Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hirotonirea ca preoți a șapte diaconi

Sfânta Liturghie de hirotonire ca preoți a șapte diaconi a fost prezidată de PS Iosif Păuleț luni, 24 iunie 2024, în solemnitatea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la ora 11.00. Au concelebrat PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel și aproximativ 150 de preoți. Celebrarea liturgică a fost transmisă în direct pe postul de radio ERCIS FM, prin canalele media ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.

La hirotonirea celor șapte preoți au participat PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel, pr. Ștefan Lupu, rectorul Institutului "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" al Ordinului Fraților Minori Conventuali din România, pr. Leon Budău, custodele Custodiei "Fericitul Ieremia Valahul", pr. Giovanni Carollo, custodele Provinciei "Religiosa Madre della Divina Provvidenza" a fraților de la Don Orione, pr. Paul Butnaru, care lucrează în diplomația vaticană, pr. Isidor Iacovici, vicar episcopal pentru clerul din diaspora și cel care le-a ținut exercițiile spirituale candidaților în aceste zile premergătoare hirotonirii, preoți din țară și din străinătate, rudele candidaților și numeroși credincioși. Cântarea a fost susținută de corul reunit al catedralei și al seminariștilor sub îndrumarea pr. Robert Râtan.

Dintre cei șapte neo-prezbiteri, patru sunt pentru Dieceza de Iași, unu pentru provincia franciscană, unu pentru cea capucină și unu pentru cea orionină.

Candidații au pornit în procesiune din catedrala veche, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", alături de episcopii și preoții care cu bucurie au ținut să participe la celebrarea din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". În cântarea corului candidații s-au așezat în fața sfântului altar, înconjurați fiind de familii și prieteni lor.

În atmosferă de rugăciune și meditație cei prezenți au participat la Sfânta Liturghie. După citirea evangheliei, de către diaconul Mihai Ispas (care va fi hirotonit în Catedrala "Sfântul Iosif" din București sâmbătă, 29 iunie 2024), pr. Ștefan Lupu a rostit numele candidaților la treapta Preoției, aceștia răspunzând "Prezent".

A urmat apoi cuvântul de învățătură, ținut de PS Iosif Păuleț. Excelența Sa le-a vorbit candidaților despre importanța misiunii care li se încredințează. "Să fiți colaboratori ai lui Dumnezeu! Să fiți instrumente credibile ale iubirii sale în mijlocul oamenilor!" De asemenea, episcopul diecezei i-a îndemnat ca un părinte pe fiii săi, pe cei care urmau să fie hirotoniți: "Tratați-i pe oamenii pe care îi veți întâlni cu bunătate și iubire! Dați dovadă de multă răbdare în a-i asculta pe oameni!". În încheiere, Preasfințitul Iosif i-a felicitat pe cei care urmau să fie hirotoniți preoți pentru "da"-ul pe care îl vor spune lui Cristos.

După omilie, a urmat ritualul consacrării întru Preoție. Mai întâi candidații și-au asumat responsabilitățile preoției răspunzând "Vreau", apoi au promis episcopului ascultare și respect, iar călugării au promis ascultare și respect și superiorilor lor. După această promisiune a urmat momentul prosternării cu fața la pământ a candidaților, timp în care întreaga biserică intona în genunchi Litania tuturor sfinților. A urmat rugăciunea de hirotonire și impunerea mâinilor, moment în care diaconii au fost hirotoniți preoți. Apoi preoții au îmbrăcat hainele preoțești, au fost unși cu sfânta crismă și au primit pâinea și vinul, care indică celebrarea euharistică, misiune pe care au primit-o cu această hirotonire.

După ritualul hirotonirii, la începutul liturgiei euharistice neo-prezbiterii au urcat la altar pentru a concelebra alături de episcopi și preoți.

La finalul Liturghiei, unul dintre preoții nou-sfințiți a rostit mulțumirile pentru tot sprijinul primit în toți acești ani, iar PS Iosif i-a invitat pe aceștia să împartă împreună cu el binecuvântarea finală.

După celebrarea liturgică, neo-prezbiterii au fost felicitați de ceilalți confrați preoți și de propriile familii. În zilele următoare aceștia vor celebra o Sfântă Liturghie de mulțumire în capela Seminarului mare din Iași, iar în duminicile următoare vor celebra și prima Sfântă Liturghie în comunitățile natale.

Ca pregătire pentru acest moment important, la Mănăstirea Carmelită de la Luncani, în perioada 17-22 iunie, cei opt diaconi au participat la exerciții spirituale, conduse de pr. Isidor Iacovici. Duminică, 23 iunie 2024, candidații la treapta Preoției au făcut profesiunea de credință în capela seminarului de pe Copou, în prezența PS Petru Sescu.

Felicitări noilor preoți și familiilor lor! Le dorim mult har și roade bogate în misiunea care le-a fost încredințată.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Numele noilor prezbiteri:

  • Pentru Dieceza de Iași:

    • Beșleagă Petru-Cătălin, din Iugani, Parohia "Sfânta Maria, Regină", pentru Dieceza de Iași

    • Budău Ionuț-Laurențiu, din Valea Seacă, Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", pentru Dieceza de Iași

    • Cojocar Ionel-Gabriel, din Iugani, Parohia "Sfânta Maria, Regină", pentru Dieceza de Iași

    • Hușanu Ovidiu-Ionuț, din Buruienești, Parohia "Sfântul Iosif, Muncitorul", pentru Dieceza de Iași

  • Pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali:

    • Crăciun Narcis-Gabriel, din filiala Cuchiniș, Parohia Brusturoasa, "Sfinții Apostoli Petru și Paul"

  • Pentru Ordinul Fraților Minori Capucini:

    • David Valentin-Iosif, din Frumoasa, Parohia "Sfânta Maria Magdalena"

  • Pentru Congregația "Don Orione", Mica Operă a Divinei Providențe:

    • Andrieș Cristian-Sergiu, din Sagna, Parohia "Înălțarea Domnului"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- Foto: Ovidiu Bișog

- Foto: Adrian Cuba

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Sfintei Liturghii:

*

TVR Iași: "Au îmbrăcat haina preoției":




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat