Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Vatra regăsită. Pagini memoriale, de Ion H. Ciubotaru

Cu puțin timp în urmă, distinsul cercetător al culturii populare românești, prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, ne-a dăruit o nouă carte, intitulată Vatra regăsită. Pagini memoriale, tipărită la Editura "Presa Bună" din Iași, în condiții grafice deosebite.

Este o carte deosebită, scrisă de un om deosebit, căruia noi, catolicii din Dieceza de Iași, îi suntem atât de recunoscători pentru atenta cercetare a satelor noastre din perspectivă etnografică și valorificarea ulterioară a rezultatelor în monumentala sinteză Catolicii din Moldova. Universul Culturii Populare, un proiect editat, cu ani în urmă, tot la "Presa Bună" din Iași.

Această nouă carte, Vatra regăsită. Pagini memoriale, este deopotrivă o carte-remember și o carte-document. Paginile sale sunt, fiecare în parte, prețioase izvoare pentru cercetătorii care, citindu-le, pot afla o multitudine de informații inedite, pe care doar autorul cărții, domnul profesor Ion H. Ciubotaru, le putea face publice. Însă nu oricum, ci într-o manieră elegantă, cu simțul măsurii, cu responsabilitatea celui care, ajuns la vârsta senectuții, este conștient o dată în plus de importanța unui astfel de demers pentru posteritate.

Suntem convinși că domnul profesor Ion H. Ciubotaru a ales, cu grijă, inclusiv titlul cărții, întoarcerea la vatra părintească, mai ales în vremurile actuale, de cumpănă, pe care le trăim, fiind esențială pentru fiecare dintre noi. Astfel, parcurgând emoționantele pagini ale cărții, unde autorul își înșiruie mărgelele propriilor amintiri, fiecare cititor își va purta inevitabil gândurile către propriile origini strămoșești, către propria vatră, către propriul acasă.

Este aceasta încă o dovadă nu doar a sensibilității omului Ion H. Ciubotaru, ci și a înțelepciunii sale, izvorând de undeva din trecut, dintr-un arbore genealogic deosebit, dintr-o familie deosebită, dintr-o viață trăită firesc, pornind dintr-un univers rural românesc cu repere limpezi și sacre. O viață de om pe care domnul profesor Ion H. Ciubotaru ne-a dovedit că a prețuit-o atât de mult, încât, iată, a decis să ne facă și pe noi, cei de azi, părtași la amintirile de ieri, lăsându-le ca moștenire, prin intermediul cărții sale, celor de mâine.

În cartea Vatra regăsită. Pagini memoriale, rând după rând, propoziție după propoziție, frază după frază, pagină după pagină, în fața ochilor cititorului se desfășoară imagini din vremuri demult apuse, cu oameni așezați, trăind într-o societate sănătoasă, bazată pe bunul simț, într-un spațiu rural unde valorile tradiționale, rânduielile strămoșești, familia, credința creștină, erau respectate cu sfințenie. Apar apoi alte imagini, cu alți oameni, cu alte legi, străine de neam, impuse din afară, care au alterat reperele vieții de odinioară, le-au disprețuit, le-au dorit înlăturate din mentalul colectiv, din viața cotidiană, dar nu le-au putut distruge niciodată în totalitate.

Și cât de actuale devin aceste imagini-document în zilele noastre, când, din nou, prețioasele repere ale vieții de odinioară sunt denigrate, când valorile familiei și valorile creștine sunt în pericol, când sunt încălcate drepturi și libertăți fundamentale (pentru care înaintași ai noștri, personalități ilustre ori simpli trăitori, oameni buni deopotrivă, s-au jertfit înainte vreme), din exces de zel poate, din neștiință sigur, necunoscând de pildă că "dacă lucrurile nu merg bine și oamenii ajung în suferință, aceasta se naște din faptul că nu este respectată natura lucrurilor și ordinea lor. Lumea e bine făcută, dar oamenii nu o cunosc și nu se supun datelor obiective în complexul cărora ei trăiesc și acționează" (citatul aparținând sociologului, etnografului, filozofului culturii, gânditorului creștin Ernest Bernea).

Îi mulțumim domnului profesor Ion H. Ciubotaru pentru că ne-a dăruit o carte care ne îndeamnă la reflecție. O reflecție asupra propriei vieți și a lumii în care trăim. O lume în suferință, care și-a pierdut reperele de odinioară. O lume pe care am pierdut-o, dar pe care o putem regăsi. Depinde doar de noi, de fiecare dintre noi.

Anton Coșa

*

Cuvânt înainte

Zânele torcătoare mi-au rostuit destinul sub o zodie favorabilă. Au ales-o însă pe cea din miezul iernii, când vremea vremuiește pe neașteptate, ceea ce înseamnă că asperitățile vieții nu m-au ocolit. Mi-au dat târcoale încă din adolescență, punându-mă la felurite încercări, dar firea mea optimistă m-a ajutat să le depășesc pe toate, fără a mă poticni. Reazem și mângâiere mi-a fost mereu vatra părintească, ale cărei binefaceri le-am simțit de timpuriu, regăsindu-le apoi de nenumărate ori, când - în vremuri grele - mă tot reîntorceam spre acest liman neviforât, pentru a-mi reface forțele și a mă redescoperi.

Pentru că numai acasă, lângă vatra mică a străbunilor, integrată atât de armonios în cea a satului tradițional, aflăm acel loc miraculos, capabil să ne redea starea de spirit reconfortantă de care avem atâta nevoie. Aici admirăm căsuțele bătrâne, sugerând permanența neamului din care facem parte, aici descoperim liniștea maiestuoasă a crângurilor și livezilor, și tot aici ne lăsăm învăluiți de lumina aurie a toamnelor târzii, care șterge cu năframa ei vrăjită chipurile obosite și îngândurate ale trudiților țărani.

Am așezat rândurile de mai jos sub semnul vetrei, fiindcă acest reper al existenței noastre reprezintă trăinicia, statornicia, durata. Este însăși inima casei părintești și a satului în care am văzut lumina zilei, acel loc bun ales de înaintași, generator de atâtea valori materiale și spirituale. În jurul vetrei gravitează forța magică a întregului univers domestic. Venirea pe lume a pruncilor, înfăptuirea practicilor ritual-ceremoniale, depănarea poveștilor, înfiriparea sfaturilor de taină și chiar despărțirea definitivă de cei dragi aveau loc odinioară la gura sobei, adică în fața vetrei. Este locul pe care arde focul sacru, asigurându-ne cele necesare dăinuirii (hrana, lumina, căldura), dar și spațiul pe unde se poate comunica între cele două lumi.

Capacitatea de a-mi iubi semenii și a mă simți solidar cu ei am dobândit-o la o vârstă fragedă, prin pildele oferite de cei pe care mi i-am tot luat ca modele. De aceea, oriunde m-ar fi purtat pașii, nu m-am simțit niciodată singur. Bucuria de a mă afla în preajma unui apropiat, căruia puteam să-i destăinui nestingherit gândurile nu mi-a lipsit. În Berezenii Vasluiului, pe plaiurile lui David Creangă, prin țara Dornelor sau în așezările de pe Valea Trotușului, m-am socotit mereu între prieteni.

Oricare ar fi fost firea interlocutorilor cu care mă întrețineam, o deslușeam de îndată și, în cel mai scurt timp, reușeam să tăifăsuim ca niște cunoștințe vechi. Sentimentul înstrăinării nu l-am avut nici măcar atunci când m-am aflat departe de țară. Clipe emoționante am trăit chiar și în Bukowina Tatrańska ori în acea minunată așezare din sud-vestul Poloniei, numită Koœcielisko, unde punctele de convergență cu civilizația noastră arhaică mi se dezvăluiau la tot pasul.

La un moment dat, ne răzlețim. Părăsim ambianța familială și satul natal, pornind spre alte zări în căutarea unui rost. Trec însă anii și pașii ne poartă din nou către "vatra pe care pâlpâie focul strămoșilor din vechea mitologie, alimentat mereu de sufletul colectiv" (Alexandru Zub). Ne cheamă flacăra tainică a celor din care ne tragem spre a ne revigora, dar și ca să-i aducem modesta noastră ofrandă, care o ajută să nu se stingă.

Ion H. Ciubotaru

*

Prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru (născut la 28 ianuarie 1940 în satul Arborea, județul Botoșani) a absolvit cursurile Facultății de Filologie a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Activitatea științifică și a desfășurat o în cadrul Institutului de Filologie Română "A. Philippide" al Academiei Române, Filiala Iași. A fundamentat, teoretic și metodologic, proiectul Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei. Este inițiatorul și coordonatorul seriei de publicații "Caietele Arhivei de Folclor", finalizată prin apariția a zece volume (1979 1991), urmată de Tipologii și corpusuri de texte (documente), din care s-au tipărit până în prezent opt tomuri, altele două aflându-se în faza definitivării pentru tipar. Se numără printre autorii Dicționarului literaturii române de la origini până la 1900, București, 1979 (distins cu premiul "Timotei Cipariu" al Academiei Române), și ai Dicționarului general al literaturii române, vol. I VII, București, 2004 2009. A publicat douăsprezece volume de autor și șapte în colaborare, dintre care menționăm: Folclorul obiceiurilor familiale din Moldova (Marea trecere), 1986; Ornamente populare tradiționale din Moldova (Cusături, țesături), 1988; Valea Șomuzului Mare. Monografie folclorică, vol. I-II, 1991; Marea trecere. Repere etnologice în ceremonialul funebru din Moldova, 1999; Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, vol. I-III, 1998-2005; Folclor muzical din Ținutul Neamțului, 2008; Petru Caraman. Destinul cărturarului, 2008; Ouăle de Paști la români. Vechime, semnificații, implicații ritual-ceremoniale, 2012; Obiceiurile funebre din Moldova în context național, 2014; Folclor din Bistrița-Năsăud, 2017; Basme fantastice din Moldova, 2018; Cântece propriu-zise din Moldova, 2021. Din lucrările postume ale savantului Petru Caraman a editat opt tomuri, deschizând astfel accesul cercetătorilor români și străini la o operă etnologică de interes major. Pentru trilogia Catolicii din Moldova. Universul culturii populare a primit premiul Academiei Române "Simion Florea Marian", precum și Premio Internazionale di Studi Demoetnoantropologici "Giuseppe Pitré Salvatore Salomone Marino", Palermo, 2006.

*

Ion H. Ciubotaru a reușit să creeze o instituție culturală de importanță națională și a dat la lumină admirabile lucrări științifice, care fac cinste cercetării românești contemporane. Cercetând fenomenele în sistem holistic și comparându-le cu variantele lor pe zone întinse, lucrările lui Ion H. Ciubotaru devin excelente studii de antropologie culturală, scrise la un nivel rareori atins până acum la noi.

Prof. univ. dr. Ion Taloș

*

Cuprins

CUVÂNT ÎNAINTE
SUB SEMNUL VĂRSĂTORULUI
Străbunii
Ani de restriște
Slove pe plăcuță
Îndeletniciri
Spre o meserie
Dascăl de țară
Glasul pământului
Agent poștal la Răcari
Referent la Sfatul Popular
Licean la Dorohoi
ANII STUDENȚIEI
Pe un șantier din Onești
Întâlnirea cu profesorul Caraman
Berezenii Fălciului
Tudora - Botoșani
POPAS LA MUZEUL ETNOGRAFIC
CERCETĂTOR LA ACADEMIE
Un proiect temerar
Sfătuitorul Ovidiu Bârlea
Pe meleagurile lui David Creangă
Lanțul, între metaforă și adevăr
De la poalele Călimanilor spre Valea Sabasei
PERIPLU POLONEZ
Varșovia
Zakopane
Cracovia
Oœwiêcim (Auschwitz)
Wrocław
Poznań
Gdańsk
Întoarcerea la Varșovia
LĂUTARII
Pe meleaguri vrâncene
Secvențe
Muzicanți evrei
Ocolul Câmpulungului
În părțile Hârlăului
Alexandru Bidirel
Ciucurenii
Plaiuri nemțene
Valea Poienii
Iarnă la Săveni
Oroftiana
Noapte de neuitat
MEGIEȘI DE ALTĂ CONFESIUNE
Îndemnuri
La izvoarele Trotușului
Stâlpii de la Lucăcești
Memoratele din zona Romanului
Bătrânii

*

La Editura "Presa Bună", profesorul Ion H. Ciubotaru a mai publicat cărțile:

*

Vatra regăsită. Pagini memoriale
Ion H. Ciubotaru, Ed. "Presa Bună", 2021, ISBN 978-606-8116-99-0, 15x25 cm, 468 p., 45 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1301.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat