Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Comunicațiilor Sociale

Evanghelia prin mass-media

Se apropie Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale. În fiecare an, în duminica de dinaintea solemnității Rusaliilor (anul acesta la 5 iunie), în Biserică se celebrează această zi care încurajează utilizarea mijloacelor de comunicare socială pentru o proclamare cât mai eficientă a mesajului evangheliei.

Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a 45-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale din acest an - care se va sărbători la 5 iunie, cu tema "Adevăr, vestire și autenticitate de viață în era digitală" - vorbește despre răspândirea comunicației prin rețeaua internet, care produce mari schimbări culturale și sociale. "Și în acest domeniu, subliniază Sfântul Părinte, suntem chemați să vestim credința noastră că Isus Cristos este Dumnezeu, Mântuitorul omului și al istoriei, cel în care toate lucrurile ajung la împlinirea lor". Necesitatea de a fi prezenți cu evanghelia în "era digitală" a rezultat și din Întâlnirea națională a operatorilor din mass-media catolice (9-12 mai, Snagov) care a tratat tema: "Rețelele de socializare - O provocare pentru comunicarea Bisericii Catolice".

Printre preocupările Oficiului pentru Comunicații Sociale din Dieceza de Iași este și lumea internetului. Pe situl diecezei (www.ercis.ro), în afară de articole și informații, poate fi găsită o listă a siturilor instituțiilor prezente în Moldova. De asemenea, pe același sit pot fi citite sau ascultate peste 280 de predici rostite de peste 85 de autori la Liturghiile transmise duminica dimineața de Radio Iași.

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale ne atrage atenția și asupra celorlalte mijloace de comunicare: publicațiile creștine, cărțile apărute la cele patru edituri din dieceză, Liturghia duminicală la Radio Iași, intervențiile de la radio și televiziune, articolele din publicațiile bisericești și laice.

Liturghiile din catedrală, în afară de transmisiunea din fiecare duminică la Radio Iași (ora 8.00), sunt transmise periodic și la Radio Maria. De asemenea, în fiecare a patra miercuri din lună se transmit două emisiuni realizate în studioul Radio Maria din Iași: "Oameni și fapte" și "Drum spre lumină". Continuă demersurile pentru a obține frecvență pentru ca radioul să se audă și în Moldova.

A continuat publicarea de CD-uri audio cu Sfânta Scriptură. Pe lângă Apocalipsul și Psalmii de anul trecut, în ultimul timp au apărut Evangheliile și Faptele Apostolilor. A continuat, de asemenea, ca un număr de reviste, prin susținerea binefăcătorilor, să ajungă în mâinile celor care nu au posibilități să se aboneze, precum și în penitenciare, orfelinate, aziluri, spitale, școli...

În anul 2011, revista "Lumina creștinului" este distribuită lunar la 14.390 de persoane; "Isus, prietenul copiilor" la 3.517 și "De la Răsărit până la Apus" la 3.180.

Pentru ziua de 6 iunie este prevăzută Ziua Reducerilor la Librăria "Presa Bună", cu posibilitatea de a achiziționa peste 240 de cărți la preț redus. Pentru a încuraja citirea revistelor în parohii, ne-am propus ca un număr de exemplare să fie trimise în parohiile care cunosc foarte puțin sau deloc publicațiile diecezei.

Ziua Comunicațiilor Sociale este o ocazie de a mulțumi celor care citesc și răspândesc publicațiile și cărțile religioase. Într-un mod deosebit, cei care lucrează la Editura și Tipografia "Presa Bună" mulțumesc tuturor acelora care duminică, 5 iunie, se vor ruga și vor contribui cu banii lor la colectele care se vor face în Dieceza de Iași pentru susținerea și răspândirea mesajului evangheliei prin mass-media.

La fel ca anii trecuți, contribuția pentru "Presa Bună" va fi făcută cunoscută în revista "Lumina creștinului". Abonamentele și cărțile pot fi menținute la un preț accesibil prin această colectă, care este, în același timp, și o modalitate de a contribui la evanghelizare, permițând ca mulți să intre în contact cu mesajul publicațiilor, printre care se numără și cei din penitenciare și orfelinate.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Situația statistică, la nivelul anului 2011, cu parohiile care citesc cel mai mult revistele Lumina creștinului și Isus, prietenul copiilor, în funcție de numărul de abonamente dintr-o parohie raportat la numărul de familii.

- Lumina creștinului

- Isus, prietenul copiilor

Statisticile sunt disponibile și ca fișiere PDF: Lumina creștinului și Isus, prietenul copiilor.


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat