Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Preasfințitului Iosif Păuleț cu ocazia Zilei Tineretului la nivel diecezan (1 mai 2021)

Dragi tineri,

Este al doilea an în care Ziua Tineretului din Dieceza de Iași se va celebra în condiții speciale impuse de criza sanitară. Din fericire, anul acesta veți avea posibilitatea să vă întâlniți în parohiile voastre și să vă bucurați de frumusețea credinței și de binecuvântarea de a fi împreună. Este un semn că Domnul nu ne părăsește și că ne conduce spre momentul în care vom fi eliberați de această încercare. Privind cu încredere în viitor, suntem chemați să facem în așa fel încât această pandemie să ne transforme pe fiecare în parte în persoane mai bune.

Ziua Tineretului este o ocazie potrivită în care să reluăm trăirea momentelor frumoase din comunitățile noastre, să ne apropiem inimile și să alergăm împreună la Isus Cristos, cel care ne îndreaptă spre idealuri înalte.

Tinerețea este făcută pentru lucruri mărețe

Tema pentru Ziua Mondială a Tineretului de anul acesta, preluată și de Ziua Tineretului la nivel diecezan, v-a fost încredințată de Papa Francisc: "Ridică-te! Te constitui martor al celor pe care le-ai văzut" (cf. Fap 26,16). Cu aceste cuvinte cu care Isus se adresează Sfântului Apostol Paul, Sfântul Părinte continuă să vă încurajeze să dați un sens profund vieții voastre și să aveți mereu privirea îndreptată spre lucruri mărețe așa cum vă spune și în exortația apostolică postsinodală Christus vivit, la numărul 15: "Un tânăr nu poate să fie descurajat; caracteristica sa este să viseze lucruri mari, să caute orizonturi ample, să îndrăznească mai mult, să aibă voința de a cuceri lumea, să știe să accepte propuneri angajante și să vrea să dea ceea ce este mai bun din el pentru a construi ceva mai bun".

Cu aceeași convingere a Sfântului Părinte că sunteți chemați să realizați lucruri mărețe în viața voastră, vă felicit pentru toate acele momente în care căutați binele și faceți efortul să îl împliniți. Vă îndemn și eu să vă ridicați din toate acele situații ce vă țin la un nivel inferior demnității și misiunii voastre. Ridicați-vă din nepăsarea față de Isus Cristos și față de credință! Ridicați-vă din indiferența față de Biserică și față de cele sfinte! Ridicați-vă din lipsa de grijă față de aproapele! Ridicați-vă din tot ceea ce vă îndepărtează de fericirea voastră! Ridicați-vă și ajutați-i și pe prietenii voștri să se ridice!

Tinerețea este făcută pentru a proclama minunile lui Dumnezeu

Sfântul Paul, în discursul pe care îl ține în fața regelui Agripa, proclamă lucrarea minunată a lui Isus Cristos care l-a transformat din persecutor în mărturisitor și apostol. Dumnezeu intervine cu harul său în modul cel mai neașteptat, dar mereu cu milostivire și bunătate. Sunt convins că milostivirea și bunătatea le-a revărsat și în viața voastră. Nu ezitați să proclamați tot ceea ce Dumnezeu v-a oferit! Mai ales în contextul în care trăim este atât de important să fiți mesageri ai speranței. După cum spuneam în scrisoarea pastorală "Împreună pe calea speranței", aceasta "nu înseamnă doar optimism sau iluzii trecătoare", ci înseamnă "a crede că viața și istoria sunt în mâinile lui Dumnezeu, care depășește raționamentele, statisticile și calculele noastre pur umane." Așadar, voi, dragi tineri, aveți marea misiune de a retrezi speranța, de a îndrepta privirile spre Mântuitorul, de a privi cu încredere viitorul!

Tinerețea este făcută pentru a crește învățând de la înaintași

Gândindu-mă la tema pentru Ziua Tineretului îmi vin în minte cuvintele Papei Francisc de la Iași, unde a dorit să vă întâlnească în mod special pe voi, tinerii: "Pe măsură ce crești - în toate privințele: că devii puternic, mare, că îți faci chiar un nume - să nu uiți lucrurile frumoase și prețioase pe care le-ai învățat în familie. Aceasta este înțelepciunea pe care o dobândești cu trecerea anilor: odată ce crești, să nu uiți de mama ta și de bunica ta și de acea credință simplă și robustă care le caracteriza și le dădea putere și perseverență pentru a merge mai departe, fără a se descuraja."

Vă veți ridica în viață dacă veți ști să prețuiți tot binele pe care l-ați primit de la părinții și bunicii voștri, de la înaintași, de la toți cei care s-au ridicat pe culmile sfințeniei. Fecioara Maria, după ce a primit vestea îngerului, s-a ridicat și a pornit la drum pentru a împărtăși lucrarea minunată a lui Dumnezeu în viața sa. Sfântul Iosif, de fiecare dată când a primit un mesaj de la Dumnezeu, s-a ridicat și a făcut ceea ce i-a fost încredințat. Fericitul Ieremia s-a ridicat de pe meleagurile noastre și a pornit spre Italia pentru a se sfinți. Fericitul Anton Durcovici s-a ridicat cu mult curaj împotriva regimului comunist dându-și viața pentru credință și pentru poporul credincios. Fericita Veronica Antal s-a ridicat pentru a-și apăra demnitatea în fața agresorului. Pe lângă aceste exemple deosebite mai sunt atât de multe persoane din rândul poporului nostru credincios care s-au remarcat prin viața lor sfântă. Veți crește enorm de mult dacă vă veți lăsa inspirați de viețile lor pline de credință!

Dragi tineri,

Vă îndemn să participați la Ziua Tineretului din parohia voastră și împreună cu toți tinerii din propria comunitate să mărturisiți cât de frumos este să îl urmați pe Isus Cristos! Să nu fiți simpli spectatori, ci să vă implicați astfel încât această zi să fie spre creșterea tuturor. Iar această mărturie să nu se mărginească doar la această zi, ci în orice moment să vă ridicați și să îl preamăriți pe Cristos. Credința, entuziasmul și speranța voastră să strălucească în această lume, însă "mai presus de toate acestea, îmbrăcați-vă cu iubire, care este legătura desăvârșirii" (Col 3,14).

Vă îmbrățișez din toată inima!

Al vostru,
Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Oficiul pentru Pastorația Tineretului: Ziua Tineretului 2021 în Dieceza de Iași

PS Iosif Păuleț: Scrisoarea pastorală "Împreună pe calea speranței" (25 noiembrie 2020)


 

lecturi: 1263.Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat