Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul bolnavilor, ediția 2023

Pentru a marca Ziua Bolnavului în Dieceza de Iași, sâmbătă, 13 mai 2023, s-a desfășurat la Cacica pelerinajul bolnavilor și al personalului care lucrează în cadrul structurilor sanitare și socio-caritative. Ca în fiecare an, pelerinajul a fost organizat de Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje, Sanctuarul Marian de la Cacica și parohiile Diecezei de Iași.

În Dieceza de Iași a devenit deja tradiție ca în această zi bolnavii să nu fie însoțiți doar cu o rugăciune, ci să fie purtați în pelerinaj spre Cacica, spre Sanctuarul Maicii Domnului, pentru a-i cere Domnului, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, alinare și mângâiere în suferință. Cei bolnavi, însoțiți de cei dragi, și sub coordonarea preoților din parohii, a persoanelor consacrate și a personalului specializat, au fost prezenți în număr mare pentru a se uni în rugăciune, în această zi specială.

Programul evenimentului a cuprins o celebrare penitențială, Sfântul Rozariul, Sfânta Liturghie, urmată de un moment de adorație euharistică și binecuvântarea cu Sfântul Sacrament asupra bolnavilor, a însoțitorilor, a voluntarilor și a tuturor celor prezenți.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași. Au concelebrat pr. Anton Mărăndescu, rectorul Sanctuarului Marian și parohul comunității din Cacica, pr. Mihai Gălățanu, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Sanitară, pr. Iosif Iacob, directorul general al Asociației Centrului Diecezan Caritas Iași, preoți care îndeplinesc diferite misiuni în sprijinul celor bolnavi, precum și mulți preoți din parohiile Diecezei de Iași.

La cuvântul de învățătură, Preasfințitul Petru Sescu a transmis un mesaj de susținere pentru cei aflați în suferință: "Credința noastră este un medicament dătător de viață, iar bolnavii sunt un exemplu care știu că suferința lor nu este zadarnică. Mărturia credinței este atunci când ne slăbesc puterile, când prietenii sunt tot mai puțini, dar îl avem pe Isus aproape. El este speranța noastră și nu ne părăsește niciodată! Experiența bolii și a suferinței să devină o școală de speranță. Asemenea Sfintei Fecioare, care a suferit cu demnitate, așa să primim și noi suferința cu seninătate și cu încredere în Isus, care este adevăratul samaritean milostiv. Să fim și noi samariteni milostivi, care aducem speranța și bucuria în sufletele semenilor noștri aflați în suferință, să oferim gesturi concrete de bunătate, răbdare și apropiere de oricine se află în nevoie- acesta va fi examenul nostru final, practicarea faptelor de milostenie trupească și sufletească."

După amiază, a avut loc adorația euharistică pregătită de surorile din Congregația "Fiicele Sfinte Maria a Divinei Providențe" care se îngrijesc de bătrânii de la Căminul "Sfântul Iosif" din Iași, și a fost condusă de pr. Alphonse Bakthis Walagan din Congregația "Slujitorii Carității" - Opera Don Guanella. Pelerinajul la Cacica s-a încheiat cu recitarea Coroniței Divinei Îndurări și binecuvântarea pelerinilor.

Aducem un gând de recunoștință și de mulțumire celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului și au participat alături de cei bolnavi la acest pelerinaj, precum și postului de radio ERCIS FM, prin intermediul căruia s-a transmis această Liturghie, ajungând astfel și la cei care nu au putut fi prezenți fizic la această celebrare. Prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, binecuvântarea lui Dumnezeu să se reverse asupra tuturor celor care, bolnavi și în suferință, invocă ajutor și însoțire, iar celor care au misiunea de a le fi alături, să le ofere înțelepciunea și puterea de a sluji și de a se dărui semenilor pentru a da slavă lui Dumnezeu prin misiunea lor de zi cu zi.

Loredana-Marta Dămoc,
coordonator diecezan
Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu",
Caritas Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Cacica: Pelerinajul bolnavilor, ediția 2023


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat