Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Paul al VI-lea, o lumină care strălucește pe vârful muntelui

de pr. Antonio Lanzoni,
vice-postulator al cauzei de beatificare a lui Paul al VI-lea

Așa vorbește un mistic al islamului despre moartea lui Paul al VI-lea: "Trimisul lui Dumnezeu s-a suit într-o zi pe muntele sfânt, însă ieri, sărbătoarea muntelui sfânt, Dumnezeu i-a spus: nu mai coborî în mijlocul oamenilor, ci rămâi aici sus, în lumină, cu mine".

La puține zile după alegerea sa ca Suveran Pontif, care a avut loc la 21 iunie 1963, într-o reculegere spirituală, Paul al VI-lea nota: "Lumina deasupra sfeșnicului arde și se consumă singură. Dar are o funcție, aceea de a-i lumina pe ceilalți, pe toți dacă poate". Și el papa "expert în umanitate" a fost cu adevărat lumină care strălucește pe vârful muntelui și continuă să fie așa încă grație marii și mereu actualei sale învățături.

Iubirea sa profundă față de Cristos a fost o constantă care a însuflețit bogata sa spiritualitate și acțiunea sa pastorală intensă și angajantă. Învăța că Isus trebuie cunoscut pentru a-l trăi și că suntem mereu elevi în clasa întâi la școala sa. Și-a însușit motoul sfântului Ambroziu: "Cristos pentru noi este totul". Bucuria sa, pacea sa profundă proveneau din crucea și din învierea lui Cristos.

Problemele care-l chinuiau și care apăsau pe umerii săi, problemele Bisericii și ale lumii, suferințele fiecăruia și ale omenirii erau înfruntate de el cu un atent simț de responsabilitate și de datorie și mereu cu o cunoaștere și luciditate curajoase, cu credință de granit, de neclintit, și în lumina speranței creștine.

A fost un o puternic contemplativ: rugăciunea era ca humus-ul care făcea fertil terenul în care creștea viața sa. A iubit-o mult pe Născătoarea de Dumnezeu. La 21 noiembrie 1964 - în contextul Conciliului al II-lea din Vatican - a proclamat-o pe Maria "Maica Bisericii", trezind consensul părinților conciliari, care s-au ridicat în picioare aplaudând îndelung în mod spontan.

Există un titlu cu care să fie posibil să încercăm să exprimăm rolul lui Paul al VI-lea în istoria Bisericii?

Patriarhul de Constantinopol Atenagora, când la 5 ianuarie 1964 l-a întâlnit pe papa în Țara Sfântă, n-a ezitat să-l definească "Paul al II-lea", pentru că observa o afinitate foarte puternică între apostolul neamurilor și Paul al VI-lea. Apoi, redescoperind marea valoare a lui Paul al VI-lea, ar putea fi definit "primul Papă modern". De asemenea:
"Papa dialogului",
"Papa Conciliului al II-lea din Vatican",
"Papa ecumenismului",
"Papa pelerin",
"Papa civilizației iubirii",
"Papa apărător al vieții",
"Papa timpurilor viitoare",
"Papa expert în umanitate",
"Papa păcii",
"Papa bucuriei",
"Papa învățător și martor",
"Papa îndrăgostit de Cristos și de Biserică".

O persoană care i-a fost deosebit de apropiată sintetizează astfel viața lui Paul al VI-lea: "Pot să afirm caracteristica sa de a fi mereu servitor. Servitor al lui Cristos și al omului; servitor în Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican și în angajarea realizării sale; servitor constant, curajos și prudent al actualizării Bisericii; servitor în călătoriile apostolice, în angajarea pentru pace, în tensiunea ecumenică; servitor în apărarea credinței prin solemna mărturisire de credință cunoscută drept "Crezul lui Paul al VI-lea"; servitor în enciclicele sale, în discursurile sale, în tot magisteriul său; servitor umil, mereu disponibil și generos în operele sale de caritate".

Cei cincisprezece ani de pontificat al său (1963-1978) au fost însă presărați de mari suferințe, contestări, critici și chiar calomnii. Un pontificat care a fost adesea agonie în Ghetsemani și care l-a condus pe omul, pe creștinul Giovanni Battista Montini să trăiască misterul crucii, conformându-se tot mai mult lui Cristos Răstignit. E suficient să ne gândim la atentatul îndurat de el imediat la 27 noiembrie 1970 la Manila și la folosirea ciliciului ca practică penitențială. Apoi, nu întâmplător Paul al VI-lea a instituit ritul Via Crucis a papei la Colosseum în Vinerea sfântă și a introdus crucea în mâna papei în timpul liturgiei. Gesturi emblematice ale efortului său de a conduce Biserica la picioarele Crucii, acolo unde Biserica s-a născut.

Apoi nu trebuie uitat că Paul al VI-lea, în cursul bogatei sale experiențe de preot-episcop-papă, a acceptat cu entuziasm și conștiință critică confruntarea cu cultura oamenilor din timpul său. Este un "mare" în sens evanghelic, care a știut să întrupeze în el iubirea, pasiunea, jertfa lui Isus pentru binele Bisericii.

În exortația apostolică Evangelii nuntiandi, Paul al VI-lea evidenția un adevăr foarte important: "Omul contemporan ascultă mai cu plăcere martorii decât învățătorii și dacă ascultă învățătorii o face pentru că sunt niște martori". Această afirmație este probabil cel mai bun comentariu al vieții sale pe care îl face Paul al VI-lea: învățător, dar mai ales martor. Și martor credibil pentru că nu a ezitat să-l mărturisească pe Cristos până la vărsarea sângelui.

Iată așadar imaginea inițială a candelei care arde și se consumă singură: este cea mai semnificativă, este lumina care a luminat mereu personalitatea lui Paul al VI-lea. Așa scrie în Testamentul său: "Îmi îndrept privirea spre misterul morții și a ceea ce urmează după ea, în lumina lui Cristos, care singur îl luminează; și de aceea cu încredere umilă și senină. Observ adevărul care pentru mine s-a reflectat mereu asupra vieții prezente din acest mister și îl binecuvântez pe învingătorul morții pentru că a alungat întunericul și a dezvăluit lumina. De aceea, în fața morții, a dezlipirii totale și definitive de viața prezentă, simt datoria să celebrez darul, norocul, frumusețea, destinul acestei existențe trecătoare: Doamne, îți mulțumesc că m-ai chemat la viață și mai mult pentru că făcându-mă creștin, m-ai renăscut și m-ai destinat la plinătatea vieții [...]. Închid ochii pe acest pământ dureros, dramatic și magnific".

Și în Gând la moarte: "Și Bisericii, căreia îi datorez totul și care a fost a mea, ce-i voi spune? Binecuvântările lui Dumnezeu să fie asupra ta; să ai conștiința naturii tale și a misiunii tale; și mergi săracă, adică liberă, puternică și iubitoare față de Cristos. Amin. Domnul vine. Amin".

Lumina candelei stinsă la 6 august 1978, în sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, acum este pentru totdeauna vie și strălucitoare în Isus Înviat și devine pentru toți reflexie luminoasă a gloriei și a bucuriei pe care Dumnezeu o dăruiește sfinților săi.

(După Zenit, 1 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat