Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Apariție editorială: "Gherăești, un sat din ținutul Romanului"

La Editura "Presa Bună" a apărut un amplu studiu monografic "Gherăești, un sat din ținutul Romanului". Lucrarea este rezultatul unui studiu profund și constituie un act de curaj la care s-au angajat cercetători din lumea filologică, istorică, toponimică, folclorică, etnologică și bisericească din cadrul Departamentului de Cercetare Științifică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și de la Universitatea "Al.I. Cuza".

Cercetările au demarat în urmă cu un an și jumătate, când un grup de cinci cercetători au decis să dedice PS Petru Gherghel, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de când se află în fruntea Diecezei de Iași, un studiu monografic cât mai amplu al localității din care acesta provine: Gherăești.

În prefața cărții găsim scris: "Munca profesorilor și cercetătorilor care își aduc contribuția lor la cunoașterea acestei localități, reprezintă un ales semn de prețuire față de istoria și realitatea culturală și spirituală 'a măriei sale țăranul român', fără de care nu se poate făuri istoria unei țări, a unei comunități spirituale, și, în același timp, un omagiu adus locuitorilor acestei vetre din ținutul Romanului". Toate datele prezentate în această lucrare reprezintă un univers bogat și complex al sufletului credincioșilor din Gherăești, în care faptele mărunte se întretaie și se îmbină la tot pasul cu întâmplări și realizări dintre cele mai semnificative.

Structurată în opt capitole, lucrarea reînnoadă fapte și mărturii din trecut, decolbind filele gălbejite ale dosarelor de arhivă și folosindu-se de mărturiile grăitoare ale unor bătrâni.

Studiul prof. Petronel Zahariuc, primul din această lucrare, cuprinde primele mărturii documentare ale existenței satului Gherăești. Primul document păstrat până astăzi și care atestă existența satului este un hrisov datat la 25 aprilie 1552, când domnul Moldovei, Ștefan Rareș, face un schimb de sate cu episcopul de Roman, Macarie. Sursa documentară începe să se îmbogățească abia la jumătatea secolului al XVIII-lea, când la Gherăești s-a constituit primul nucleu al unei comunități catolice. Autorul acordă un amplu spațiu listelor catagrafice.

Prof. dr. Dănuț Doboș în capitolul doi al lucrării, intitulat "Biserica romano-catolică din Gherăești", în limita documentației de care a putut dispune, a întocmit un studiu despre formarea și apoi conturarea unei comunități catolice la Gherăești. Arhiva Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a Ordinului Franciscan din Roman, precum și studiile unor renumiți istorici precum N. Iorga, I.D. Snagov, P. Tocănel, I. Gabor au constituit izvorul principal al documentației sale. În cadrul lucrării s-a dedicat un capitol special și istoricului comunității ortodoxe, alături de care catolicii locuiesc de veacuri. Autorul acestui capitol, prof. dr. Dănuț Doboș, nu și-a propus un istoric al comunității ortodoxe de la începuturile satului. Studiul oferă informații bogate despre construcția primei biserici ortodoxe de piatră la mijlocul secolului al XIX-lea și evoluția ulterioară a comunității.

Mons. Anton Despinescu semnează capitolul "Comunitatea parohială Gherăești în secolul al XX-lea", dedicat vieții comunității parohiale din Gherăești. Capitolul este structurat pe trei perioade: 1900-1948, 1949-1989, 1990-2000. În fiecare dintre cele trei părți sunt prezentate aspecte referitoare la construcția bisericii, numărul credincioșilor, principalele evenimente din viața comunității, preoții care au activat sau au provenit din rândul comunității din Gherăești.

Următoarele două capitole ale lucrării îl au drept autor pe prof. dr. Dănuț Doboș. Primul dintre ele tratează despre Școala din Gherăești, iar cel de-al doilea despre Căminul Cultural "Constantin Gheorghiu". Cel de-al doilea este în strânsă legătură cu primul, deoarece căminul cultural a funcționat întotdeauna în strânsă dependență de școală, iar la conducerea sa s-au aflat mereu intelectualii comunității. Înființat la jumătatea secolului al XIX-lea în Moldova, Căminului Cultural "Constantin Gheorghiu" este un reflex al vieții intelectuale a comunității.

Prof. dr. Dragoș Moldovanu, toponimist renumit în cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, a realizat un studiu toponimic al localității.

Ultimul capitol al lucrări, intitulat "Dăinuiri etno-folclorice" este semnat de prof. dr. Ion H. Ciubotaru. În capitolul pe care îl semnează confirmă încă o dată spusele ilustrului cărturar Petru Caraman, potrivit căruia "a cerceta folclorul și etnografia cu atenție înseamnă a ne cunoaște pe noi înșine". Autorul scoate la lumină frumusețea și bogăția tradițiilor, obiceiurilor și portului popular, lăsate parcă în uitare de tinerele generații.

Pe coperta cărții se află un frumos text al lui Ernest Bernea care vorbește despre frumusețea și importanța satului românesc: "Satul românesc este cel mai expresiv și mai bogat document al istoriei neamului. Civilizația lui este străveche, originară, plămădită o dată cu neamul și deplin realizată".

Petru Tamaș

* * *

Gherăești, un sat din ținutul Romanului
Ciubotaru I. H., Despinescu A., Doboș D., Moldovanu D., Zahariuc P., Editura "Presa Bună", 2004, ISBN 973-8191-28-9, 17x24cm, 398 p., 75.000 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat