Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Colaborare și recunoștință: episcopul Denis Nulty a vizitat Dieceza de Iași

Excelența Sa Denis Nulty, episcop titular al Diecezei de Kildare și Leighlin (Irlanda), s-a aflat într-o vizită de trei zile în Dieceza de Iași, ca semn de recunoștință pentru darul primit: preoții fidei donum. A fost un "pelerinaj" plin de entuziasm și speranță pentru o rodnică colaborare între cele două dieceze. În centrul vizitei a stat întâlnirea de la Iași cu Excelența Sa Mons. Petru Gherghel și cu episcopul auxiliar Aurel Percă, la 27 iulie 2017.

Episcopul Denis Nulty a ajuns mai întâi la Bacău, la 26 iulie 2017, unde a celebrat sfânta Liturghie în capela casei de copii "Sfânta Maria" din Barați, orfelinat aflat în administrarea Surorilor Oblate Asumpționiste. Întâlnirea cu surorile și copiii a reflectat din plin motoul episcopal care se găsește pe stema Excelenței Sale: "Serve the Lord with Gladness" - "Slujiți Domnului cu bucurie" (Ps 100,2). Bucuria a fost întipărită pe chipul său, dar și pe chipul copiilor care s-au simțit binecuvântați atât în timpul sfintei celebrări, cât și în timpul vizitării casei și a muzeului aflat în incinta instituției.

De la Casa de copii ne-am îndreptat spre Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău. Pe lângă uimirea creată de istoria bisericuței vechi, singurul lăcaș de cult pentru credincioșii din Bacău în timpul regimului comunist, episcopul Denis a fost copleșit de comuniunea frățească dintre preoții care slujesc în această parohie, sub îndrumarea părintelui Isidor Dâscă.

În cursul aceleași zile a vizitat bisericile "Coborârea Duhului Sfânt" din Barați și "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău, întâlnindu-i și pe preoții parohi din aceste comunități, părintele Andrei Cocianga și, respectiv, părintele Eduard-Mihai Coșa.

Prima zi pe teritoriul Diecezei de Iași s-a încheiat cu vizitarea unui loc de mare speranță pentru Dieceza de Iași, dar și pentru Biserica Universală: Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" - Seminarul Mic din Bacău. Părintele Cătălin Farcaș i-a prezentat episcopului Denis comunitatea seminarială, seminarul și i-a vorbit despre activitățile și programul formativ al seminariștilor.

Ziua mult așteptată a întâlnirii cu episcopii de la Iași - joi, 27 iulie - a început cu celebrarea sfintei Liturghii în capela seminarului din Bacău. În drum spre Iași, la ieșirea din Bacău, ne-am oprit în cartierul Șerbănești. Aici Preasfințitul Denis a vizitat și a încurajat munca surorilor sfintei Tereza de Calcutta, "Misionarele Carității".

Ajunși la Iași, episcopul Denis a fost întâmpinat de Excelența Sa Mons. Petru Gherghel împreună cu episcopul Aurel Percă. Pentru aproximativ două ore, într-un climat fratern, episcopii și-au împărtășit speranțele, bucuriile, dar și îngrijorările legate de situația Bisericii Catolice din România și din Irlanda. În centrul dialogului a stat speranța unei rodnice colaborări și ajutorări reciproce între cele două episcopii. Primul pas al acestei colaborări a fost făcut deja când, printre preoții "fidei donum" numiți prin decret episcopal la 1 iulie 2017, Preasfințitul Petru Gherghel a binecuvântat disponibilitatea părintelui Eugen-Dragoș Tamaș, originar din Bacău, Parohia "Sfânta Cruce", de a-și continua slujirea sacerdotală în Irlanda, chiar în Dieceza de Kildare și Leighlin.

În timpul prânzului episcopul Denis a avut ocazia să întâlnească și alți preoți din curia episcopală, precum și din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. După pauza de prânz, însoțiți și de părintele Eugen-Dragoș Tamaș, precum și de părintele Ovidiu-Ciprian Solomon (care slujește deja de un an în Irlanda, dar în Dieceza de Meath), episcopii au vizitat catedrala veche "Adormirea Maicii Domnului" și catedrala nouă "Sfânta Fecioară Maria, Regină", loc în care a răsunat cântarea "Salve Regina", exprimându-și cu toții recunoștința față de Regina Apostolilor, cea care a mijlocit harul unei noi prietenii și colaborări în sânul Bisericii Universale. Întâlnirea episcopilor s-a terminat cu vizitarea muzeului "Anton Durcovici" și prezentarea situației Bisericii Catolice din România în timpul regimului comunist.

În cadrul vizitei Preasfințitul Denis a înaintat episcopilor din Iași invitația de a vizita Dieceza de Kildare și Leighlin și, mai ales, le-a transmis invitația din partea Conferinței Episcopilor din Irlanda de a participa la Întâlnirea Mondială a Familiilor care va avea loc în Irlanda anul viitor, în perioada 21-26 august.

Trecerea prin Iași, deși foarte scurtă, nu putea să nu cuprindă și o vizită cu caracter ecumenic la catedrala mitropolitană "Sfânta Parascheva", precum și la biserica "Trei Ierarhi", momente în care Excelența Sa a putut cunoaște mai bine și realitatea Bisericii Ortodoxe din România.

Dar mai presus de toate, nu puteam părăsi Iașiul înainte de a vizita locul în care s-au format sute de preoți: Seminarul Teologic "Sfântul Iosif". Părintele formator Emilian Jitaru a fost gazda și călăuza noastră prin "casa" în care continuă să se formeze zeci de preoți pentru Biserica Catolică. Numărul preoților din Seminarul din Iași precum și numărul seminariștilor studenți, i-au amintit episcopului Denis de vremurile când și seminariile din Irlanda (în special cel din Maynooth, Dieceza de Dublin, și cel din Carlow, Dieceza de Kildare și Leighlin) erau adevărate "sanctuare" pentru formarea preoților, seminarii care acum sunt fie închise, fie cu foarte puțini studenți care se pregătesc pentru sfânta preoție. De exemplu, în anul 1979 când Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Seminarul din Maynooth, acolo studiau peste 600 de seminariști, în afară de seminariștii care erau în celelalte cinci seminarii din Irlanda. Acum, în anul 2017, mai sunt doar 60 de seminariști, acesta fiind astăzi singurul seminar din Irlanda

La întoarcere, în drum spre Bacău, ne-am oprit și am vizitat satul Gherăești. Părintele paroh Daniel Ghitiu ne-a prezentat atât biserica "Trupul și Sângele Domnului", cât și viitorul lăcaș de cult dedicat Divinei Îndurări, biserică ce se află acum în construcție.

Ajunși în Bacău ne-am pregătit pentru întoarcerea în Irlanda. Ziua de vineri, ultima din primul "pelerinaj" al Excelenței Sale Denis Nulty prin Dieceza de Iași, am început-o cu celebrarea sfintei Liturghii în capela seminarului din Bacău, după care ne-am îndreptat spre aeroportul din București, vizitând Castelul Peleș și Mănăstirea din Sinaia, supranumită și "Catedrala Carpaților".

Întrebat fiind care a fost momentul cel mai impresionant din aceste zile petrecute în România, Excelenața Sa a spus fără ezitare: "Dincolo de rodnicul moment al întâlnirii cu episcopii de la Iași, cel mai impresionat am fost să văd și să aud mărturiile atât de frumoase despre comuniunea dintre preoți. Este un mare har și o binecuvântare pentru o dieceză, dar și pentru Biserica Universală că preoții stau împreună. Sunteți binecuvântați că aveți comuniuni sacerdotale așa cum am văzut la Bacău, în Parohia «Sfântul Nicolae» și în Seminarul mic, și la Iași, în Episcopie și în Seminarul Mare. Sunteți binecuvântați că aveți atât de mulți preoți, foarte mulți preoți tineri, și că preoții stau împreună. Sunteți binecuvântați!"

Această călătorie a fost de la început pusă sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria. De aceea Salve Regina a fost cântecul și rugăciunea care ne-a însoțit și care a răsunat din gura episcopul Denis Nulty în toate casele, bisericile și instituțiile în care am avut bucuria de a intra. A fost un pelerinaj de mulțumire față de păstorii și preoții Diecezei de Iași, un semn de recunoștință pentru preoții "fidei donum". A fost un timp de har, aducător de roade bune și de speranță, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, Regina apostolilor.

Pr. Laurențiu Dăncuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-28 iulie: Colaborare și recunoștință: episcopul Denis Nulty a vizitat Dieceza de Iași


 

lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat