![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
Cercetând viața și activitatea lui Dumitru Matei nu am descoperit vreun document care să ne indice că ar fi pășit vreodată în Cetatea Eternă, dar iată că în ziua de vineri, 15 septembrie 2023, cu ajutorul "purtătorului" preot Isidor Iacovici, acest Slujitor al lui Dumnezeu a ajuns la Dicasterul pentru Cauzele Sfinților din Roma. Această instituție bisericească este condusă acum de cardinalul Marcello Semeraro, originar din Monteroni di Lecce (Italia), hirotonit preot la 8 septembrie 1971 și consacrat episcop la 29 septembrie 1998. La 15 octombrie 2020, a fost numit prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților și ridicat la demnitatea de arhiepiscop, iar la 28 noiembrie același an a fost creat cardinal. În ziua de 16 decembrie 2021, cardinalul Semeraro a emis "acordul favorabil" pentru a începe "o cercetare cu privire la viața, martiriul, faima martiriului și a puterii de mijlocire ale Slujitorului lui Dumnezeu Dumitru Matei, preot diecezan despre care se afirmă că a fost ucis in odium fidei".
Provenind dintr-o familie de oameni gospodari din satul Sărata, copilul Dumitru Matei nu a fost dus în excursie la Roma, ci poate abia în orașul Bacău; studiile seminariale le-a făcut doar la Iași, nu a fost trimis ca unii dintre colegii săi în Italia, Germania sau Polonia; hirotonirea sacerdotală a primit-o în capela Congregației "Notre Dame de Sion" din Iași, nu la Roma, ca ai săi colegi Petru Demșa, Andrei Gherguț, Dumitru Herghelegiu, Eduard Lang, Anton Moraru și Victor Pscheidt; activitatea pastorală a desfășurat-o pe teritoriul României și pe frontul de est, până la Cotu Donului.
"Biserica suferă, suferă pretutindeni. Numai un singur refugiu ne rămâne: Dumnezeu. Împotriva dușmanilor de azi nu se pot trimite cruciade înarmate ca împotriva Semilunii. Avem o singură armă, dar puternică și suficientă: rugăciunea, jertfă. De aceea, s-a întreprins anul trecut la Roma cruciada de rugăciuni pentru pace, pentru distrugerea comunismului și a rasismului. Astăzi ea s-a întins peste întregul pământ. Toate cele cinci continente jertfesc și se roagă. America, unde pericolul e mai mare, e cea mai generoasă. Elita invincibilă a acestei cruciade, căreia nu îi va rezista cerul și va salva pământul, sunt sufletele nevinovate ale copiilor. Rugăciunea și jertfa lor vor împăciui mânia divină, va cuceri pacea lumii, va elibera Biserica de dușmanii ce o înconjoară. Sfântul Părinte, îndemnând în scrisoarea către cardinalul Secretar de Stat să se facă rugăciuni pentru pace în toate bisericile, și-a manifestat dorința ca în special copiii să se roage." (Cruciada de rugăciuni, în "Lumina creștinului", mai 1939). "Ce bine ar fi fost dacă se ar fi ascultat de îndemnul papei la încheierea păcii. Nu au voit să știe nimic de papa de la Roma, ca și cum s-ar fi temut de pacea prea îndelungată. Unii cred că nu este pace, fiindcă nu se urmat planul unor conducător, care voiau nimicirea totală a învinșilor. Ce greșeală! Cu cât nedreptatea e mai mare cu atât răzbunarea e mai crudă. Războiul actual mai mult ca cel din trecut voiește să fie pe viață și pe moarte. Se va întâmpla oare ce se zvonește că de data aceasta acela care va fi învingător va nimici pe învins? Să ne ferească Dumnezeu! Ne așteaptă numai un măcel care va întuneca în urgie pe acesta. Dumnezeu poate scoate din pământ popoare, care vor fi instrumentul răzbunării lui Dumnezeu pentru nimicirea nedreaptă a altui popor. Acum, ca întotdeauna, Sfântul Părinte cere neîncetat popoarelor: pace, pace, dar duhul cel rău se vede că și de data aceasta conduce lumea. Glasul papei nu se aude. E înăbușit de vuietul patimilor răscolite de duhul cel rău." (Principiile propuse de Sf. Părinte pentru stabilirea și închegarea păcii să fie urmate de toți, în "Lumina creștinului", februarie 1941).
Suntem încântați că, după 110 de la nașterea pe acest pământ și după aproape 73 de ani de la nașterea pentru cer, Dumitru Matei a ajuns la Roma, fiind convinși că sufletul său este în paradis și veghează ca aceia care îl poartă dintr-un loc în altul să acționeze corect și rapid, fără a-l rătăci prin birouri și arhive. Pr. Alois Moraru, * * * Din arhiva ercis.ro: Iași: Sesiunea de încheiere a fazei diecezane a Cauzei de beatificare și canonizare a preotului martir Dumitru Matei (13 septembrie 2023) 110 ani de la nașterea Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (28 iulie 2023) 72 de ani de la execuția prin împușcare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei - un martir ce așteaptă să fie beatificat (21 februarie 2023) Cauza "Preot Dumitru Matei" a fost binecuvântată de Papa Francisc (6 octombrie 2022) Sărata: Hramul comunității și lansarea cărții Dumitru Matei, erou al carității creștine (25 septembrie 2022) Editura "Sapientia": Pr. Dumitru Matei. Erou și martir al credinței (septembrie 2022) Editura "Presa Bună": Dumitru Matei, erou al carității creștine (mai 2022) Cauza "Dumitru Matei": noi pași spre beatificare ( septembrie 2022) 71 de ani de la execuția Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (21 februarie 2022) Sărata: Pr. Dumitru Matei, erou al iubirii, al carității și al credinței (20 februarie 2022) Iași: Liturghie solemnă și prima sesiune a cauzei "Dumitru Matei" (30 ianuarie 2022) Iași: Va fi deschisă faza diecezană a cauzei de beatificare și canonizare a slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (30 ianuarie 2022) Sărata: Sfințirea monumentului dedicat preotului martir Dumitru Sandu-Matei (1 august 2021) Numirea unui responsabil diecezan pentru Cauza "Dumitru Matei" (12 martie 2021) Sărata: Preotul martir Dumitru Matei, comemorat în localitatea natală (21 februarie 2021) Iași: Dublu aniversar în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (21 februarie 2021) 1951 - 21 februarie - 2021: 70 de ani de la execuția prin împușcare a preotului Dumitru Sandu Matei (21 februarie 2021) Părintele Dumitru Sandu Matei, apostol al carității creștine (februarie 2021) La TVR 2, în cadrul serialului "Memorialul durerii", va fi un episod dedicat preotului erou Dumitru Sandu Matei (11 mai 2019) In memoriam pr. Dumitru Sandu Matei (21 februarie 2006) Comemorare (Din revista "Lumina creștinului", nr. 3/2001) lecturi: 2.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |