Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Noul Definitoriu provincial al Provinciei Fraților Minori Conventuali din România

Joi, 9 mai 2024, în solemnitatea Înălțării Domnului, frații capitulari ai Provinciei "Sfântul Iosif" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali, în cadrul Capitulului Provincial Ordinar desfășurat în conventul "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, au ales, în sesiunea a patra capitulară, Definitoriul provincial, pentru o perioadă de patru ani.

În capela institutului, începând cu ora 9.00, după rugăciunea Orei Medii, s-a dat citire procesului verbal în urma scrutinului de alegere prin scrisoare a ministrului provincial, cât și a scrisorii de confirmare din partea ministrului general, după care ministrul provincial reales, fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, în fața ministrului general, fr. Carlos Alberto Trovarelli, după intonarea imnului "Te Deum", a rostit profesiunea de credință și jurământul. Apoi fr. Damian a primit felicitările și obediența fraților capitulari.

La ora 10.30, atât frații capitulari ai provinciei, cât și cei prezenți au avut bucuria să-l primească în mijlocul lor pe PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, care a și prezidat Sfânta Liturghie în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman.

La începutul celebrării, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, a salutat prezența PS Iosif în mijlocul fraților reuniți în capitul, adresând invitația ca asemenea bisericii sinodale să avem constant acest dinamism al unității.

În cuvântul de învățătură, păstorul Diecezei de Iași a evidențiat faptul că toate textele sacre propuse în solemnitatea Înălțării Domnului invită tocmai la verticalitate. Apoi a propus trei îndemnuri care să ne ajute să trăim deplin taina înălțării. Înainte de toate să nu pierdem din vedere faptul că, asemenea Învățătorului nostru, avem de împlinit pe pământ o misiune sacră, apoi să ne preocupe adevăratul lăcaș ce-l zidim în ceruri încă din viața prezentă și, în cele din urmă, să avem mereu garanția că Domnul Isus continuă să rămână cu noi și să ne însoțească.

La finalul celebrării, fr. Carlos Alberto Trovarelli l-a salutat pe PS Iosif, asigurându-l că, asemenea Sfântului Francisc din Assisi care a ales să slujească Biserica lui Cristos în vremuri încercate, și frații provinciei vor sluji Biserica având mereu pilda Seraficului lor Părinte. La rândul său, PS Iosif, adresând salutul său ministrului general, a mulțumit fraților pentru dăruirea și colaborarea rodnică dovedite de-a lungul timpului.

În după-amiaza aceleași zile, începând cu ora 15.30, în aula capitulară, s-a trecut la alegerea Definitoriul Provinciei. Astfel, au fost votați și aleși:

  • fr. Lucian-Francisc Ghervase, definitor și secretar provincial

  • fr. Cristian Dumea, definitor și vicar provincial

  • fr. Irimia-Romică Pal, definitor

  • fr. Vlad-Bogdan Bejan, definitor

  • fr. Cristian Blăjuț, definitor

  • fr. Gabriel Dancă, definitor.

Totodată, au fost votați și aleși fr. Iosif Dancă sr., econom provincial, și fr. Marius-Nicolaie Sava, casier provincial.

Frații din Definitoriul provincial au făcut profesiunea de credință și jurământul prevăzut de acest oficiu, în aceeași zi, în cadrul rugăciunii Vesperelor.

Pace și bine!

Pr. Carol-Daniel Sabău, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 mai: Roman: Noul Definitoriu provincial al Provinciei Fraților Minori Conventuali din România




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat