Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Un an de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

S-a împlinit, la 17 mai 2015, un an de când episcopul martir Anton Durcovici a fost ridicat la cinstea altarelor, fiind declarat fericit al Bisericii Catolice. Acest eveniment a fost marcat prin celebrarea unei Liturghii pontificale, la ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, urmată de o procesiune pe străzile orașului.

Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături pe PS Aurel Percă, 37 de preoți, mulți călugări, seminariști și credincioși.

În cuvântul de la începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a salutat întreaga comunitate prezentă la această sărbătoare, adăugând: "Ne-am adunat ca să fim alături de Isus care este păstorul cel bun, însoțit păstorul nostru vrednic, episcopul martir Anton Durcovici... Bine ați venit ca să-l preamărim pe Dumnezeu împreună și împreună să-l cinstim pe acela care s-a învrednicit să dea mărturie despre Cristos cu toată ființa sa până la moartea pentru noi".

După cuvântul de salut a urmat binecuvântarea unei statui și a unei icoane ale fericitului Anton Durcovici. Statuia a fost realizată de către Jozsef Demeter din cadrul firmei "Demiart", statuia având o înălțime de 1,70 m, o greutate de aproximativ 200 kg și este sculptată în lemn, iar icoana, care este un mozaic, a fost realizată de către părintele Eugen Robu.

La omilie, părintele Eduard Ferenț a citat din scrisoarea apostolică a papei Francisc dată la 11 mai 2014 în care Sfântul Părinte l-a numit pe episcopul Anton Durcovici "păstor destoinic, mărturisitor al credinței catolice prin vorbă și faptă și un apostol al adorației euharistice". Părintele predicator a subliniat: "Aceste titluri sunt suficiente ca să ne îndemne și pe noi să luăm parte la acest aniversar personal și comunitar cu credință și recunoștință în bunul Dumnezeu".

"Pentru ca această participare să fie pe deplin conștientă și plină de pietate, trebuie să cunoaștem mai bine viața și activitatea episcopului nostru martir", a adăugat părintele Ferenț, și a prezentat de-a lungul omiliei viața, dar și diferite aspecte care îl fac pe fericitul Anton Durcovici un adevărat apostol și păstor al comunității de credință.

La încheierea sfintei Liturghii, în semn de prețuire și mulțumire pentru angajarea în promovarea cunoașterii și cinstirii fericitului Anton Durcovici, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au oferit câteva diplome de onoare și însemnul "Crucea de merit" următorilor: Mons. Andrés Carrascosa Coso, nunțiu apostolic în Panama, Mons. Claudiu Carteș, consilier la Nunțiatura Apostolică Panama, părintele Eugen Robu, capelan sanitar în Iași, și domnul Mihai Chirica, viceprimar al Municipiului Iași.

A urmat procesiunea pe străzile orașului (stradela Trei Ierarhi, bd. Ștefan cel Mare, str. Colonel Langa) cu relicvele episcopului martir (o parte din testamentul său) și cu statuia sa.

Câteva parohii care au beneficiat de prezența episcopului Anton Durcovici, sfințind biserica sau oferind taina sfântului Mir, au avut parte de predici și de rugăciuni speciale din partea preoților Isidor Iacovici și Fabian Doboș: Izvoare (Bc), Stufu (Bc), Poiana Negri (Bc), Satu Nou (Bc), Fărcășeni, Săbăoani, Gherăești, Bacău centru. În seara zilei de sâmbătă, 16 mai, în catedrala din Iași a avut loc o priveghere de rugăciune pregătită de tineri. În aceeași seară a fost prezentată și expoziția "Beatificare" (cu fotografii de acum un an) care se află în aula sinodală a catedralei.

"Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" - sunt cuvintele fericitului episcop Anton Durcovici, care au răsunat din nou, după un an, în catedrala din Iași, dar mai ales în sufletele cinstitorilor memoriei acestui episcop martir.

Fericite Anton Durcovici, roagă-te pentru noi!

Ionuț-Gabriel Giurgică

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 17 mai: Iași (catedrală): Liturghie la 1 an de la beatificarea ep. Anton Durcovici. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică

- 17 mai: Iași (catedrală): Liturghie la 1 an de la beatificarea ep. Anton Durcovici. Foto: Adrian Cuba

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei din 17 mai 2015:


 

lecturi: 83.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat