Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Folclor din Bistrița-Năsăud

Portofoliul Editurii "Presa Bună" s-a îmbogățit recent cu o carte cu un subiect aparte, intitulată Folclor din Bistrița-Năsăud, rod al cercetărilor efectuate între anii 1977 și 1978 în paisprezece localități din acea zonă de profesorul Ion H. Ciubotaru, un colaborator vechi al editurii și autor al multor cărți, dintre care câteva apărute la această editură, menționând îndeosebi trilogia Catolicii din Moldova. Universul culturii populare.

"Colindele, cântecele de seceriș, bocetele, cântecele de priveghi și baladele din Bistrița-Năsăud vehiculează cuvinte și expresii arhaice, desprinse dintr-o limbă bătrână, în care miraculosul păgân și cel creștin se împletesc la tot pasul. Laudă celor ce au găsit imboldul de a le da la iveală în niște vremuri aspre, doborâtoare de credințe și datini. Mi se perindă pe dinaintea ochilor, ca niște icoane de demult, chipurile oamenilor care m-au primit atunci cu atâta căldură. Mulți dintre ei s-au călătorit, la răstimpuri, plecând să întregească cealaltă jumătate a neamului. Alții își văd de rosturile vieții, binecuvântând semnul Cerului, ce așterne adânca-i pace peste întinsul gliei. Le restitui acum, tuturor, o parte din zestrea sufletească pe care mi-au încredințat-o cândva", mărturisește autorul, pe copertă.

În "Notă asupra ediției", autorul precizează: "Documentele etnologice rezultate din cercetările pe care le-am făcut în cele paisprezece așezări, ale județului Bistrița-Năsăud, se află în colecțiile Arhivei de Folclor a Moldovei și Bucovinei, din cadrul Academiei Române, Filiala Iași. Volumul de față reunește o selecție reprezentativă din înregistrările pe benzi magnetice, întregită de imagini fotografice, surprinse pe parcursul investigațiilor. Cu puține excepții, informațiile de interes etnografic, precum și unele piese folclorice neînsoțite de melodie, au fost consemnate pe benzile de magnetofon.

Din dorința de a nu altera frumusețea graiului local, reproducerea textelor poetice, ca și a unor comentarii adiacente, s-a făcut respectând pronunția celor de la care s-au cules. Am marcat prin semne diacritice, fără pretențiile unei transcrieri dialectale, fenomenele fonetice pe care le-am socotit edificatoare (...)

Ordonarea textelor poetice respectă metodologia statuată în literatura de specialitate. Colindele s-au clasificat după tipologia alcătuită de Monica Brătulescu, iar pentru împărțirea cântecelor bătrânești s-a folosit indicele tematic și bibliografic elaborat de Alexandru Amzulescu.

Fiecare piesă are la sfârșit, în partea stângă (cele muzicale în partea dreaptă), o casetă tehnică, în care sunt menționate: localitatea de proveniență, performerul de la care a fost culeasă, vârsta acestuia, cota sub care figurează în AFMB și data înregistrării.

În scopul unei cât mai bune informări a celor interesați, am reprodus o sută una partituri, alese dintre cele pe care etnomuzicologul Florin Bucescu le-a transcris, în urmă cu aproape patru decenii, la puțin timp după încheierea cercetărilor de teren. Douăzeci și cinci de piese muzicale, dintre cele mai reprezentative, apar pe CD-ul ce însoțește lucrarea.

Volumul se încheie cu indicele subiecților chestionați, cuprinzând principalele date de identificare, urmat de un index tematic, definitoriu pentru spațiul explorat".

Cele 508 pagini ale cărții sunt structurate în șapte capitole: I. Repertoriul calendaristic; II. Repertoriul familial; III. Cântece propriu-zise; IV. Cântece de șezătoare; V. Strigături; VI. Cântece epice și VII. Piese muzicale", precedate de un "Preambul" și o "Notă asupra ediției", cu Cuprinsul cărții, iar la final având un "Indice de subiecți chestionați", un "Indice tematic", "Lista pieselor de pe CD" și 34 de ilustrații color, reprezentând peisaje, case țărănești, portrete de oameni, detalii arhitectonice și ornamentale, straie populare, biserici. Lipit de ultima copertă, este și cd-ul audio, inclus elegant într-o mapă de plastic.

Cartea are formatul 15x21 cm, cu supracopertă.

Prima copertă prezintă o fotografie a unui "clop cu peană", împodobit de Lucia Todoran, din Salva (Bistrița-Năsăud).

Ultima copertă oferă câteva informații despre autor:

Ion H. Ciubotaru (n. la 28.1.1940, în satul Arborea - Botoșani), a absolvit Facultatea de Filologie a Universității "Al.I. Cuza" din Iași. Este doctor în științe filologice al Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca (1978). În calitate de șef al Sectorului de etnografie și folclor din cadrul Academiei Române, Filiala Iași, a inițiat și coordonat proiectul Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei, precum și publicațiile acesteia, Caietele Arhivei de Folclor (zece volume), urmate de cercetările monografice din seria Tipologii și corpusuri de texte. A fost profesor la Facultățile de Istorie, Litere și Teologie, din cadrul Universității "Al.I. Cuza" (1991-2013).

A publicat zece volume de autor, șapte în colaborare, iar din opera postumă a savantului Petru Caraman a editat șase tomuri masive, al șaptelea fiind gata de tipar. Se numără printre autorii Dicționarului literaturii române de la origini până la 1900, București, 1979 (distins cu premiul "Timotei Cipariu" al Academiei Române) și ai Dicționarului general al literaturii române, vol. I-VII, București, 2004-2009. Pentru trilogia Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, Iași, 1998-2005, a primit premiul Academiei Române "Simion Florea Marian", precum și "Premio internazionale di Studi Demoetnoantropologici «Giuseppe Pitr? - Salvatore Salomone Marino»", Palermo, 2006.

La Editura "Presa Bună", profesorul Ion H. Ciubotaru a mai publicat cărțile: Catolicii din Moldova. Universul culturii populare (vol. 1: 1998; vol. 2: 2002; vol. 3: 2005); Gherăești, un sat din ținutul Romanului (2004) și Ouăle de Paști la români. Vechime, semnificații, implicații ritual-ceremoniale (2012).

După cum a mărturisit însuși autorul, în "Preambul": "La baza lucrării de față a stat o cercetare de teren atipică. Nu am urmărit doar satele vechi, în care datinile și obiceiurile sunt mai bine păstrate, și nici aria de răspândire a unor genuri sau categorii folclorice arhaice. A fost, mai curând, o investigație socio-folclorică, menită să clarifice mutațiile ce se produc în cadrul unui repertoriu tradițional, afectat sau nu de impactul cu alte realități etnoculturale".

Cartea se adresează îndeosebi celor care studiază folclorul, dar și lingviștilor, precum și tuturor celor interesați să descopere sau să redescopere frumusețea lirică și melodică a creațiilor populare din zona Bistrița-Năsăud.

Ovidiu Bișog

*

Folclor din Bistrița-Năsăud
Ion H. Ciubotaru, Ed. "Presa Bună", 2017, ISBN 978-606-8116-78-5, 15x21 cm, 508 p., cu cd audio, 30 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 65.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat