Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărata: Hramul comunității și lansarea cărții Pr. Dumitru Matei, erou și martir al credinței

Duminică, 25 septembrie 2022, a avut loc sărbătoarea hramului Bisericii "Sfântul Arhanghel Mihail" din comunitatea din Sărata și lansarea cărții Pr. Dumitru Matei, erou și martir al credinței, scrisă de domnul profesor Dănuț Doboș.

Încă de la intrare îți puteai da seama că biserica se află în sărbătoare, atât prin aranjarea ei, cât și prin mulțimea de oameni care s-a adunat pentru a participa la această sărbătoare. Liturghia a început cu câteva cuvinte adresate comunității de către părintele decan Benone Lucaci, care a precizat faptul că în această sărbătoare este prezentată imaginea unui învingător, al celui care l-a învins pe Cel Rău, și anume imaginea Sfântului Mihail.

Predicatorul, părintele Isidor Dâscă, a punctat faptul că viața este o luptă și că în fiecare zi ne lovim de tot felul de ispite și de greutăți. Nu putem trece mereu peste aceste piedici care stau în calea fericirii noastre, de aceea Dumnezeu ni-i dă pe îngerii și arhanghelii săi pentru ca aceștia să ne călăuzească. Dacă nu ne lăsăm pradă ispitelor, vom "vedea cerul deschis și pe îngerii lui Dumnezeu urcând și coborând deasupra Fiului Omului" (In 1,51). Aceasta e motivația pentru a asculta de Dumnezeu și de a merge mai departe.

Cu ocazia hramului, dar și a Zilei Mondiale dedicată Migranților și Refugiaților, părintele Alois Moraru, vice-postulator al Cauzei de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu, preot Dumitru Matei, a prezentat cartea Pr. Dumitru Matei, erou și martir al credinței, scrisă de domnul profesor Dănuț Doboș. Părintele Matei sau părintele Sandu, cum este numit în sat, este un erou al credinței, un biruitor al răului, care a învins ceea ce e împotriva lui Dumnezeu. Așa cum a spus părintele Alois Moraru, speram ca și Biserica să afirme: "Da, părintele Dumitru Matei a fost biruitor împotriva răului, împotriva celor care îi persecutau pe oameni, un biruitor împotriva ateismului promovat de comuniști". Parcă e o coincidență faptul că în anul în care el s-a născut, 1913, a fost propusă și celebrarea Zilei Mondiale a Migranților și Refugiaților. Parcă părintele a fost predestinat ca atât de mulți ani să aibă grijă de prizonieri, de migranți, de refugiați și de mulți săraci. Suntem îndemnați să citim această carte pentru a răspunde întrebărilor pe care poate le avem în legătură cu cauza și viața părintelui Matei. Acest Slujitor al lui Dumnezeu este un model pentru generația de astăzi pentru că a fost alături de semenii aflați în dificultate și pentru că l-a slujit pe Dumnezeu până la moarte. A avut curajul să-l mărturisească chiar dacă știa că din cauza acestui fapt va fi ucis. Sperăm să fie încheiată cât mai curând faza diecezană și apoi cea romană pentru a-l numi pe părintele Dumitru Matei "fericit".

La final, părintele paroh, Laurențiu Luca, a adresat mulțumiri tuturor, punând întrebarea "De ce avem nevoie pentru a avea parte de o sărbătoare frumoasă?" Iar răspunsul a fost unul superb. Avem nevoie de oameni dragi pentru a petrece timp de calitate; de predici bune, de preoți buni, așa cum a fost și părintele Matei pentru care ne rugăm să fie ridicat cât mai curând la cinstea altarelor. Apoi, avem nevoie și de cântarea care ne încântă și ne face fericiți; de flori și de curățenie pentru a ne simți bine în casa Domnului, dar și de organizare și de binefăcători pentru ca toate să meargă bine. Mai avem nevoie și unul de celălalt, dar, nu în ultimul rând, de credință și de rugăciune pentru a putea face față problemelor din viață, ținând capul sus. Cu aceste răspunsuri, părintele a mulțumit tuturor celor care au ajutat pentru ca acesta sărbătoare să fie cu adevărat frumoasă.

Mulțumim Domului pentru toate pe care ni le-a oferit.

Delia Enășel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 septembrie: Sărata: Hramul comunității și lansarea cărții Pr. Dumitru Matei, erou și martir al credinței

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Editura "Sapientia": Pr. Dumitru Matei. Erou și martir al credinței

Editura "Presa Bună": Dumitru Matei, erou al carității creștine

Cauza "Dumitru Matei": noi pași spre beatificare

71 de ani de la execuția Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei

Sărata: Pr. Dumitru Matei, erou al iubirii, al carității și al credinței

Iași: Liturghie solemnă și prima sesiune a cauzei "Dumitru Matei"

Iași: Va fi deschisă faza diecezană a cauzei de beatificare și canonizare a slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei

Sărata: Sfințirea monumentului dedicat preotului martir Dumitru Sandu-Matei

Numirea unui responsabil diecezan pentru Cauza "Dumitru Matei"

Sărata: Preotul martir Dumitru Matei, comemorat în localitatea natală

Iași: Dublu aniversar în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (21 februarie)

1951 - 21 februarie - 2021: 70 de ani de la execuția prin împușcare a preotului Dumitru Sandu Matei

Părintele Dumitru Sandu Matei, apostol al carității creștine

La TVR 2, în cadrul serialului "Memorialul durerii", va fi un episod dedicat preotului erou Dumitru Sandu Matei

In memoriam pr. Dumitru Sandu Matei

Comemorare (Din revista "Lumina creștinului", nr. 3/2001)


 

lecturi: 1221.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat