![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
În vederea restaurării și consolidării catedralei, în ultimul timp au început a se face săpături arheologice în sacristia și în interiorul lăcașului de cult. Câteva descoperiri merită să fie scoase în evidență. În săpăturile desfășurate în a doua parte a anului 2016 (sub coordonarea arheologilor medieviști Stela Cheptea și Bobi Apăvăloaei de la Academia Română - filiala Iași, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană) în sacristia bisericii s-au descoperit peste 30 de schelete de persoane înmormântate la diferite adâncimi, între 2,50 și 4,25 m (unele dintre ele erau în alte poziții decât cea normală), Arheologul Stela Cheptea a descoperit în curtea catedralei, în anii '90, morminte de sfârșit de secol XIV. Se presupune că sub catedrală ar fi ruinele unei biserici cel puțin la fel de vechi. În opinia arheologilor în zona catedralei s-ar afla cel mai vechi nucleu al orașului Iași. De-a lungul istoriei pe locul catedralei actuale din Iași sau în apropiere au fost construite mai multe biserici din lemn sau din piatră. Despre trei dintre ele știm că au fost sfințite: 19 noiembrie 1612, 1755, 15 august 1789. Despre altele știm doar de existența lor sau ni se dau chiar amănunte. Câțiva autori1 s-au ocupat în a aduna documentele care se referă la bisericile din Iași. Stela Cheptea, de exemplu, vorbește despre șase biserici2. În interiorul catedralei, săpăturile din ianuarie 2017 au scos la iveală absida bisericii din 1789, care se află la treptele actualei biserici. Zidul absidei are o grosime de 1,11 m și o deschidere de aproximativ 5,30 m.
Dacă pr. Francisc Anton Tasso nu se află în această criptă atunci expresia pr. Iosif Gabor: "Prin tradiție se știe că la Iași a fost reînhumat în fața băncii de împărtășanie", trebuie reinterpretată cu referință la locul unde se afla banca de împărtășanie în biserica dinainte de restaurarea din 1864-1866. Încă nu s-a săpat în zona unde începe cruciera. La mijloc, între cei doi stâlpi, se presupune că ar fi fost banca de împărtășanie a bisericii dinainte de restaurare.
Sub pavimentul actual s-au descoperit câteva plăci de marmură pătrată de 0,82 m din pardoseala bisericii renovate în perioada 1864-1869. De asemenea, în partea dreaptă în crucieră, la altarul sfintei Fecioare ar trebui să fie pr. Dominic (Bonaventura) Bartozzetti (decedat în 1872). Stratul de cărămizi descoperit sub altar nu e suficient pentru a ști dacă e vorba de un mormânt. A fost găsit și mormântul episcopului Iosif Salandari, acolo unde este epitaful, paralel cu zidul crucierei, având lungimea de 2,4 m și lățimea de 1,12. Înlăuntru, cât s-a putut observa cu un aparat de fotografiat, este un sicriu în parte putrezit. Mormântul episcopului Mihai Robu este acoperit cu o placă din ciment, având lățimea de 1,15 m și lungimea de 2,15, perpendicular cu peretele. Înlăuntru este un sicriu în condiții destul de bune. Deasupra plăcii din beton, la jumătate de metru de zid a fost găsită o sticlă sigilată, având ea un manuscris în limba latină:
Rezumând, săpând în continuare pe lângă zidurile catedralei, dacă decedații nu au fost mutați la renovarea bisericii din 1864-1869, ar trebui să se descopere sub prezbiter, în partea de sud-est: ep. Iosif-Bonaventura Berardi (decedat în 1818), ep. Bonaventura Zabberoni (decedat în 1826), în partea opusă amvonului: ep. Paul Sardi (decedat în 1848), la mijloc, în partea de sud: pr. Alois Landi (decedat în 1829) și pr. Ștefan Iannucci (decedat în 1830), sub confesional, în partea de sud: pr. Rochus (neidentificat), sub confesional, în partea de nord: pr. Fidel Rocchi (decedat în 1795), la mijloc, în partea stângă: pr. Dominic Brocani (decedat în 1839), în partea de nord, sub amvon: pr. Mathias Radislovich (decedat în 1829). Pr. Iuliu Weber, paroh al catedralei, în anul 1907 notează: "Mormintele despre care știu că sunt în biserică sunt bine închise. Dacă sunt morminte sub altare, nu pot să știu"4. Sub prezbiter se presupune că se află o criptă cu mai multe morminte. Cu siguranță, săpăturile arheologice care se desfășoară în catedrală vor crea posibilitatea să se identifice mai multe morminte. În ianuarie 2017 s-au făcut și măsurătorile bisericii în interior: lățimea dincolo de amvon: 8,50 m; lățimea în crucieră: 12,25; lățimea între stâlpii de la crucieră: 5,30; lungime: de la ușă la intrare: 4,55, apoi până la stâlpul de susținere a corului 5, apoi până la altar: 17,43; de la altar până la intrarea în sacristie: 4,8; total lungime: 31,78 m. Acestea corespund în mare cu măsurătorile din anul 1907. După cum notează pr. Iuliu Weber în anul 1907, biserica are 20 m lungime și 8 m lărgime; de la altarul mare până la banca de împărtășanie sunt 4 m; este zugrăvită, cu trei altare (Adormirea Macii Domnului, sfinții Bonaventura, Iosif de Copertino și Anton, sfântul Francisc din Assisi) și patru candelabre dintre care cel mai mare cu lumină electrică"5. Pr. Cornel Cadar Note
* * * Iași TV Life: "Descoperire importantă la catedrala romano-catolică" (27 februarie 2017)
* * * TVR Iași: "«Sacrariul» din «inima» vechii catedrale catolice" (28 februarie 2017)
lecturi: 107.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |