Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Hramul Sanctuarului "Fericitul Ieremia"

Sărbătoarea liturgică a Fericitului Ieremia Valahul, 8 mai 2024, cumulează, la Onești, mai multe sărbători: este hramul sanctuarului, al Custodiei fraților minori capucini, al conventului, al liceului teologic, toate aceste realități fiind puse sub ocrotirea primului fericit român ridicat la cinstea altarelor de către Sfântul Ioan Paul al II-lea.

Această sărbătoare a fost pregătită de un triduum de celebrări în perioada 5-7 mai, ținut în sanctuarul diecezan din Onești. În aceste zile, liturghiile de seară din biserica inferioară a sanctuarului au fost dedicate fericitului frate capucin, având predici specifice, ținute de fratele Mihai Sărăciu, și devoțiuni către Fericitul Ieremia. Tema centrală a fost: Cum să înțelegem voința lui Dumnezeu pentru a face un bun discernământ vocațional. În prima zi a triduum-ului atenția s-a oprit asupra Mamei Margareta și a învățăturilor despre ce trebuie să credem și să facem. În a doua zi l-am întâlnit pe Bătrânul misterios și promisiunea de a fi în slujba unui mare Domn. În ceea de a treia zi am văzut care este Pietatea mariană a fratelui Ieremia față de Măicuța noastră, mama tuturor vocațiilor.

Aceste zile de pregătire au culminat cu Sfânta Liturghie a hramului care a început la ora 10,30 și a fost prezidată de către păstorul Bisericii noastre locale, PS Iosif Păuleț, alături de care au concelebrat alți 50 de preoți, unii venind de la distanțe apreciabile împreună cu credincioși din parohiile pe care le păstoresc, în timp ce preoții capucini au stat la dispoziția credincioșilor pentru spovezi și colocvii spirituale.

În salutul inițial fratele Leon Budău a spus aceste cuvinte: "Excelența voastră PS Iosif Pauleț, episcop de Iași, preacucernice părinte decan, cucernici părinți, dragi frați capucini, dragi persoane consacrate, dragi elevi, stimați profesori, stimate domnule director, iubiți credincioși, dragi pelerini, dragi urmăritori ai ERCIS FM și ai Angelus TV, în numele fraților capucini vă spun Bine ați venit la hramul custodiei, al sanctuarului și al liceului. A-l sărbători pe fratele Ieremia înseamnă a-l privi pe cel care se bucură de moștenirea veșnică, unde contemplă fața lui Dumnezeu și se bucură de viziunea beatifică. În același timp, el este un model pe care Biserica ni-l propune și ne invită să privim la viața sa, la modul în care s-a lăsat întâlnit de Isus, la iubirea sa pentru Fecioara Maria, într-un cuvânt, la sfințenia sa. În sfârșit, să încredințăm mijlocirii sale intențiile noastre de rugăciune, tot ceea ce purtăm în inimă, îndeosebi să-i încredințăm pe cei bătrâni și bolnavi. Preasfințite, vă cerem să celebrați Euharistia, prin care ne alăturăm liturghiei cerului și anticipăm viața veșnică, când Dumnezeu va fi "totul în toți".

În cuvântul de învățătură fratele Eugen Giurgică a pus accentul pe influența pe care a avut-o familia Fericitului Ieremia asupra alegerii sale de viață, aceea de a intra într-o "mănăstire adevărată" din țara unde "călugării erau sfinți și unde se afla vicarul lui Isus, papa de la Roma". "Fericitul Ieremia și-a însușit această îndrumarea a familiei sale mai ales a mamei sale pământești și a extins-o asupra mamei prin excelență, Maria, pe care o recomanda tuturor ca fiind măicuța noastră cerească, care ne ocrotește, ne sprijină în nevoi, ne arată calea către coroana sa, pruncul Isus. Luna mai a reprezentat o perioadă fastă în viața Fericitului Ieremia: în această lună și-a început viața călugărească, pe care și-a dăruit-o slujirii aproapelui timp de 40 de ani, în luna mai s-a întors acasă acum 16 ani.

La finalul Sfintei Liturghii, rectorul sanctuarului, fratele Lucian Iosif Dumea, a ținut să mulțumească bunului Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra celor prezenți în număr mare la sărbătoare, păstorului diecezei, PS Iosif Păuleț, pentru disponibilitatea arătată față de această realitate spirituală a bisericii locale care este Sanctuarul din Onești, predicatorilor, fr. Mihai Sărăciu și fr. Eugen Giurgică, preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor care s-au alăturat bucuriei fraților capucini, corului sanctuarului condus de Mihăiță și Cristina pentru cântările alese ce ne-au încântat sufletele și ne-au însoțit rugăciunile înălțate Domnului, grupului de voluntare și voluntari care ne-au ajutat în aceste zile, echipei ERCIS FM, profesorilor și elevilor liceului nostru.

O mulțumire cu totul specială tuturor binefăcătorilor cu ajutorul cărora am reușit să facem până în prezent o bună parte din lucrări pentru a pregăti sanctuarul nostru pentru ziua sfințirii sale din 27 octombrie anul curent, dar mai sunt încă multe de făcut și, dacă cineva dintre binefăcători ne mai poate ajuta, noi îi suntem veșnic recunoscători. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți prin mijlocirea Fericitului Ieremia.

Liturghia de mulțumire celebrată seara, la ora 18.30, a fost prezidată de fratele Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini din România, împreună cu confrații custodiei. Fiind zi de miercuri am pus in fața lui Dumnezeu prin mijlocirea Fericitului Ieremia toate rugăciunile, intențiile, acatistele care ne-au fost încredințate și l-am rugat pe Bunul Dumnezeu să reverse belșugul harurilor sale asupra tuturor binefăcătorilor sanctuarului nostru și ai fraților capucini.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru toate darurile și harurile revărsate asupra sanctuarului nostru, custodiei fraților capucini și Diecezei de Iași prin mijlocirea Fericitului Ieremia.

Pace și bine!

Fr. Flavian Faraoanu, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 mai: Onești: Hramul Sanctuarului "Fericitul Ieremia"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat