Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Însoțirea darului: Preasfințitul Aurel Percă și al treilea preot fidei donum în Irlanda

Știm că există un timp pentru toate: un timp să fii ajutat și un timp să ajuți, un timp să primești și un timp să dăruiești, un timp să fii vizitat și un timp să vizitezi. A fost un timp în care Biserica Catolică din România a primit ajutor în misiunea de evanghelizare de la preoți veniți din țările catolice ale Europei. Acest adevăr al darurilor primite reiese și din recentele săpături arheologice care se fac în vederea restaurării și consolidării catedralei din Iași (http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201702108).

Păstrând veșnică recunoștință pentru cei care au consolidat spiritualitatea străbunilor noștri și având întipărit în suflet cuvântul Domnului care ne asigură că "este mai mare fericire în a da decât în a primi" (Ap 20,35), a sosit binecuvântatul timp în care Dieceza de Iași oferă cu generozitate din darurile primite: aproximativ 100 de preoți slujesc în lumea întreagă ca fidei donum! Dintre aceștia trei se află în Irlanda: părintele Ovidiu Ciprian Solomon, din septembrie 2016 în Dieceza de Meath; părintele Dragoș Eugen Tamaș, care slujește de la 1 septembrie în Dieceza de Kildare & Leighlin. Cel de-al treilea, tot pentru Dieceza de Kildare & Leighlin, este părintele Marcelin Rediu, de la 1 decembrie 2017.

Acest ultim "dar" a fost însoțit în Irlanda de Preasfințitul Aurel Percă, părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, și părintele Toma Rediu, decan de Trotuș. "Însoțirea darului" a venit și ca un răspuns la vizita pe care Preasfințitul Denis Nulty, episcopul Diecezei de Kildare & Leighlin, a efectuat-o în Dieceza de Iași în perioada 26-28 iulie 2017 (Detalii aici: http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201707143). Însoțind întreaga delegație pe parcursul unei săptămâni, am fost martorul frumuseții izvorâte dintr-un adevăr: "Mai important decât ceea ce dăruiești este inima cu care dăruiești, bucuria cu care îți însoțești și îți prezinți darul".

Delegația română a fost întâmpinată sâmbătă, 25 noiembrie, pe aeroportul din Dublin, de părintele Paul Crosbie, cancelarul Diecezei de Meath, și de preoții Ciprian Ovidiu Solomon și Dragoș Eugen Tamaș. Părintele Paul Crosbie a fost cel care ne-a condus spre Mullingar și ne-a prezentat catedrala și casa parohială. Acest loc a fost reședința noastră pentru trei zile.

În centrul acestor zile petrecute în Mullingar a stat întâlnirea cu Excelența Sa Michael Smith, episcop de Meath, evaluarea primului an de slujire al părintelui Ciprian Ovidiu Solomn și întâlnirea cu românii care trăiesc pe teritoriul Diecezei de Meath. Un înălțător moment de comuniune între toți cei prezenți, episcopi, preoți și laici, români și irlandezi, a fost celebrarea hramului catedralei din Mullingar - "Cristos, Regele Universului" - în ziua de 26 noiembrie. La sfârșitul sfintei Liturghii episcopii și-au exprimat încrederea în rodnicia colaborării dintre cele două dieceze. Preasfințitul Michael și-a manifestat recunoștința pentru slujirea părintelui Ciprian în catedrala din Mullingar și i-a încredințat o nouă slujire în bisericile din Clara și Horsleap. Totodată Preasfințitul Aurel a mulțumit episcopului Michael și preoților din Dieceza de Meath pentru disponibilitatea cu care primesc preoții români studenți la Roma să slujească în parohii în timpul vacanțelor.

Și pentru că această colaborare devenită deja tradiție înseamnă foarte mult pentru noi, preoții studenți, dar și pentru începutul colaborării dintre cele două dieceze, din programul acestei vizite pastorale nu putea să lipsească întâlnirea cu parohul comunității din Castlepollard, părintele Patrick Moore. Cu amabilitatea sa devenită proverbială în rândul preoților români ne-a primit în casa sa și ne-a împărtășit din experiența și amintirile sale alături de preoții români care i-au călcat pragul. Aceeași atmosferă de familie și prietenie s-a simțit și în timpul vizitei în Moynalty, unde am fost primiți de părintele Joseph McEvoy, un alt bun prieten al preoților din România.

În timpul vizitei pe teritoriul Diecezei de Meath, sub călăuzirea preoților Paul Corsbie și Paul Connell, ne-am bucurat să vizităm locuri sacre, pline de încărcătură istorică și spirituală, care ne-au vorbit despre suferințele și credința poporului irlandez. Astfel am vizitat situl arheologic din Fore, locul în care din anul 630 până în 1539 a fost o înfloritoare mănăstire benedictină. În această mănăstire în anul 665 trăiau peste 300 de călugări. De asemenea am vizitat și mănăstirea franciscană din Multyfarnham înființată în anul 1268, desființată în timpul persecuțiilor în anul 1540 și redeschisă 1827. Această mănăstire găzduiește și astăzi călugări franciscani și este vizitată atât pentru istoria ei, cât și pentru Calea Sfintei Crucii cu statui de mărime naturală, amenajată în grădina mănăstirii. Foarte multe despre istoria poporului irlandez și în special a Diecezei de Meath le-am aflat vizitând muzeul catedralei din Mullingar.

Pentru a nu trăi doar nostalgia trecutului, ci și frumusețea prezentului, am vizitat și locurile unde părintele Solomon Ovidiu Ciprian își desfășoară acum activitatea: bisericile din Clara și Horsleap. Părintele a fost gazda noastră în casa parohială din Horsleap și ne-a detaliat experiența sa pastorală după un an trăit în țara sfântului Patrick.

Cu adevărat emoționantă a fost ziua de marți, 28 noiembrie, când am vizitat seminarul din Maynooth, un adevărat sanctuar pentru formarea preoților. Construită între 1875 și 1891, capela acestui seminar - care este cu adevărat o biserică prin mărimea și splendoarea ei! - este cea mai mare capelă corală din lume. În anul 1979 când Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Seminarul din Maynooth, aici studiau peste 600 de seminariști, în afară de studenții care se formau în celelalte cinci seminarii din Irlanda. Acum, în anul 2017, mai sunt aproximativ 50 de seminariști, cu toate că acesta este singurul seminar din Irlanda. Vizitând acest seminar și admirând bogata sa istorie și miile de vocații înrădăcinate în acest loc, am avut bucuria de a celebra sfânta Liturghie la unul din altarele capelei, rugându-ne în special pentru vocații la sfânta preoție.

Vizita pastorală în Irlanda a continuat cu deplasarea spre Carlow, reședința episcopului Diecezei de Kildare & Leighlin, locul în care va sluji și părintele Marcelin Rediu. Aici am fost întâmpinați de Excelența Sa episcopul Denis Nulty și de Mons. Brendan Byrne, cancelarul diecezei. Casa episcopului, casa parohială din Carlow - unde va locui pentru un timp părintele Marcelin - și casa parohială din Tinryland - în care locuiește părintele Dragoș Eugen Tamaș - au fost reședințele noastre în zilele petrecute pe teritoriul Diecezei de Kildare & Leighlin.

Vizita pastorală în aceste locuri a început cu prezentarea catedralei din Carlow, construită de episcopul James Doyle (J.K.L.) între anii 1828 și 1833 și dedicată "Adormirii Maicii Domnului". În vizita noastră prin catedrală ne-am bucurat de prezentarea făcută de mons. Brenden. De asemenea, am vizitat și Colegiul "Sfântul Patrick" din Carolw. Construcția acestui colegiu a început în 1782, iar primii studenți au fost primiți în anul 1793. Deși la început era destinat atât pregătirii clerului cât și laicilor, începând cu anul 1892 a fost destinat în exclusivitate formării clerului, devenind seminarul diecezei. Din 1990 a redevenit centru de formare pentru laici, primind studenți din toată Irlanda și nu numai.

Prin planurile providenței divine, prezența Preasfințitului Aurel și a întregii delegații a coincis cu aniversarea a 184 de ani de la dedicarea catedralei din Carlow: 29 noiembrie 1833-2017. Acest moment a fost sărbătorit prin două celebrări solemne în catedrală, una în ziua de 29 noiembrie și alta în prima duminică din Advent, 3 decembrie 2017. Aceste celebrări au constituit punctul culminant al vizitei pastorale în Irlanda. În cadrul sfintei Liturghii a fost prezentat preoților și credincioșilor din Dieceza de Kildare & Leighlin părintele Marcelin Rediu, cel de-al treilea preot român fidei donum în Irlanda. Discursurile, aplauzele și chipurile luminate au fost mărturii clare ale entuziasmului și speranței care se află în episcopi, preoți și laici prezenți în catedrală. Despre însemnătatea acestui moment și importanța colaborării între cele două dieceze a dat mărturie și cina de lucru - organizată într-un cadru solemn în casa episcopului Denis Nulty - la care au fost prezenți preoții din curia episcopală, decanii și alți preoți din dieceza de Kildare & Leighlin. Totul a fost pregătit astfel încât părintele Marcelin și toți cei care l-am însoțit să simțim bucuria de a fi parte a Bisericii Universale.

Pentru cei prezenți, discursurile celor doi episcopi, atât în catedrală, cât și în casa episcopului, au constituit momente de comuniune și comemorare istorică: ambele Biserici - și cea din Irlanda și cea din România - au trecut prin persecuții sângeroase și din ele s-au ridicat numeroși martiri: cât de important este să nu uităm că țările noastre au trecut prin sângeroase persecuții și mulți și-au dat propria viață ca noi să putem astăzi mărturisi credința catolică! Totodată ambele dieceze au trimis preoți misionari și donum fidei în lumea întreagă, arătând că sângele martirilor este și astăzi sămânța creștinilor, forța celor care îl iubesc pe Dumnezeu și Biserica. Ambii episcopii și-au exprimat mulțumirea de a se fi întâlnit fie în România, fie în Irlanda, și că prin rânduiala providenței divine s-a pus bazele unei colaborări între cele două dieceze: prezența preoților fidei donum în Irlanda este începutul unei noi etape din istoria creștinismului pe această insulă.

Despre istoria creștinismului și a Bisericii pe teritoriul Irlandei am aflat multe vizitând mai întâi "Valea celor două lacuri" - Glendalough. Aici se afla mănăstirea sfântului Kevin, înființată în secolul al VI-lea și distrusă în 1398. Crucea sfântului Kevin, turnul de 33 de metri înălțime construit în anul 1066, precum și numeroase ruine ale bisericilor din această vale, dau mărturie despre puternica spiritualitate de care s-au bucurat locuitorii acestei țări veșnic verde. Și astăzi sunt mulți cei care se retrag în aceste locuri pentru exerciții spirituale și momente de reculegere.

De asemenea, izvor de creștere în credință și cunoaștere a fost și vizitarea ruinelor mănăstirii sfântului Mullins (614-697), precum și mănăstirea cistercienilor din Graiguenamanagh, "Duiske Abbey". Mănăstirea din Graiguenamanagh, construită de William Marshal în 1204, este declarată monument național, fiind cea mai mare mănăstire cisterciană din cele 34 care existau în Irlanda în secolul al XIII-lea. În trecerile noastre de la un monument istoric la altul am avut ocazia să vizităm și să cunoaștem mai bine localitățile Carlow, Kildare, Kilkenny, Port Laoise, și să învățăm despre tradițiile irlandeze legate de credință, educație, agricultură, sport, gastronomie etc. Un popas memorabil a fost și la Kildangan Stud, admirând ferma de cai care aparține șeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, prim-ministrul și vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite și emirul Dubaiului.

Alternând mereu trecutul și prezentul, istoria Bisericii cu situația concretă a Bisericii Catolice din Irlanda, pe lângă celebrările din Catedrală, am avut ocazia să fim găzduiți pentru a celebra sfânta Liturghie - sau chiar și numai pentru un tradițional ceai! - în diferite comunități de persoane consacrate, cum a fost, de exemplu, în Conventul Milostivirii "St. Leo" din Carlow, sau în casa surorilor sfintei Brigida din Kildare.

Nu putea să lipsească din această vizită pastorală în Irlanda vizitarea Dublinului și a comunității românilor catolici din Dublin și din împrejurimi, comunitate aflată sub păstorirea părintelui Eugen Țâmpu. Pentru acest moment de comuniune au fost rezervate două zile de o deosebită importanță pentru români și România: sărbătoarea sfântului Andrei și Ziua Națională a României. Momentul de sărbătoare și bucuria revederii cu românii catolici din Dublin au fost concentrate în jurul sfintei Liturghii celebrate de Preasfințitul Aurel Percă în biserica "Our Lady of Lourdes". În această biserică zi de zi părintele Eugen celebrează sfânta Liturghie în limba română. Mai multe detalii și fotografii de la acest moment de autentică comuniune românească găsiți accesând http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20171223.

În Dublin, pe lângă vizitarea monumentelor de o bogată încărcătură istorică, culturală și religioasă (Dublin Castle, Trinity College, Book of Kells, Phoenix Park etc.), am avut bucuria de a fi primiți în audiență privată de Excelența Sa Diarmuid Martin, arhiepiscop de Dublin și primat al Irlandei. În dialogul Excelenței Sale cu Preasfințitul Aurel Percă în palatul arhiepiscopal s-au menționat legăturile tot mai semnificative dintre România și Irlanda, în special dintre creștinii din aceste două țări. Excelența Sa Diarmuid Martin și-a exprimat admirația față de comunitatea românilor catolici din Dublin, în special pentru modul în care ei își păstrează și manifestă credința, el însuși fiind martorul unor memorabile celebrări românești în biserica "Our Lady of Lourdes". S-au menționat și legăturile cu Colegiul Irlandez din Roma, unde sunt găzduiți cu amabilitate cinci preoți români studenți în Cetatea eternă. De asemenea și legăturile cu Excelența Sa Nifon Mihăiță, arhiepiscop de Târgoviște, exarh patriarhal pentru relațiile Patriarhiei Române cu instituțiile creștine internaționale și cu instituțiile europene. Audiența s-a încheiat cu invitația adresată Preasfințitului Aurel de a semna în cartea de onoare a palatului episcopal, încrezători într-o rodnică colaborare interdiecezană și în binecuvântarea lui Dumnezeu asupra diecezelor și țărilor noastre.

Pentru că pe parcursul acestei vizite pastorale am sărbătorit Ziua Națională a României, am avut deseori prilejul să ne simțim ca acasă, atât prin ceea ce ne-au pregătit gazdele irlandeze, cât și prin atmosferă românească pregătită de românii întâlniți pe tărâm irlandez. Vom păstra pentru mult timp în suflet amintirile culese în zilele când gazdele noastre au fost preoții români: mai întâi părintele Ovidiu Ciprian Solomon în Horsleap, apoi părintele Eugen Țâmpu în Dublin și nu în ultimul rând, părintele Dragoș Eugen Tamaș în noua sa casă parohială din Tinryland. De asemenea, păstrăm vie bucuria și generozitatea comunităților și familiilor catolice române din Mullingar, Dublin, Carlow, Port Laoise.

Întregul traseu pastoral și cultural din zilele petrecute în diecezele de Dublin, Mullingar și Kildare&Leighlin a întipărit în noi bucuria de a însoți darul: cel de-al treilea preot fidei donum în Irlanda în persoana părintelui Marcelin Rediu. Într-adevăr, este mai mare fericire în a dărui decât în a primi și, totodată, mai important decât ceea ce dăruiești este inima cu care oferi și cu care te lași oferit pentru a sluji Evanghelia, Biserica, omul concret.

Întorși la slujirea de zi cu zi, păstrăm în inimă un refren al zilelor petrecute în țara sfântului Patrick: "Suntem binecuvântați că facem parte din Biserica Universală și oriunde ne putem simți ca acasă". Dumnezeu să binecuvânteze munca tuturor preoților fidei donum și colaborarea interdiecezană!

Pr. Laurențiu Dăncuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 noiembrie - 4 decembrie: Însoțirea darului: Preasfințitul Aurel Percă și al treilea preot fidei donum în Irlanda


 

lecturi: 100.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat