Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Harta și tabloul familiei creștine

În perioada 27 martie - 2 aprilie 2017, în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, a avut loc "Săptămâna familiei". Meditațiile au fost propuse de pr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei.

Cum poate astăzi o familie, supusă la atâtea provocări și ispite inerente vieții, să rămână totuși unită, asemenea unei stânci în mijlocul valurilor mării? Există vreo șansă ca ea să supraviețuiască, fără să cadă în ruină?

Sfânta Scriptură și Tradiția Bisericii ne propun reguli, porunci, legi și orânduiri, dar mai ales modele. Iar cel mai de seamă model biblic al familiei creștine este chiar familia lui Isus.

Plecând de la aceste principii, pr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei, în fiecare seară, în cadrul sfintei Liturghii, prin predicile tematice speciale, a creionat harta și tabloul familiei creștine.

Punctul de pornire a fost omul, splendoarea creației, pe care Dumnezeu l-a creat și l-a vrut bărbat și femeie. Prin bărbat și femeie se constituie familia, "visul" lui Dumnezeu. Isus, acceptat în familie, aduce bucurie deplină. Care este rolul familiei în Biserică? A fost tema abordată de părintele predicator vineri. Familia, fiind celula de bază a societății și a Bisericii, are și multe provocări. În sfârșit, familia este prin excelență, laboratorul iubirii.

Marți seară, după sfânta Liturghie, a avut loc o conferință cu titlul: "Arta de a iubi în chemarea la viața de familie", ținută de doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare principală a Oficiului pentru Pastorația Familiilor.

Vineri, mai multe familii din parohie au condus devoțiunea "Calea sfintei cruci", purtând crucea Mântuitorului la cele 15 stațiuni din catedrală și proclamând texte meditative cu învățături privind viața de familie.

Tinerii au fost ținta directă a unei predici adaptate pentru ei, părintele indicând anumite piste morale de alegere a partenerului de viață și punctând importanța perioadei de cunoaștere dinainte de căsătorie.

Duminică, la încheierea acestui itinerar spiritual, PS Aurel Percă, în cadrul cuvântului de mulțumire, a precizat că părintele Felician este un apostol neobosit al familiei în dieceza noastră și nu numai.

Îi mulțumim Domnului pentru acest timp de har în comunitatea noastră parohială.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Un album de fotografii de la acest eveniment a fost publicat de Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași pe site-ul propriu, www.amdis.ro.

* * *

Liturghia de încheiere, din 2 aprilie 2017, prezidată de PS Aurel Percă:


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat