Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Galbeni: Invitație la omagierea Venerabilului Martin Benedict la 38 de ani de la moartea sa

Vineri, 12 iulie 2024, va avea loc la Galbeni (BC) comemorarea Venerabilului Martin Benedict (1931-1986), la 38 de ani de la moartea sa. Medicul și preotul franciscan conventual a fost și este numit în continuare de lume "doctorul cel bun", "doctorul care se roagă mult", cel care ascultă și vindecă și astăzi din ceruri rănile celor care i se adresează lui.

Anul acesta, ziua de comemorare a morții Venerabilului va fi precedată de o Reședință Internațională de Artă, la care vor participa opt pictori din patru țări: Italia, Ungaria, Slovenia și România. Curtea casei medicului Benedict, în perioada 6-13 iulie, se va umple "de credință și culori". Tema Reședinței de artă va fi cu siguranță figura Venerabilului Martin Benedict, dar și locurile mai însemnate unde a trăit și s-a format ca om și creștin.

Ziua de 12 iulie va începe cu o rugăciune la mormântului Venerabilului Martin Benedict în Cimitirul din Galbeni.

La ora 10.30 va urma o "Lecție de pictură pentru toate vârstele" ținută de către pictorul Pippo Altomare, profesor la Academia de Arte Frumoase din Catania (Italia), și o scurtă întâlnire cu pictorii Reședinței internaționale de artă "Martin Benedict".

În jurul orei 17.15, un grup de credincioși din comunitatea învecinată Valea Seacă, în frunte cu părintele paroh Andrei Varga, va oferi o placă votivă în amintirea botezului pe care Venerabilul Martin Benedict l-a primit în Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Valea Seacă la 2 august 1931.

La ora 18.00 se va celebra o Sfântă Liturghie comemorativă, prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași. Omilia va fi rostită de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali din România.

După celebrarea euharistică, la Casa Memorială "Martin Benedict", vor urma trei momente semnificative: 1) inaugurarea și binecuvântarea operei murale "Declinarea sfințeniei" realizată de artistul sicilian Roberto Collodoro; 2) inaugurarea și binecuvântarea "Clopotului tămăduirii"; 3) vernisajul și binecuvântarea picturilor realizate de artiștii din cadrul Rezidenței Internaționale de Artă "Martin Benedict".

Evenimentul artistic, Reședința internațională de artă "Martin Benedict", va fi organizat de Provincia Fraților Franciscani Minori Conventuali din România și "Tavola di Migliandolo" Asti (Italia).

Evenimentul comemorativ din ziua de 12 iulie va fi organizat de Provincia Fraților Franciscani Minori Conventuali din România în colaborare cu Parohia "Sfântul Iosif" din Galbeni și Terțiarii franciscani din Galbeni.

Cele două evenimentele vor avea loc sub patronajul Ordinului Fraților Minori Conventuali și al Ambasadei României de lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta. Vor avea ca parteneri Aeroitalia și Primăria Comunei Nicolae Bălcescu (BC), iar ca parteneri media Angelus TV, ERCIS FM, radioul Diecezei Romano-Catolice de Iași, Radio România Actualități, Radio România Iași și "Gazeta Românească".

Mulțumiri sincere tuturor celor care și-au pus inima, sufletul și energia în realizarea acestei comemorări plină de inițiative și proiecte.

Venerabilul Martin Benedict să mijlocească pentru noi toți!

"Veți vedea și vezi auzi dacă veți veni...".

Vă așteptăm cu drag!

Pr. Silvestru Bejan, OFMConv.
Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat