Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicolae Bălcescu: A IX-a Întâlnire Diecezană a Familiilor

Sâmbătă, 6 august 2022, în Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Nicolae Bălcescu a avut loc Întâlnirea Diecezană a Familiilor. Au fost prezente familii din întreaga dieceză, PS Iosif Păuleț, episcopul de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, precum și un număr mare de preoți. Tema întâlnirii a fost: "Biserica, familie de familii".

Prima parte a întâlnirii a fost coordonată de către doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei.

Întâlnirea a debutat cu salutul părintelui paroh Marius Adam, care și-a exprimat bucuria în numele comunității parohiale pentru demnitatea, dar și pentru responsabilitatea de a organiza un astfel de eveniment.

A urmat salutul PS Iosif Păuleț, care l-a rândul său și-a exprimat satisfacția pentru o astfel de inițiativă.

Pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, a ținut o scurtă cateheză pe marginea temei, insistând mai ales pe responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o are în Biserică, în virtutea Botezului. "Familia este parte din Biserică, a spus părintele, fiecare membru al ei, botezat fiind, este parte din Biserică, iar la baza existenței familiei se află Sacramentul Căsătoriei, celebrat la rândul său în Biserică, de către Biserică. În consecință, familia primește totul de la Biserică și este chemată să ofere aportul său Bisericii".

A urmat o masă rotundă, o serie de întrebări care i-a avut ca protagoniști pe PS Iosif Păuleț, pr. Robert Gașpal, paroh la Parohia "Sfânta Cruce" din Săbăoani, familia Bulai din Oituz și familia Grosu din Bacău. Aceștia au răspuns întrebărilor venite din partea participanților, întrebări legate de tema zilei, dar și de familie și viață.

La ora 11.00, printr-o procesiune solemnă a început Sfânta Liturghie. După salutul episcopului, pr. Marius Adam, parohul comunității din Nicolae Bălcescu, la rândul său a spus "bun venit" tuturor familiilor prezente, cerând Preasfințitului să binecuvânteze noua statuie a Inimii lui Isus, statuie care o va înlocui în prezbiteriu pe cea existentă.

În cuvântul de învățătură, PS Iosif a subliniat importanța întâlnirii familiilor în contextul sărbătorii Schimbării lui Isus la Față, dar și a celor trei cuvinte care se află în documentul pregătitor al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodul Episcopilor, prin care vrea să ne ajute să înțelegem că Biserica este sinodală: comuniune, participare și misiune.

"Cum putem însănătoși lumea de astăzi în care trăim?, spunea Preasfințitul. Cum pot familiile să fie un semn al timpurilor pentru lumea de astăzi? Simplu de tot: având grijă! Nu putem să ne uităm la o rana sângerândă impasibili! Așa cum nu e de ajuns să ne plângem fără să acționăm în mod concret! Cele trei cuvinte cheie pentru Sinodul episcopilor: comuniune, participare și misiune trebuie să devină rețeta pe care medicul Cristos ne-o oferă spre vindecare.

Doar în comuniune de credință, speranță și iubire, doar participând activ la opera Bisericii și a lumii, vom putea fi adevărați misionari ai grijii lui Dumnezeu pentru această lume.

Dragi soți, familia dumneavoastră este Biserica domestică, este prima Biserică, vă îndemn să nu o lăsați niciodată goală, să o umpleți cu parfumul virtuților, să fiți experți în comuniune, participare și misiune, să aveți mereu grijă unul de celălalt, «și la bine, și la greu», așa cum v-ați promis în ziua căsătoriei. Să fiți familii așa cum vă vrea Dumnezeu, un reflex al Preasfintei Treimi".

După rugăciunea de la Împărtășanie, soții care au împlinit anul acesta 25, respectiv 50 de ani căsătorie au primit o binecuvântare specială din partea Preasfințitului și o Diplomă de merit.

Au luat apoi cuvântul PS Petru Gherghel și PS Petru Sescu, care și-au manifestat la rândul lor satisfacția pentru participarea la un astfel de eveniment, îndemnând familiile să fie misionare ale iubirii autentice a lui Dumnezeu.

La rândul său, pr. Felician a mulțumit tuturor celor prezenți și împreună cu PS Iosif au încredințat ștafeta Parohiei "Trupului și Sângele Domnului" din Gherăești, parohie care va organiza anul viitor Întâlnirea Diecezană a Familiilor.

Un amănunt demn de a fi amintit este entuziasmul și dăruirea corului, care a fost pregătit și dirijat cu măiestrie de părintele vicar Ștefan Simon.

A urmat prânzul oferit de către comunitatea din Nicolae Bălcescu, în timpul căruia Ansamblu folcloric "Năsturașii" a întreținut atmosfera cu un program folcloric de excepție.

Întâlnirea familiilor a continuat și după-amiază cu împărțirea pe ateliere de discuții, după cum urmează: "Familia, subiect și obiect al Sinodului episcopilor" (pr. Felix Roca), "Familia, comuniune de persoane, după modelul Sfintei Treimi" (pr. Felician Tiba), "Familia, participare activă la viața Bisericii (prof. Maricica Bejenaru) și "Familia și misiunea ei în Biserică" (prof. Celina Dogaru.

După discuțiile din grupuri a avut loc prezentarea în plen a concluziilor, încheindu-se cu recitarea unei poezii religioase din partea doamnei Agneza Grosu.

Întâlnirea Diecezană a Familiilor de la Nicolae Bălcescu a fost și anul acesta un adevărat imn închinat Celui care a dorit familia încă din zorii creației, familiile prezente participând în număr foarte mare și cu mare entuziasm la fiecare din momentele din program, iar comunitatea gazdă s-a dovedit a fi cu adevărat la înălțimea responsabilității asumate.

Sincere mulțumiri tuturor care au participat: familiilor din dieceză, celor din comunitatea Nicolae Bălcescu, episcopilor, preoților, persoanelor consacrate, corului, de ce nu, și părintelui Ioan Sociu, de vie memorie, care a fost ctitorul bisericii actuale, părintelui paroh Marius Adam și părintelui vicar Ștefan Simon, părintelui Felician Tiba, de la Oficiul pentru Pastorația Familiei, precum și tuturor celor care au făcut ca această zi să fie un cu totul și cu totul specială.

Echipa Radio ERCIS FM a transmis în direct prima parte a programului, Sfânta Liturghie fiind transmisă și la postul național catolic Angelus TV.

Sfântă Familie de la Nazaret, ocrotește familiilor noastre!

Lăcrămioara Patrașcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Nicolae Bălcescu: A IX-a Întâlnire Diecezană a Familiilor (6 august 2022)

* * *

Prima partea a programului și Sfânta Liturghie transmisă de Radio ERCIS FM

* * *

Concluziile atelierelor de discuții din partea a doua a programului


 


lecturi: 1339.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat