Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Podu Iloaiei: Administrarea Mirului în filiala Sprânceana

În Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din satul Sprânceana, filială a Parohiei Podu Iloaiei, 19 adolescenți și tineri au primit taina Sfântului Mir duminică, 7 iulie 2024, în cadrul Liturghiei solemne de la ora 12.00, prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Scriu aceste rânduri cu o emoție la fel de mare ca aceea prin care au trecut cei 19 candidați care au primit Sfântul Mir duminică, 7 iulie 2024, în Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din satul Sprânceana, Parohia Podu Iloaiei, Județul Iași.

Sunt unele evenimente unice în viața fiecărui creștin care ne deschid o nouă lume, o nouă viziune... un nou mod de a privi lucrurile prin natura acestor evenimente. Sfântul Mir este unul dintre aceste evenimente care practic ne revarsă darurile Duhului Sfânt. Așa cum fiecare dintre noi ne bucurăm atunci când primim un dar, tot așa și acești copii minunați, conduși de părintele paroh Eugen Robu, s-au bucurat pe deplin de aceste daruri minunate.

Nu vreau să fie un articol prin care să laud toți factorii implicați, ci vreau să fiu glasul unei mărturii a ceea ce au înțeles copiii din acest eveniment. Știu asta pentru că sunt tatăl unei minunate domnișoare care a primit și ea aceste daruri în această duminică specială, împreună cu ceilalți adolescenți și tineri candidați.

În pregătirea pentru Sfânta Liturghie, am dorit și eu să văd cât de pregătită este fata mea pentru a primi aceste daruri și am întrebat-o: "Ce înțelegi tu prin fiecare dar pe care Duhul Sfânt îl revarsă asupra voastră?"

Și ea mi-a răspuns: "Tati, înțelept înseamnă să știi când părinții sunt obosiți și nu mai au energie prea multă, să știi când să-i lași să se odihnească și să nu insiști dacă nu e cazul. În acest fel, timpul petrecut împreună va fi unul de calitate."

"Înțelegerea este atunci când tu îmi spui să învăț pentru că este spre binele meu. Este atunci când mama mă roagă să o ajut la treabă. Este atunci când pot oferi ajutorul unui coleg aflat în dificultate."

"Dar sfatul?"

"Sfatul înseamnă atunci când îi spun fratelui meu mai mic că nu e bine să fie mofturos sau răutăcios atunci când îl ceartă părinții. Este un sfat spre binele lui. Sau când spun unei colege că nu e sfârșitul lumii dacă a luat o nota proastă la școală și că o voi ajuta eu să se descurce mai bine pe viitor."

"Puterea înseamnă să poți să te ridici atunci când ceilalți te marginalizează sau râd de tine, înseamnă să poți să treci peste toate momentele dificile atunci când simți dezamăgire."

"Tati, știința înseamnă informație. Cu cât știi mai multe lucruri cu atât mai puțin poți fi prostit de ceilalți. Știința de carte te ajută să ajungi acolo unde-ți dorești. Te ajută să înțelegi cuvântul lui Dumnezeu."

"Evlavia te ajută să nu te crezi mai deștept decât alții și să-i iei în râs sau să te crezi superior privindu-i pe ceilalți de undeva de sus. Dacă ai credință poți fi modest, umil, iar acestea sunt virtuți de care depinde calitatea vieții noastre."

"Tati, sincer eu nu știu de ce ar trebui să ne fie frică de Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este bun. Cred că ar trebui să avem respectul cuvenit și să ne fie frică să nu greșim cu intenție și să nu-l supărăm. În rest eu îl iubesc pe Dumnezeu."

Aceste răspunsuri mi-au confirmat faptul că a urmat o perioadă de pregătire specială ce va avea multe efecte benefice pentru dezvoltarea umană și spirituală a tuturor copiilor implicați.

În cadrul predicii de la Sfânta Liturghie, Preasfințitul Petru Sescu, prin stilul său plăcut, a risipit emoțiile copiilor și i-a făcut să se simtă aproape de Biserică și de tainele ei. A scos în evidentă rolul pe care Duhul Sfânt îl are în viața creștinilor, dar și necesitatea de a se lăsa călăuziți, zi de zi, de glasul Duhului Sfânt. Ca model de urmat l-a oferit pe Fericitul Carlo Acutis, cel care a știut să se lase călăuzit de Duhul Sfânt în a face mereu binele, în a-și păstra sufletul curat și în slujirea celor nevoiași.

A fost o zi de sărbătoare și de noi Rusalii, care a avut menirea să întărească în credință și iubire comunitatea catolicilor din Podu Iloaiei și să o facă capabilă să dea mărturie lumii de astăzi despre iubirea lui Dumnezeu.

Biserica este și rămâne singurul pilon de moralitate din viața noastră, mai ales pentru copii, adolescenți și tineri care sunt în formare. Împreună cu părinții putem face ca aceste evenimente unice să lase urme pozitive și de lungă durată în sufletele celor deschiși spre divin. Eu, în calitate de părinte și membru al comunității catolice din Podu Iloaiei, sunt fericit că fac parte din sânul Bisericii Catolice.

Iulian Chelaru




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat