Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Când Wojtyła muribund a spus: "Astăzi este miercuri și eu mă ridic!"

De Domenico Agasso Jr

La 2 aprilie este a unsprezecea aniversare a morții sfântului Ioan Paul al II-lea. Anul acesta, data cade în ajunul sărbătorii Milostivirii Divine, instituită de același Pontif polonez. Exact ca în 2005. Cu această ocazie, cardinalul Angelo Comastri, vicar general al Papei pentru Cetatea Vaticanului, într-un interviu la Radio Vatican (acordat lui Alessandro Gisotti), în afară de a vorbi despre legătura dintre pontiful polonez și Milostivire, inimă a Jubileului extraordinar voit de Papa Francisc, dezvăluie culisele din ultimele zile de viață ale lui Karol Wojtyła: "Era 30 martie 2005, miercuri, ultima din viața sa. Toți știam că starea Papei se agravase și eram deci un pic îngrijorați, ne rugam cu toții pentru acest motiv. Pe la amiază mă anunță: «S-a deschis fereastra de la apartament!». Eu desigur am ieșit din biroul meu, am alergat în piața Sfântul Petru și la amiază am văzut că Papa s-a arătat. Nu a reușit să spună niciun cuvânt; a ridicat numai mâna dreaptă și a trasat un mare Semn al Crucii care a fost testamentul său, salutul său adresat Bisericii, salutul adresat lumii. Am aflat după aceea ce s-a întâmplat în dimineața aceea. Imediat ce s-a trezit Ioan Paul al II-lea a șoptit - pentru că vorbea numai în manieră afonă, abia perceptibilă - sorei Tobiana și părintelui Stanislav Dwiwisz: «Astăzi este miercuri». Dar n-au dat importanță cuvintelor. După ce a trecut puțin timp, a spus din nou: «Astăzi este miercuri». Încă o dată au ignorat cuvintele Papei. La ora 10.00 a spus cu un ton un pic mai autoritar: «Astăzi este miercuri și eu mă ridic!». Desigur s-au înspăimântat în fața acestei decizii a Papei și au încercat să-l descurajeze. Papa în mod neclintit a spus: «Astăzi este miercuri și eu mă ridic pentru că oamenii vin și eu nu vreau să-i dezamăgesc». Murea și se gândea la alții".

"Mărturia Milostivirii a lui Ioan Paul al II-lea - afirmă Comastri - îmi place s-o sintetizez în două candele: cea a iertării, până la eroism, și cea a vestirii adevărului, pentru că iertarea și adevărul sunt două candele care vin de la Milostivire".

Iertarea: "Gândiți-vă că imediat după atentat, când Papa era într-un lac de sânge, imediat ce și-a reluat puțintel cunoștința primele cuvinte pe care le-a spus au fost: «Îl iert pe fratele care a tras în mine». A-l numi în acel moment «frate» pe Ali Agca cere un mare curaj, o mare credință, o mare mărturie". Mai mult: "Când și-a revenit nu a organizat proteste, greve, răzbunări... numai rugăciune; rugăciune și iertare. Aici se vede fața frumoasă a catolicismului".

Apoi este "candela adevărului": Papa Wojtyła "a făcut să strălucească această candelă cu trei enciclice minunate dar și cu foarte multe discursuri. Enciclica Veritatis splendor, enciclica Evangelium vitae și Fides et ratio. Ioan Paul al II-lea - subliniază cardinalul - a strigat adevărul pentru că adevărul este o slujire a Milostivirii! Pentru că păcatul este rău și face rău! Și să nu uităm că Isus, milostivul, Cel care a spus: «Eu am venit pentru păcătoși...», a adăugat și: «... pentru ca să se convertească»".

(După Vatican Insider, 1 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat