Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La mulți ani pentru PS Petru Sescu!

Preasfințitul Petru Sescu împlinește astăzi, 3 aprilie 2024, 59 de ani. Cu ocazia acestui aniversar, ne unim cu PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoții și credincioșii din Dieceza de Iași, precum și cu toți vizitatorii acestui site pentru a-i transmite felicitările, rugăciunile și urarea noastră de "La mulți ani!"

Implorăm binecuvântarea lui Dumnezeu asupra întregii sale activități episcopale în rândul credincioșilor, invocând, de asemenea, mijlocirea aleasă a Preacuratei Fecioare Maria în răspândirea evangheliei și în slujirea Domnului cu bucurie! Domnul Isus, Păstorul cel mare al Bisericii, să-l păstreze în sănătate, să-i dăruiască înțelepciunea cuvintelor și a inimii și dăruire neobosită spre mântuirea tuturor!

* * *

PS Petru Sescu s-a născut la 3 aprilie 1965 în localitatea Săbăoani, județul Neamț, Dieceza de Iași. A urmat școala generală în satul natal, iar din 1979 a învățat la Liceul "Roman Vodă" din Roman. A frecventat apoi Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, între 1983 și 1991, absolvind cu echivalentul Bacalaureatului în Teologie. A fost hirotonit preot la Roma de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, la 26 mai 1991. În cei 30 de ani de preoție a îndeplinit mai multe sarcini pastorale și responsabilități: 1991-1994, vicar la Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău; 1994-2004, prefect de disciplină la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău; 2004-2010, econom diecezan la Episcopia Romano-Catolică de Iași; 2010-2021, paroh la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași. De la 1 septembrie 2021 a fost numit paroh al Parohiei "Sfântul Nicolae" din Bacău și decan al zonei pastorale Bacău Centru. Este cunoscător al limbilor franceză și italiană, a participat la diverse cursuri de formare, printre care "Organisation, animation d'une Caritas Diocésaine" la Lion, Franța, în 1992, și la Cursul Internațional pentru Formatorii de Seminarii la Academia "Regina Apostolorum", Novara, Italia, în 1993. S-a dedicat studiului cuvântului lui Dumnezeu, coordonând lucrarea de studii biblice "Introducere în Sfânta Scriptură", publicată în 2001. În ziua de 30 septembrie, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit episcop auxiliar al Diecezei de Iași, atribuindu-i scaunul episcopal titular de Murcona. Consacrarea a fost oficiată în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la 11 noiembrie 2021, de către PS Iosif Păuleț, co-consacratori fiind PS Petru Gherghel, episcop emerit, și ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București.

Pr. Adrian Blăjuță
Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat