Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Dziwisz vizitează România

Fostul secretar al papei Ioan Paul al II-lea, cardinalul Stanisław Dziwisz, arhiepiscop mitropolit de Cracovia, va sosi în România la 18 mai 2011. A doua zi, la București, va primi titlul Doctor honoris causa din partea Universității din capitală, va participa la un simpozion dedicat fericitului Ioan Paul al II-lea, va sfinți o statuie dedicată aceluiași fericit în localitatea Popești-Leordeni și va prezida o Liturghie în catedrala "Sfântul Iosif" din București. Vineri, 20 mai, Eminența Sa va ajunge la Iași.

Cardinalul Stanisław Dziwisz, arhiepiscop mitropolit de Cracovia, fost secretar al papei Ioan Paul al II-lea (acum fericitul Ioan Paul al II-lea, papă), va sosi miercuri, 18 mai, la București, pentru o vizită de câteva zile în țara noastră. Cu această ocazie, Eminența sa va primi titlul Doctor honoris causa din partea Universității București. Evenimentul va avea loc joi, 19 mai, la ora 10, în sala Senatului-Rectorat, din Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, sector 5, București.

În aceeași zi, joi, 19 mai, ora 12, card. Dziwisz va participa la simpozionul "Fericitul Ioan Paul al II-lea", organizat de Secția de Filologie și Literatură a Academiei Române, Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Fundația Națională pentru Știință și Artă. La simpozion, care va avea loc în aula Academiei Române, vor rosti alocuțiuni acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, card. Stanisław Dziwisz, arhiep. Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române, prof. dr. preot Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, și acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române.

La ora 16.30, card. Stanisław Dziwisz va sfinți statuia fericitului Ioan Paul al II-lea, papă, din localitatea Popești-Leordeni, jud. Ilfov (pe strada Ion Scorțaru, aproape de biserica romano-catolică), iar la ora 18.30, Eminența Sa va prezida sfânta și dumnezeiasca Liturghie în catedrala "Sfântul Iosif" din București.

Informațiile au fost preluate dintr-un comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

La București, cardinalul Stanisław Dziwisz a fost primit de patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, vineri, 20 mai, la ora 9. Preafericitul Daniel a întrerupt lucrările Sinodului de la Patriarhie pentru a putea include în programul său și această vizită. Întâlnirea, solicitată de cardinal înainte de plecarea din Cracovia, a fost cordială, cardinalul invitându-l pe patriarh într-o vizită la Cracovia, iar răspunsul primit fiind unul optimist.

Vineri, 20 mai, Eminența Sa va ajunge la Iași, unde va efectua și o vizită la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, în cadrul căreia va celebra o Liturghie în limba latină, iar predica va fi tradusă din limba polonă în limba română. Sâmbătă, 21 mai, va prezida Liturghia de sfințire a noii biserici din Poiana Micului, care va avea hramul "Fericitul Ioan Paul al II-lea", fiind prima biserică din România care va avea acest patron. La celebrarea care va începe la ora 11.00, va fi prezent și PS Petru Gherghel. Liturghia va fi transmisă în direct și la Radio Maria. Programul vizitei în Dieceza de Iași include și o vizită la mănăstirea ortodoxă Voroneț și sanctuarul de la Cacica, apoi cardinalul se va întâlni cu comunitatea poloneză din Solonețul Nou, iar seara se va deplasa spre Suceava, pentru duminică să pornească spre București, iar de acolo, cu avionul, să se îndrepte spre țara natală. Eminența Sa va fi însoțit de secretarul personal, Mons. Dariusz Raś.

Ovidiu Bișog

* * *

Poiana Micului: Invitație la sfințirea bisericii


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat