Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": A apărut cartea Secvențe, de Silvia Ciubotaru

La Editura "Presa Bună" a apărut recent cartea Secvențe, scrisă de Silvia Ciubotaru. Lucrarea autobiografică, într-un format grafic deosebit, incluzând 188 de pagini cu 25 de ilustrații color, poate fi procurată de la Librăria "Presa Bună" din Iași.

Volumul Secvențe, alcătuit de Silvia Ciubotaru, reunește în prima parte o seamă de portrete și tablouri din Moldova nordică a veacului trecut. Este vorba de destine marcate de vicisitudinile vremurilor, de locuri azi uitate, odinioară pline de farmec și de viață.

Un loc aparte îl ocupă în acest context pictorul Gheorghe Lővendal, care a redat în creațiile sale chipurile țăranilor bucovineni, clocotul surd al suferințelor lor, dar și demnitatea unui neam puternic. Documente de valoare excepțională, lucrările artistului îmbină detaliile etnografice cu cele umane, sufletești.

Dintre dascălii prezentați în aceste amintiri se distinge vâlceanca Demetra Sânzâianu, artizană a unor viitori intelectuali de valoare, culți, cu personalitate și dorința de a-și învăța la rândul lor elevii.

Un capitol deosebit de interesant surprinde ceremonia decernării, în 2007, la Castrovillari, a premiului "Giuseppe Pitré - Salvatore S. Marino" (un adevărat Nobel pentru etnologie) autorului trilogiei Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, profesorului univ. dr. Ion H. Ciubotaru.

După episodul calabrez, se face o incursiune în măreața Romă, focar nestins al vechilor culturi europene, în care Antichitatea marmoreeană se contopește cu misteriosul Ev Mediu și cu luminoasa, echilibrata Renaștere.

*

Silvia Ciubotaru (născută la 28 decembrie 1947, în orașul Botoșani) a absolvit Facultatea de Filologie a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Doctor în științe filologice al Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca (1995). După terminarea studiilor universitare (1971), este angajată cercetător științific la Centrul de Lingvistică, Istorie Literară și Folclor, din cadrul Academiei Române, Filiala Iași. Timp de patru decenii a lucrat la constituirea Arhivei de Folclor a Moldovei și Bucovinei, precum și la elaborarea lucrărilor subsumate proiectului respectiv.

Cele douăsprezece volume pe care le-a publicat, unele în colaborare, s-au bucurat de o frumoasă primire din partea specialiștilor. Printre acestea se numără: "Bătrâneasca". Doine, bocete, cântece și jocuri din ținutul Rădăuților (1979), Strigături din Moldova. Cercetare monografică (1984), Ornamente populare tradiționale din Moldova (1988), Folclorul medical din Moldova. Tipologie și corpus de texte (2005), Obiceiuri nupțiale din Moldova. Tipologie și corpus de texte (2009), Obiceiurile agrare din Moldova raportate la spațiul național (2017) - a fost distinsă cu Premiul Academiei Române "Simion Florea Marian" -, Basme fantastice din Moldova (2018), Cântece propriu-zise din Moldova (2021).

Din opera postumă a savantului Petru Caraman a editat volumele: Colindatul la români, slavi și la alte popoare. Studiu de folclor comparat (1983) și Conceptul frumuseții umane reflectat în antroponimie la români și în sud-estul Europei. Prolegomene la studiul numelui personal (2011).

*

CUPRINS

Un ctitor
Orașul Doamnei
Casă pentru trei generații
Înainte de Mnemosine
Sfântul selenar
Olga-Paulina
Buduța
Bătrânul pădurar
Destine la răscruce
La fruntariile Siberiei
Primele amintiri
Grădina fermecată
Vremea vremuind
Penelopa
Sărbătoare
Sub semnul Euterpei
Dascăli
Cutia magică
Lövendal
Inițieri
Îndrumătorul
Doamna Demetra
Interludiu
Castrovillari
Roma eternă
Când noaptea cade prea devreme

* * *

Secvențe
Silvia Ciubotaru, Ed. "Presa Bună", ISBN 987-606-95390-0-2, 14x21 cm, 188 p., 30 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

La Editura "Presa Bună", profesorul Ion H. Ciubotaru a publicat cărțile:


 

lecturi: 1084.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat