Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea Mondială a Familiilor

Duminică, 26 iunie 2022, la dorința expresă a Sfântului Părinte Papa Francisc, în catedrala din Iași, s-a celebrat cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor, cu tema: "Iubirea familială: vocație și cale de sfințenie". Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, alături de care a concelebrat pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași, precum și alți preoți care au însoțit familiile din parohii.

Amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, Întâlnirea Mondială a Familiilor a avut anul acesta o particularitate aparte: s-a celebrat în paralel la Roma, unde a fost întâlnirea propriu-zisă, precum și în toate diecezele și eparhiile Bisericii Catolice.

Tema întâlnirii a fost: "Iubirea familială: vocație și cale de sfințenie".

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, alături de care a concelebrat pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași, precum și alți preoți care au însoțit familiile din parohii.

Întâlnirea a debutat cu ceea ce s-a numit "refacerea imaginii Sfintei Familii". Un reprezentant din fiecare parohie prezentă a adăugat bucata de puzzle pe care a primit-o prin intermediul părintelui paroh, astfel încât, la final, a rezultat o imagine frumoasă cu Sfânta Familie, imagine care a fost purtată mai apoi de către o familie la ofertoriu.

A urmat o cateheză ținută de părintele Felician, în cadrul căreia a vorbit despre exortația apostolică Amoris laetitia, documentul Papei Francisc publicat cu șase ani în urmă, din care nu doar familiile sunt invitate să soarbă învățătură, ci orice creștin de bunăvoință, pentru că, așa cum spunea părintele, "el are linia de gândire și de acțiune a lui Isus, care nu condamnă, ci ascultă, iartă și integrează. Duceți mesajul exortației apostolice mai departe, a continuat părintele, pentru ca familia poate să ajungă mult mai ușor acolo unde preotului îi este mai greu să ajungă".

La începutul Sfintei Liturghii PS Petru Sescu a salutat familiile prezente, le-a asigurat de prețuirea și binecuvântarea PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, și le-a invitat să-l preamărească pe Dumnezeu pentru darul pe care l-au primit de a fi familie și să se lase copleșiți de acea binecuvântare pe care au primit-o în ziua căsătoriei lor.

"Familia, spunea Preasfințitul, este celula de bază a societății, este comoara Bisericii, de aceea avem nevoie de familii, de oameni de la care să învățăm ce înseamnă iubirea frumoasă și curată a lui Dumnezeu."

În cadrul predicii, pornind de la textul evangheliei, pr. Felician Tiba a subliniat urgența pe care o au familiile de a merge către "Ierusalimul ceresc". "Isus a mers către Ierusalimul pământesc, spunea părintele, iar pe drum a fost oprit de samariteni, doar pentru că au auzit că merge spre Ierusalim. Familiile nu trebuie să se teamă, indiferent de obstacolele care le-ar împiedica în drumul lor spre împărăția lui Dumnezeu. Mai mult, chiar pentru a ajunge în Ierusalimul ceresc, Dumnezeu i-a oferit pe cei doi unul altuia, pentru ca ei să se susțină reciproc pe drumul mântuirii."

Ultimul cuvânt l-a avut din nou Preasfințitul Petru, episcopul auxiliar, care a apreciat gestul familiilor prezente, care sunt "adevărate mărturii, adevărate perle", care prin prezența lor au venit să vorbească despre darul primit de la Dumnezeu prin sacramentul Căsătoriei.

"Mergeți acasă și spuneți tuturor pe care îi veți întâlni, spunea episcopul, că familia este proiectul binecuvântat al lui Dumnezeu, că familia este sanctuar al iubirii, un loc binecuvântat în care se învață adevăratele valori și de aceea merită să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a promova familia voită de Dumnezeu."

La finalul Liturghiei fiecare familie participantă a primit din partea Oficiului pentru Pastorația Familiei un plic în care s-a aflat scrisoarea Papei Francisc pentru familii.

Evenimentul de la Iași a venit să completeze o serie de alte inițiative în vederea celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor. A fost Sfânta Liturghie celebrată în ziua de 22 iunie de pr. Felician Tiba în sanctuarul marian de la Cacica, au fost emisiuni la televiziune și radio, a fost scrisoarea circulară cu bucata de puzzle, precum și îndemnul de a fi folosite toate materialele pregătite și propuse de către Papa Francisc, precum și de Dicasteriul pentru Familia, Viață și Laici din Vatican.

În ziua de 6 august 2022, la Nicolae Bălcescu (BC), se va celebra Întâlnirea Diecezană a Familiilor, având tema: "Biserica, familie de familii", întâlnire la care sunt așteptate toate familiile diecezei.

Mulțumim, Sfinte Părinte Papa Francisc, mulțumim PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu, dar și PS Petru Gherghel, cel care a inițiat în Dieceza de Iași pastorația familiei în forma ei sistematizată, mulțumim părintelui Felician Tiba și întregii echipe de la Oficiul pentru Pastorația Familiei, părintelui Daniel Iacobuț, paroh și decan de Iași, gazda frumoasei și rodnicei întâlniri.

Mulțumim familiilor din întreaga dieceză pentru mărturia de iubire și de dăruire pe care o dau în fiecare zi. Mulțumim în mod deosebit familiilor prezente la Iași pentru cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Și, așa cum a spus pr. Felician la sfârșitul Liturghiei, ne revedem la Nicolae Bălcescu sâmbătă, 6 august!

Pe toți Sfânta Familie de la Nazaret să vă ocrotească și să vă binecuvânteze!

Cornel și Claudia Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iunie: Iași: Întâlnirea Mondială a Familiilor

* * *

Omilia Sfântului Părinte Francisc la a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor (25 iunie)

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "Întâlnirea Mondială a Familiilor" (20 iunie)


 

lecturi: 195.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat