Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Un vis devenit realitate pentru viitorii cooperatori guanellieni

În perioada 30 iunie - 2 iulie 2017, grupul de viitori cooperatori guanellieni s-a reunit în localitatea Slănic Moldova pentru o ultimă formare a anului social 2016-2017. Aici, au avut loc o serie de conferințe despre identitatea cooperatorului guanellian, prezentarea unui bilanț al anului ce a trecut și o proiectare a anului ce va urma. La aceste momente de formare și evaluare au participat aproximativ 30 de persoane din Iași, Șcheia și Sagna, localități unde este prezentă opera guanelliană în România.

Conferențiar a fost Antonio Valentini, doctor în științele educației și psihologie, președinte al asociației cooperatorilor guanellieni din nordul Italiei și Elveția. De aproximativ 27 de ani, domnul Antonio își desfășoară activitatea într-o casă a Operei "Don Guanella", la Nuovo Olonio, Italia.

Pentru a înțelege mai bine misiunea la care suntem chemați, în calitate de cooperatori guanellieni, dr. Antonio s-a folosit în una din prezentările sale de anatomie, astfel încât toate persoanele prezente au putut înțelege cum angajatul/cooperatorul poate folosi întreg corpul său în slujirea celui neajutorat. Ilustrăm aceasta printr-un exemplu. "Cum poate fi folosit capul în perspectivă guanelliană? Gândind pozitiv, crezând în demnitatea persoanelor și în capacitatea lor de a se schimba". Astfel, dr. Antonio ne-a explicat cum părțile corpului nostru pot participa la slujirea celui nevoiaș, sărac, cu dizabilități, vârstnic sau copil.

O altă conferință a fost despre sistemul pedagogic guanellian. "Educația este opera inimii, ea trebuie să se desfășoare într-o climă de familie, cu încredere în providența divină, adoptând un stil preventiv, promovând integritatea persoanei, cu o fermă convingere că persoanele umane sunt educabile la orice vârstă, indiferent ce condiția în care se găsesc. Ajutând un om înseamnă a intra în lumea lui. Educația nu se poate realiza fără încrederea celui educat în cel ce educă", explica dr. Antonio. Acesta a subliniat faptul că misiunea cooperatorului guanellian include și educația persoanei care se află în grija sa.

Un alt punct al întâlnirii de la Slănic Moldova a constat în realizarea unui bilanț pentru ultimul an de formare a viitorilor cooperatori. În anul ce a trecut a fost organizată lunar câte o întâlnire cu viitorii cooperatori, cu scop formativ, dar și pentru a se uni în rugăciune. În cadrul momentelor de formare au fost prezentate anumite teme despre viața, opera și modul practic de a trăi carisma guanelliană astăzi, despre figurile importante cu care părintele Guanella a colaborat. La aceste întâlniri au fost invitați atât preoți, cât și laici care ne-au împărtășit și din experiența lor de membri ai familiei guanelliene.

În acest mod, noi, aspiranții cooperatori guanellieni am încheiat un alt capitol din cartea pe care am început să o scriem în urmă cu aproximativ doi ani, când a prins contur ideea de a înființa și în România, grupul cooperatorilor guanellieni, cunoscând bine faptul că părintele Alois Guanella a colaborat mult cu laicii încă din momentul în care a început să pună bazele operei sale caritative.

Laurențiu Frâncu

* * *

Impresii ale unora dintre participanți:

  • "Într-un cadru natural deosebit de frumos, la Slănic Moldova, un domn italian, pe nume Antonio, cooperator și angajat în opera guanelliană din nordul Italiei, cu un stil pedagogic remarcabil, cu multă deschidere, simplitate și naturalețe, a reușit să trezească în inimile celor prezenți o reînnoită admirație față de persoana sfântului Alois Guanella și opera sa, dar și un reînnoit angajament de a se implica cu toată ființa, în spiritul principiilor guanelliene, în a sprijini - fiecare, în măsura posibilităților sale - activitățile desfășurate în țara noastră. De asemenea, a fost subliniat faptul că fiecare persoană, indiferent de condiția ei, este sacră, iar munca cu persoanele bolnave, vârstnice, cu dizabilități, sărace trebuie să îmbrace o haină de sacralitate. De fapt, aceasta este viziunea și dorința sfântului Alois Guanella ca toți ai săi - surori, preoți, cooperatori, angajați, simpatizanți - să trăiască viața proprie cu dorința de a oferi tuturor, în special celor neputincioși și săraci, într-un climat de familie, «pâine și paradis». Cerem bunului Dumnezeu harul ca toți aceia care iubesc opera guanelliană să reușească să împlinească acest deziderat în viața lor". (Maria)

  • "Carismă și caritate, acestea sunt cuvintele sub care s-a desfășurat întâlnirea cooperatorilor guanellieni de la Slănic Moldova, între 30 iunie și 2 iulie 2017. Ne-am întâlnit aici grupul din Iași și din Scheia la încheierea anului al doilea de formare a colaboratorilor sfântului Alois Guanella. Colaboratorii sau cooperatorii guanellieni, după denumirea consacrată în Italia, au ca menire, scop să ajute, să îndrume sau să fie alături de persoanele aflate în nevoie, de persoane cu dizabilități sau de persoanele vârstnice. Mai concret în momentul de față pe lângă Congregația «Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe», opera feminină a sfântului Alois Guanella în România, cu sediul în Iași, s-a format în urmă cu doi ani un grup de colaboratori care să împărtășească ideile de caritate, de bună voință față de aproapele tău, sub carisma sfântului Alois Guanella. În cele mai frumoase pagini ale părintelui Alois Guanella se vorbește îndeosebi de caritatea cu persoană, care poate fi practicată de oricine, nu numai de cei cu bani. Caritatea însemna a ști să fii de folos de bunăvoie și cu iubire în nevoile celorlalți. Caritatea cu persoana în nevoie se poate acorda și de cei vârstnici, dar și de către cei tineri, se poate acorda peste tot și pentru totdeauna prin vorbe bune, prin sfaturi înțelepte, prin mijloace plăcute, prin răbdare, sacrificiu, abnegație și amabilitate. «E o caritate atât de plăcută Domnului, pe care pentru a o exercita trebuie să ne facem greu nouă înșine și să ne sacrificăm mereu puțin din libertatea noastră, din gusturile noastre, din comoditățile noastre, din iubire pentru aproapele care suferă», spunea sfântul Alois Guanella în iulie 1896. O concluzie importantă a anului de formare încheiat acum câteva zile este tocmai această înțelegere a acestor două cuvinte, carisma și caritate. Sunt cuvinte simple, dar pline de o mare încărcătură de emoție, iubire și sfințenie. Acum mai bine de un secol carisma sfântului Alois Guanella influența comunitățile și membrii acestora prin date spirituale și fapte deosebite, prin Duhul Sfânt și divina providență, prin atitudinea lui plină de milă și generozitate față de cei săraci, de cei aflați în nevoie. Ca laici colaboratori guanellieni de aici, din România, am înțeles spiritul de care a fost animat sfântul Alois Guanella în edificarea operei sale, a desțelenit mlaștini, dar și suflete, a construit case, unde să fie îngrijite persoane cu dizabilități, copii orfani sau persoane vârstnice, cu încredere și credința în Dumnezeu. Opera sa e concretă și vizibilă, opera sa trăiește și funcționează de un secol, opera sa e răspândită pe toate continentele lumii, sfințenia sa e palpabilă și aproape de noi. Așa am înțeles noi, colaboratorii guanellieni, de ce pe Alois Guanella îl numeau «il grande signore della carit?», așa am înțeles conceptul «pâine și paradis» și de ce Alois Guanella este sfânt". (Veronica Panait)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 iunie - 2 iulie: Slănic Moldova: Ultima întâlnire de formare a anului social 2016-2017 pentru viitorii cooperatori guanellieni


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat