Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Consiliul Național al Scoutului Catolic
Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 26
700064-Iași
Nr. 22 / 30 septembrie 2015

COMUNICAT DE PRESĂ

Precizări cu privire la ora de educație sexuală

Liderii cercetașilor catolici din Organizația Națională Cercetașii României (ONCR) au aflat din presă că organizația prin Proiectul Apel urgent pentru introducerea educației sexuale în școli cere introducerea unei ore de educație sexuală. Aceasta este o inițiativă care nu a implicat consultarea liderilor catolici din organizație, prin urmare ne disociem.

Cercetașii catolici pentru a putea fi în legătură cu Mișcarea Mondială și cu cercetașii catolici din alte țări au cerut să fie primiți în ONCR în anul 2002. Acum în organizație sunt nouă centre locale cu specific catolic, iar lideri și cercetași catolici mai sunt și în alte patru centre locale. Pentru a ne păstra identitatea și specificul catolic în procesul educativ în cadrul organizației suntem grupați și ne întâlnim și separat.

Cercetașii catolici nu sunt de acord cu inițiativa ONCR pentru că nu au fost consultați și consideră că inițiativa nu reprezintă pedagogia Scout care este una pozitivă, bazată pe propuneri de valori și puritate, conform Legii Scout: "Cercetașul este curat în gânduri, cuvinte și fapte!"

Chiar dacă ONCR se dezice de unele dintre ideile proiectului inițial, prin scrisoarea de intenție și comunicatul de presă publicate ulterior, ne delimităm de toți cei care susțin proiectul mai sus-menționat.

Nu ne-au convins nici motivațiile prezentate pe site-ul organizației: "De ce susținem orele de educație sexuală în programa școlară?" Considerăm că problema introducerii orelor de educație sexuală necesită o dezbatere la nivel național. Nu este suficient să fie promovată doar de câteva ONG-uri. Credem că o asemenea educație primii care trebuie s-o facă sunt părinții.

În calitate de creștini, membri Scout, considerăm nepotrivită introducerea orelor de educație sexuală în care nu se vorbește despre abstinență, castitate și respect pentru celălalt, dar în schimb se vorbește de inițiere în tehnici, protejarea de boli și planificarea sarcinilor.

Continuăm să dezvoltăm o cercetășie, care așa cum a afirmat Robert Baden-Powell, fondatorul cercetășiei, este "ca un creștinism practic", fiind că "nu există educație fără religie". Milităm pentru o educație în favoarea sănătății, a caracterului curat, a vieții, a prieteniei și a iubirii curate. Susținem o educație care să respecte conștiința morală, persoana umana, cu ceea ce este sacru în om, ceea ce este divin și sfânt.

Cristina Farcaș și Ghițișor Gabor,
responsabili generali ai Scoutului Catolic


Persoana de contact:
Cristina Farcaș (tel. 0765/419601, e-mail: cristinaalinafarcas@yahoo.com)


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat