Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Solonețu Nou și Pleșa (SV): La un an de la trecerea la Domnul a părintelui Andrei Staszkovian

Miercuri, 12 aprilie 2023, la un an de la trecerea la cele veșnice a părintelui Andrei Staszkovian, au fost celebrate Sfinte Liturghii cu recviem în Biserica "Coborârea Sfântului Duh" din Solonețu Nou și Biserica "Sfânta Ana" din Pleșa, în această comunitate pe care a păstorit-o pr. Andrei fiind dezvelită și binecuvântată placa în memoria sa, amplasată la intrarea în biserică.

La aceste momente de rugăciune au fost prezenți Mons. Ionuț-Paul Strejac, Mons. Mihăiță Blaj, pr. Laurențiu Dăncuță, care slujesc în diplomația Sfântului Scaun, pr. Alois Farțadi, decan de Suceava, pr. Stanislav-Ioan Cucharec, parohul comunității din Solonețu Nou - care a avut un cuvânt de întâmpinare la ambele Sfinte Liturghii - împreună cu peste 20 de preoți, printre aceștia fiind mai mulți colegi ai părintelui răposat.

La celebrări au participat părinții părintelui Andrei, ambele biserici fiind pline cu credincioși, mulți dintre ei fiind îmbrăcați în costum tradițional polonez. Alături de aceștia era și dl. deputat Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, care, în numele familiei părintelui Andrei și al polonezilor din Bucovina, a mulțumit la finalul Sfintei Liturghii de la Pleșa pentru prezența la aceste celebrări pentru odihna sufletului părintelui Andrei.

La Solonețu Nou, Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Lucian Adam, paroh la Parohia "Sfântul Francisc din Assisi" din Bacău, iar predica a fost rostită de pr. Laurențiu Dăncuță, secretar la Nunțiatura Apostolică din Costa Rica. Părintele Laurențiu a făcut o referire la suferința celor doi ucenici în drum spre Emaus din pericopa evanghelică a zilei, cărora "le-a apărut Isus, care le-a vorbit, le-a deschis ochii, astfel încât, la un moment dat, ei spuneau: Oare nu ne ardea inima în noi când ne vorbea pe drum și ne explica Scripturile?". Părintele predicator a vorbit despre importanța Sfintei Liturghii și despre faptul că "de fiecare dată când participăm la Sfânta Liturghie nu facem altceva decât să stăm în prezența aceluiași Isus care s-a apropiat de cei doi ucenici... și ne încurajează, ne dă speranță, ne spune că există ceva dincolo de această viață, că există ceva dincolo de această suferință, dincolo de ceea ce trăim și de multe ori nu putem explica... oriunde se celebrează Sfânta Liturghie și pe unde a celebrat părintele Andrei, Cristos este prezent pentru a ne deschide ochii, pentru a ne înflăcăra această speranță că există viața veșnică și învierea morților". În final, pr. Laurențiu a vorbit despre încurajarea pe care a oferit-o pr. Andrei, prin seninătatea transmisă chiar în momentele sale de suferință și prin felul în care își purta crucea, "cu siguranță, Cristos a fost prezent în viața lui și l-a ajutat, iar acum, același Cristos ne ajută pe noi să trăim cu această speranță că există învierea morților". La finalul Sfintei Liturghii, Mons. Ionuț Strejac a transmis un cuvânt de "mulțumire Domnului pentru darul pe care ni l-a făcut prin părintele Andrei, căci dacă suntem atât de mulți astăzi aici, înseamnă că părintele Andrei a lăsat un semn în noi toți și dincolo de faptul de a aduce cinste memoriei părintelui Andrei, aducem cinste comunității, familiei din care părintele Andrei provine". Părintele decan Alois a transmis apoi salutul și încurajarea PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, și a PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași.

În cadrul Sfintei Liturghii din biserica din Pleșa, prezidată de Mons. Ionuț Strejac, cu credință și recunoștință, a continuat rugăciunea pentru sufletul părintelui răposat Andrei. Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Lucian Adam, coleg cu părintele Andrei. Pr. Lucian a vorbit despre zâmbetul prezent pe imaginea de pe placa realizată în amintirea părintelui Andrei și așezată pe holul de la intrarea în biserica din Parohia "Sfânta Ana" din Pleșa, al cărei prim paroh a fost pr. Andrei și care a păstorit-o nouă ani. Aceasta a fost așezată la intrarea în biserică și a fost dezvelită și binecuvântată la începutul Sfintei Liturghii. Vorbind despre exemplul pr. Andrei, printre altele, părintele predicator a spus că "lucrurile frumoase rămân în istoria vieții, lucrurile cu adevărat mărețe se fac cu jertfă multă, iar această jertfă l-a unit pe părintele Andrei cu jertfa lui Cristos de pe cruce, ca urmare a iubirii pentru întreaga omenire".

La finalul Sfintei Liturghii, după ce Mons. Ionuț i-a felicitat pe credincioșii din Pleșa pentru modul în care păstrează memoria părintelui Andrei, toți cei prezenți s-au rugat ca Dumnezeu să-l răsplătească pe părintele Andrei pentru slujirea pe care a adus-o Bisericii și pentru exemplul pe care l-a lăsat, după care comunitatea din Pleșa a oferit un praznic pentru odihna păstorului lor.

Dacă anul trecut, atunci când pr. Andrei a trecut la Domnul și a fost condus pe ultimul drum, eram în Săptămâna Mare, la un an de la aceste momente ne aflăm în Săptămâna Luminată a Timpului Pascal, dovadă fiind și lumânarea pascală care amintește despre timpul sfânt pe care îl trăim și despre speranța învierii din inimile noastre, speranță adusă de Învierea Domnului, încredere pe care o avem că părintele Andrei a sărbătorit Învierea în ceruri, alături de Cel Viu.

Să se odihnească în pace!

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Solonețu Nou și Pleșa (SV): La un an de la trecerea la Domnul a părintelui Andrei Staszkovian

* * *

A trecut la Domnul pr. Andrei Staszkovian

Solonețu Nou (SV): Funeraliile părintelui Andrei Staszkovian
 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat