Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu vârstnicii și cu bunicii la Centrul "Gaudium et Spes"

Sâmbătă, 30 iulie 2022, la Centrul "Gaudium et Spes", Traian (NT), la inițiativa Papei Francisc, s-a sărbătorit Cea de-a II-a Zi Mondială a Persoanelor Vârstnice și a Bunicilor.

Întâlnirea a fost organizată de către Oficiul pentru Pastorația Familiei și s-a încadrat în multele inițiative care au avut loc la nivel de parohii în ziua de duminică, 24 iulie.

Totul a debutat cu o conferință ținută de pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, în cadrul căreia s-a subliniat frumusețea vârstei bătrâneții, dincolo de provocările pe care le aduce cu sine.

Citându-l pe Papa Francisc, părintele Felician a spus: "Bătrânețea nu este o boală, în ciuda bolilor pe care le poate provoca. Bătrânețea este o binecuvântare în măsura în care este în continuitate cu celelalte etape ale vieții: copilăria, adolescența, tinerețea, vârsta matură. De fapt, bătrânețea se pregătește încă din tinerețe. Nu poți să pretinzi să fii respectat și apreciat la bătrânețe, dacă nu știi să te comporți la tinerețe. Pentru că iubirea nu se cerșește, părinte fiind nu poți pretinde de la copii să fii respectat, dacă nu i-ai respectat, fiindu-le prin viața proprie un model".

Sfânta Liturghie l-a avut ca celebrant principal pe pr. Petrică-Augustin Pătrașcu OFMConv., vicar parohial la Parohia "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Galați, alături de care au concelebrat pr. Eugen Lucaci, paroh la Parohia Dancu și pr. Felician Tiba, directorul Centrului "Gaudium et Spes". Participanții s-au bucurat să experimenteze milostivirea lui Dumnezeu prin intermediul părintelui Fabian Doboș, profesor la Institutul Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași.

În cadrul predicii, folosindu-se de textele proclamate, pr. Felician a spus: "uneori, asemenea lui Irod, mai degrabă am fi capabili «să ucidem», așa cum el l-a ucis pe Ioan Botezătorul, să ucidem în noi noutatea, unele inițiative de-ale copiilor, deschiderea spre noi inițiative, noi provocări care să ne ajute în depășirea greutăților bătrâneții, decât să acceptăm că cineva ne poate «invada» comoditatea, tabieturile, obișnuințele. Nu vă temeți să acceptați să vă lăsați ajutați!"

După prânz a urmat un moment inedit, fiecare participant trebuind să răspundă la patru întrebări, respectiv: Care este prima amintire pe care o aveți și astăzi vie în memorie? Care este amintirea cea mai frumoasă din școală? Care este experiența cea mai frumoasă pe care ați vrea să o repetați la nesfârșit? Ce ați recomanda unui tânăr cu privire la viață?, rezultând răspunsuri deosebit de profunde și pertinente.

La final, pr. Felician a oferit fiecărui participant "un baston" dulce, de care era prinsă o foaie pe care era scrisă tema întâlnirii, precum și salutul Papei Francisc cu această ocazie.

O vie mulțumire organizatorilor, echipei de la Centrul "Gaudium et Spes", care s-a întrecut în generozitate și atenție, Papei Francisc pentru ideea de a-i scoate în evidență pe bătrâni și bunici printr-o astfel de zi, Preasfințitului Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, care, asemeni Sfântului Părinte, a ținut să puncteze acest eveniment printr-o scrisoare pastorală destul de profundă, dar și tuturor participanților, fie persoane vârstnice, fie doar bunici.

Mihai și Elena Dobre

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 iulie 2022: Traian: Întâlnire cu vârstnicii și cu bunicii la Centrul "Gaudium et Spes"
 


lecturi: 1066.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat