Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Aniversare colegială

Amintirea este mereu un loc de întâlnire. Un loc în care, prin dialog și deschidere, îți retrăiești clipele frumoase care au străbătut itinerarul vieții tale. Acest lucru l-au simțit la 17 mai 2017, absolvenții Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, promoția 1983, la o întâlnire peste ani.

Anii care s-au adunat între timp, a însemnat pentru ei prilej de bucurie și invitație la tinerețe. La tinerețea înțelepciunii. De aceea, orice aniversare nu înseamnă "eterna reîntoarcere", ci un nou pas făcut prin roua zorilor, spre cea dintâi dimineață a înțelepciunii.

Șaptesprezece preoți au plecat în urmă cu 34 de ani de la Institutul Teologic Romano-Catolic Iași, pe drumul slujirii Mântuitorului. La aniversare au fost prezenți majoritatea dintre ei, absentând doar cei plecați din țară și cei din arhidieceza București. Unul singur a trecut în eternitate. Dumnezeu să-l odihnească. Bucuria a fost mai mare pentru comunitatea Ciugheș deoarece organizatorul a ales satul nostru ca loc de întâlnire.

Cei 11 preoți colegi prezenți s-au întâlnit cu gândul de a șterge praful depus sub plapuma timpului și a dezmorți după 34 de ani nostalgii colegiale care să le aducă bucurii și o dulce alinare sufletească

Începând cu ora 17.00. creștinii din comunitate s-au adunat în fața bisericii curioși să vadă sosirea colegilor de promoție ai parohului lor, Anton Egner. Rând pe rând cu o ritmicitate de zece minute soseau mașini cu numere de înmatriculare al județului de unde își aveau parohiile. Priveam fața parohului Egner cum zâmbea bucuros la sosirea fiecăruia dintre colegii lui.

Platoul din fața grotei Maicii Domnului a devenit sacristia momentului, deoarece după întâlnire fiecare din preoți scotea din bagaje veșmintele preoțești cu care urmau să participe la celebrarea Sfintei Liturghii a revederii. Precedați de grupul de ministranți și copii proaspăt împărtășiți pentru prima oară în pas cadențat dar într-o procesiune sobră, ascunzându-și vârsta, se îndreptau spre altarul bisericii.

Sfânta Liturghie a început cu cuvântul primarului comunei Adrian Paliștan, creștin romano-catolic și domnia sa din comunitatea satului Ciugheș. Cu greu stăpânindu-și emoția, a salutat preoții din adâncul sufletului său urându-le un bun venit la această primă întâlnire de acest gen în comuna ce o conduce.

Liturghia a fost celebrată de preotul Simon Mihai, parohul din Gioseni. Din vocea unei fetițe ce cu greu ajungea la microfonul amvonului au răsunat cuvintele ce au emoționat profund preoții aniversați: "Dăruiește-le, Doamne, te rugăm celor ce ți s-au consacrat cu 34 de ani în urmă, preoții Alois, Anton, Aurel, Ieronim, Gothlib, Gheorghe, Petru, Andrei, Mihai, Isidor, Ervin, Anton Ioan, iubirea statornică în slujba ta".

La rugămintea parohului Egner, fiecare coleg s-a prezentat și a precizat parohia pe care o păstorește.

La sfârșit organizatorul, parohul Anton Egner, a spus: "Cu 34 de ani în urmă 17 tineri frumoși la trup și suflet au spus un da hotărât lui Dumnezeu zicând «Iată, vin, Doamne, să împlinesc voința ta». Au trecut 34 de ani și sunt cu un grup de colegi de ai mei, care cu siguranță își amintesc când episcopul și-a impus mâinile deasupra capului lor, și cu untdelemn sfințit ne-a uns pe frunte devenind preoți. Mulțumim astăzi împreună cu dumneavoastră pentru acea zi de 22 iunie 1983 când am devenit preoți. Am devenit preoți pentru că iubim oamenii". A mulțumit copiilor și tuturor participanților la sfânta Liturghie.

Toată comunitatea aflată în sfântul lăcaș le-a cântat preoților sărbătoriți "La mulți ani, iubiți păstori".

Imediat după sfânta Liturghie, a urmat un dialog între preoți. Început cu o rugăciune, după care dialogul a fost presărat cu momente hazlii din anii studenției și a seminariatului, dar și momente de meditație. Dialogul s-a dovedit a fi foarte productiv, fiecare plecând la parohiile pe care le păstoresc cu un elan nou din experiența și sfaturile colegilor preoți care au fost la întâlnire.

Plăcerea acestei revederi i-a determinat să fixeze viitoarea întâlnire peste încă un an, în altă parohie cu speranța că vor fi prezenți și cei pe care îndepărtarea i-a împiedicat să participe la acest frumos eveniment.

"Cu nostalgii să retrăim momente,
Ne-am adunat să-nvingem depărtări,
Cu riduri și cu gesturi mai încete
Și pas domol pe vechile cărări."
(Constantin Chiorescu - Revedere)

La mulți ani, iubiți preoți! Dumnezeu să vă ajute în munca de păstori de suflete pentru care ați fost consacrați!

Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Ciugheș: Aniversare colegială


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat