre "Unitatea Bisericii în Dumnezeiasca Euharistie și în Episcop în timpul primelor trei secole". A completat studiile teologice la Universitatea din Harvard. A fost profesor de teologie dogmatică la Universitatea din Edinburgh și de teologie sistematică la universitățile din Glasgow (1973-1987), Salonic (1984-1998), King's College London, Gregoriana la Roma și Geneva. În 1986 a fost ales mitropolit de Pergam. A reprezentat Patriarhia de Constantinopol în Comisia Mixtă Internațională pentru Dialogul teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă.

(După Vatican News, 2 februarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 599.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat