Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Barați

În perioada 5-7 iulie 2024, a avut loc în Parohia "Coborârea Sfântului Duh" din Barați vizita pastorală a PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, însoțit de pr. Romeo Neculai, vicar judecătoresc în cadrul Curiei Episcopale. Au fost zile de har și de binecuvântare.

Preasfințitul Iosif Păuleț a ajuns în mijlocul comunității din Barați vineri seara, 5 iulie, în jurul orei 17:00, iar la ora 19:00 a celebrat Sfânta Liturghie de deschidere a acestei vizite pastorale, la care au concelebrat pr. Andrei Cocianga, parohul comunității, și pr. Benone Lucaci, decan de Bacău-Centru.

La începutul celebrării, părintele paroh a adresat episcopului un salut și un cuvânt de bun-venit, amintind de cuvintele Domnului adresate Sfântului Petru: "Iar tu, când te vei fi întors, întărește-i pe frații tăi!" (Lc 22,32).

La cuvântul de învățătură, Excelența Sa a vorbit celor prezenți la Sfânta Liturghie despre cultul Inimii Preasfinte a lui Isus, fiind prima vineri din lună. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul a adresat câteva gânduri tuturor celor care au fost prezenți la celebrare.

Sâmbătă, 6 iulie, a doua zi a vizitei pastorale, a început cu întâlnirea Preasfințitului Iosif cu angajații parohiei, apoi cu copiii și tinerii parohiei, care participau la campusul parohial "Vara împreună". La această întâlnire, păstorul diecezei le-a vorbit copiilor și tinerilor despre două cuvinte care încep cu nota muzicală "Re": recunoștință și respect și i-a îndemnat să pună în practică aceste două cuvinte față de Dumnezeu și în relațiile lor cu: părinții și bunicii, păstorul parohiei și colaboratorii săi, educatori și cu toți cei din jurul lor. După cateheză, a urmat un moment în care copiii și tinerii i-au adresat întrebări episcopului, printre care au fost: "Ce putem face ca și noi să ajungem sfinți?"; "Cum ați ajuns episcop?"; "Cum îi putem îndemna și pe alții să vină la Sfânta Liturghie?".

După această întâlnire, Preasfințitul Iosif, însoțit de părintele paroh Andrei și de părintele Romeo, a vizitat o parte din bolnavi, cărora le-a oferit un cuvânt de mângâiere, iar una dintre persoanele vizitate a exclamat: "Preasfințite, acum mă simt ca Elisabeta, când a fost vizitată de Sfânta Fecioară; de unde mie fericirea aceasta ca să intre în casa mea episcopul meu?".

A urmat apoi vizita la cimitirul parohiei, unde Preasfințitul s-a rugat pentru toți răposații și a apreciat mult capela mortuară construită recent. După aceste vizite, Excelența Sa a oferit celor care au dorit o oră de audiență particulară.

După-amiază, PS Iosif Păuleț a vizitat cele două congregații prezente pe teritoriul parohiei: casa surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" și Casa de Copii "Sfânta Maria" coordonată de surorile "Oblate Asumbționiste" și le-a îndemnat să continue slujirea lor în colaborare cu parohul locului.

Ziua s-a încheiat cu Sfânta Liturghie de la ora 19:00, animată de copii și tineri și a fost precedată de o oră de rugăciune mariană, după obiceiul locului în prima sâmbătă din lună. După acest moment, păstorul diecezei i-a îndemnat pe cei care fac parte din grupul Sfântului Rozariu să continue să se roage pentru Biserică, papa, episcopi, preoți și pentru întreaga lume. La predică, PS Iosif a vorbit despre Inima Neprihănită a Mariei, iar la sfârșitul Sfintei Liturghii cei prezenți l-au felicitat la împlinirea a cinci ani de la numirea sa ca păstor al Diecezei de Iași.

După acest moment, PS Iosif s-a întâlnit cu membrii Consiliului Pastoral și Consiliului Economic și i-a îndemnat pe toți să-l susțină pe părintele paroh în toată activitatea parohiei.

Vizita pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Barați s-a încheiat duminică, 7 iulie, cu Sfânta Liturghie pontificală, de la ora 10:30. În cadrul omiliei, Excelența Sa a vorbit despre importanța primirii și practicării cuvântului lui Dumnezeu în viața creștinului, care duce la mântuirea sufletului și reversul neprimirii cuvântului divin, care duce la nefericire veșnică. Înainte de Sfânta Liturghie, episcopul a stat la spovezi.

Vizita pastorală a păstorului Diecezei de Iași a fost pentru comunitatea parohială din Barați o ocazie de a oferi o mărturie frumoasă de trăire a credinței și de a primi o încurajare din partea păstorului diecezei de a rămâne uniți în rugăciune, păstrând învățăturile și îndemnurile primite.

Ca semn de prețuire și recunoștință, comunitatea parohială i-a oferit Preasfințitului Iosif Păuleț o statuetă care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria și un buchet de flori.

Comunitatea din Barați

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-7 iulie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Barați

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat