Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Întâlnirea ministranților din parohiile păstorite de franciscanii conventuali

Miercuri, 26 iunie 2024, Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești (IS) a fost gazda întâlnirii ministranților din parohiile păstorite de frații franciscani conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România.

După primirea celor aproximativ 170 de participanți, ministranții însoțiți de preoți, surori și de tineri animatori, activitățile au început la ora 9.30 cu salutul părintelui paroh Daniel Lucaci, care a făcut o scurtă expunere istorică în care au fost precizate informații referitoare la localitatea Hălăucești, la biserica și școala din sat (în trecut primul seminar franciscan) cât și despre situația actuală a acestei comunități parohiale.

După aceasta a urmat prezentarea fiecărui grup de ministranți printr-un scurt moment artistic, original și bine pregătit. Cateheza ce s-a desfășurat în biserică a fost susținută cu mult entuziasm de părintele Cristian Aiojoaei și a avut ca temă Rolul ministrantului în Biserică, familia lui Dumnezeu. Vorbind despre misiunea prețioasă, nobilă și specială pe care ministranții o au în calitate de slujitori ai lui Isus și ai Bisericii, a readus în atenția celor prezenți calitățile necesare care trebuie să-i caracterizeze pe ministranți și pe care trebuie să le pună în la dispoziția lui Dumnezeu și a semenilor: bucuria, atenția, curajul, disponibilitatea, răbdarea, perseverența, precizia, punctualitatea. Micilor slujitori ai altarului le-a fost reamintit faptul că modelul ideal al ministrantului este Sfântul Dominic de Savio.

După o bine-meritată pauză, când participanții au primit dulciuri, suc și apă prin care și-au recăpătat forțele, la ora 11.30 a urmat pregătirea cântecelor pentru Sfânta Liturghie, pe durata căreia mai mulți preoți au fost disponibili pentru spovezi.

Celebrarea euharistică, momentul central al zilei, a început la ora 12.00 și a fost prezidată de către părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Provinciei Franciscane Conventuale "Sfântul Iosif" din România. În cadrul omiliei, părintele Cristian Aiojoaei, lăsându-se inspirat de lecturile sfinte, în continuitate cu tematica catehezei de dimineață, i-a îndemnat pe copiii și adolescenții ministranți să se asemne pomului bun care face fructe bune. Slujirea la altar este un dar și o responsabilitate pe care Biserica și Dumnezeu o încredințează câtorva dintre fiii săi: ministranților.

În cea de-a doua parte a zilei, după prânz și după un timp de destindere și de bansuri, cei prezenți s-au putut bucura de diferite jocuri tip olimpiadă și de competiții sportive, precum fotbal și volei. La ora 17.00 a avut loc premierea câștigătorilor, înmânarea fiecărui participant a unei frumoase brățări cu semnul Tau, urmate fiind de binecuvântarea finală și de încheiere.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru acest timp frumos, de voie bună, de har și de comuniune. Mulțumim Provinciei, părintelui paroh, celorlalți confrați preoți ce păstoresc comunitatea parohială din Hălăucești cât și însoțitori ai grupurilor de ministranți, comunității Surorilor Franciscane Misionare de Assisi și tinerilor animatori care și-au adus contribuția lor prețioasă în buna desfășurare a acestui eveniment.

Tuturor, pace și bine!

Pr. Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iunie: Hălăucești: Întâlnirea ministranților din parohiile păstorite de franciscanii conventuali




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat