Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica, 15 august 2023
PS Iosif Păuleț: Scrisoare pastorală

"Împreună, în jurul Maicii Domnului la Cacica!"

La nivel diecezan, ne aflăm în partea finală a Anului Pastoral 2023-2024, "Biserica, familia lui Dumnezeu". Ne dorim ca toate inițiativele pastorale din acest an să-l ajute pe fiecare credincios să redescopere frumusețea de a aparține Bisericii. Având acest orizont pastoral, dorim să-i încurajăm pe credincioși să participe activ la celebrările liturgice, să promovăm întâlnirile între generații și să identificăm căi de apropiere față de persoanele în dificultate și față de cei care simt cu greu apartenența lor la familia Bisericii.

Pelerinajul nostru la Cacica poate fi de un real ajutor pentru a împlini aceste deziderate. În jurul Maicii Domnului de la Cacica simțim apartenența noastră la o familie. La Cacica, sub privirea Maicii Domnului, ne simțim acasă. Privirea ei inspiră speranță și încredere. Privirea blândă a Mamei lui Isus doresc să o întâlnească tinerii care se lasă înflăcărați de aspirațiile frumoase ale vârstei lor. Privirea dulce a Mariei o caută copiii cărora le strălucește tot viitorul în ochi. Privirea Mariei o caută atâtea mame și tați de familie, care pun pe altarul Preacuratei preocupările lor, bucuriile lor, lacrimile sfinte vărsate pentru fiii lor. Privirea blândă a Mariei o caută atâția vârstnici, bunici și bunicuțe ale căror degete au străbătut adesea sfântul Rozariu. Sub privirea Mariei se simt acasă atâția preoți și persoane consacrate, care doresc să trăiască pe deplin acel Fiat, acel Da, spus în ziua consacrării lor. Noi toți, așadar, suntem în inima Fecioarei Maria. Pelerinajul la Cacica ne amintește tocmai acest lucru: avem o Mamă cerească și suntem ai ei. Totodată, acest pelerinaj pe care îl facem împreună, preoți, laici și persoane consacrate, ne permite să consolidăm sentimentul de apartenență la Biserică, la familia lui Isus.

Subliniam într-o cateheză ținută pentru acest an pastoral că toți avem nevoie de o apartenență. Familia este prima care oferă sentimentul de apartenență. Atunci când te naști, primești un prenume, dar și un nume de familie. Copiii de mici știu că sunt ai unei familii. De obicei, atunci când sunt găsiți singuri, copiii sunt întrebați ai cui sunt. "De-al cui ești?" Copilul răspunde, spunând numele tatălui sau al mamei. De mici au deja sentimentul apartenenței.

Toți avem nevoie de o apartenență. Chiar și atunci când suntem adulți, simțim în noi nevoia de a face parte dintr-un grup. Simțim nevoia de a aparține unei realități mai mari decât noi. Faptul de a merge împreună într-un pelerinaj ne amintește că împreună suntem un popor peregrin, o familie, care se îndreaptă cu bucurie către Dumnezeu Tatăl. În această peregrinare nu suntem singuri, ci însoțiți de frații și surorile noastre în credință, într-o caravană a fraternității și a speranței. Trăind credința în comuniune cu ceilalți, simțim că avem o apartenență. Suntem ai lui Dumnezeu Tatăl, suntem ai Mariei, Mama noastră cerească.

De pe cruce, Cristos ne-a dăruit-o pe Mama sa ca să fie Mama noastră. "Văzând Isus că stăteau acolo mama lui și discipolul pe care îl iubea, i-a spus mamei: «Femeie, iată-l pe fiul tău!». Apoi, i-a spus discipolului: «Iat-o pe mama ta!». Și, din ceasul acela, discipolul a luat-o acasă la el" (In 19,26-27). În aceste vorbe adânci, testamentare, Isus evidențiază darul pe care ni-l face: iată Mama ta, iată fiul tău. Avem o apartenență, nu suntem orfani în această lume. Suntem ai Preasfintei Fecioare Maria. Maria este un dar prețios oferit creștinilor, pentru ca aceștia nu doar să o prețuiască, ci să se lase iubiți de ea așa cum s-a lăsat Isus. La Cacica putem simți această iubire maternă.

În preajma solemnității Adormirii Maicii Domnului, vă adresez tuturor invitația de a participa la pelerinajul anual de la Cacica. Să ne adunăm în jurul Sfintei Fecioare Maria, să ne lăsăm pătrunși de privirea ei de mamă și să îi adresăm rugăciunile noastre. Iar pe toți vă îndemn ca nu doar cu această ocazie solemnă, ci ori de câte ori reușiți, pe durata anului, să faceți pelerinaje și vizite la Cacica, cu familia, cu parohia, cu cei dragi.

Sfântă Fecioară Maria de la Cacica, mijlocește pentru dieceza noastră și pentru lumea întreagă!

✠ Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

Comunicat de presă: Pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica - 2024

Celebrările de la pelerinajul de la Cacica vor fi transmise în direct

Speranță și slujire la Cacica. Vino ca voluntar!

PS Iosif Păuleț: Scrisoarea pastorală "Împreună, în jurul Maicii Domnului la Cacica!"

Cacica: Invitație la pelerinaj și programul celebrărilor

Cântările pentru pelerinajul la Cacica 2024

* * *

Alte scrisori pastorale ale episcopului de Iași sunt publicate în secțiunea: "Biblioteca" la pagina Documente episcopale.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat