Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: La trei ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

Împlinirea a trei ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici a fost marcată la Iași miercuri, 17 mai 2017, printr-un simpozion și printr-o sfântă Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". La aceste două momente au participat PS Aurel Percă, preoți din Iași, seminariști, persoane consacrate și credincioși. Simpozionul a fost organizat de Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și Facultatea de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași.

Miercuri după-amiază, începând cu ora 16.00, în aula "Fericitul Anton Durcovici" de la subsolul catedralei, a avut loc simpozionul național cu titlul: "Anton Durcovici - Ecoul care nu se stinge". Moderatorul simpozionului a fost pr. dr. Fabian Doboș.

În cuvântul de introducere, PS Gherghel a spus că "trebuie să ne întoarcem în istorie și să-i mulțumim Domnului Dumnezeului nostru" pentru importantul eveniment din 17 mai 2014. Excelența Sa a mai spus că este de datoria noastră să păstrăm vie această amintire.

A urmat apoi conferința pr. dr. Isidor Iacovici care a vorbit despre "Ecouri internaționale ale beatificării episcopului Anton Durcovici". Părintele mărturisea că a primit în total 105 solicitări de relicve ale fericitului Anton Durcovci din diferite țări din lumea întreagă. Concluzia părintelui a fost că "faima de sfințenie a depășit de mult granițele scumpei Românii și că la mijlocirea episcopului nostru martir apelează creștini din toată lumea".

Ultima conferință a fost cea a pr. drd. Alois Moraru, care a vorbit despre "Centenarul internării lui Anton Durcovici la mănăstirea «Notre Dame de Sion» din Galați". Folosindu-se de imagini, părintele a prezentat perioada de detenție politică a preotului, pe atunci, Anton Durcovici, pe durata Primului Război Mondial, din cauza originii sale austriece.

În încheierea simpozionului cei prezenți au urmărit un documentar despre viața episcopului martir, realizatorii acestuia fiind dr. Dănuț Doboș împreună cu ing. Silviu Dogariu. În cadrul acestui film au fost prezentate imagini noi de arhivă cu episcopul Durcovici.

La final, PS Petru Gherghel le-a spus celor prezenți despre dorința ca sărbătoarea liturgică a fericitului Anton Durcovici să fie mutată la 17 mai (în loc de 10 decembrie, cum este în prezent), dar și despre propunerea ca, în curând, Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași să primească numele fericitului nostru.

La ora 18.30, în catedrală, s-a celebrat o sfântă Liturghie pontificală în cinstea fericitului nostru, prezidată de PS Petru Gherghel. La predică, PS Aurel Percă a amintit despre viața sfântă dusă de episcopul nostru și despre datoria noastră de a păstra vie amintirea lui.

La finalul celebrării, a avut loc o procesiune cu relicva fericitului Anton Durcovici în interiorul catedralei, care s-a încheiat în capela dedicată acestuia, unde a fost depusă relicva.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Iași: La trei ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

* * *

Iași: Simpozionul național la 3 ani de la beatificarea fericitului Durcovici (17 mai 2017)

Iași (catedrală): Liturghia în cinstea fericitului Anton Durcovici (17 mai 2017):


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat