Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: "Binecuvântat să fie cel care vine în numele Domnului!"

Comunitatea catolică din Slănic Moldova a avut parte de un moment deosebit în ziua de duminică, 6 august 2017, când a fost instalat un nou paroh: pr. Benone Butacu. În urmă cu o săptămână, la 30 iulie, comunitatea și-a luat rămas bun de la pr. Petrică Dăncuț, care a păstorit cu ardoare și zel apostolic, timp de cinci ani, comunitatea creștinilor catolici din Slănic Moldova.

Mandatul părintelui Benone Butacu a început în sărbătoarea "Schimbarea la Fața a Domnului Nostru Isus Cristos", ca un semn minunat sub strălucirea chipului Mântuitorului, spre a ne atrage pe toți, ca un magnet uriaș pe "munte", pe muntele Domnului!

Comunitatea creștinilor catolici, împreună cu domnul Gheorghe Baciu, primar al comunității civile, l-a întâmpinat pe noul paroh, mai întâi la Cerdac, în biserica filială, în cadrul Liturghiei de la ora 9. Apoi, întreaga comunitate, cu mic cu mare, l-a primit pe părintele Benone, cu colac și sare, la ora 11, în fața bisericii parohiale din Slănic Moldova, urându-i bun venit, printr-o cuvântare rostită de doamna Mihaela Solomon, reprezentant al credincioșilor:

"Părinte Benone, bine ați venit la Slănic Moldova să ne luați în grijă. Pe noi toți, familiile noastre, copiii noștri. Pe noi și sufletele noastre. Avem nevoie să fiți lângă noi ori de câte ori avem probleme, să ne călăuziți, să ne ajutați să ne îndreptăm greșelile și să ne încurajați. Promitem să fim și noi alături de dumneavoastră, să vă sprijinim atât cât putem pentru a vă desăvârși misiunea pe care tocmai ați primit-o! Vă primim cu inima deschisă și sperăm să aveți aceleași sentimente față de noi. Este un moment greu, atât pentru noi, cât și pentru dumneavoastră. Însă suntem siguri că împreună vom fi o familie mare; frumoasă și puternică condusă de dumneavoastră ca părinte, păstor și prieten".

A urmat apoi, cuvântul de salut al domnului primar care, l-a asigurat pe părintele paroh de colaborarea și susținerea domniei sale și a consiliului local, pentru a acoperi toate nevoile sociale ale comunității locale.

Sfânta Liturghie a debutat apoi cu ritualul de primire a noului paroh, care a făcut cunoscut credincioșilor precedența activității sale pastorale; s-a dat citire apoi decretului episcopal de numire ca paroh începând cu 1 august 2017. Au urmat apoi toți pașii pentru instalarea lui în funcție: angajamentul solemn, făcut în fața reprezentantului Preasfințitului Petru Gherghel, în persoana părintelui Eugen Budău, și a credincioșilor din biserică, că va depune tot efortul pentru a continua munca parohilor precedenți, amintindu-l de fericită amintire pe pr. Francisc Căzănel, pe pr. Isidor Dâscă, ctitorul bisericii din Slănic, și pe pr. Petrică Dăncuț, ținând cont că în Biserică legea supremă este mântuirea sufletelor.

Pr. Benone Butacu a recitat în fața reprezentantului episcopului, pr. Eugen Budău, și a întregii adunări jurământul și mărturisirea de credință, reafirmând fără tăgadă supunerea față de învățătura lui Cristos și a Bisericii Catolice, și față de episcopii diecezei noastre.

Pr. Eugen Budău i-a înmânat cheia casei Domnului - simbolul templului spiritual făcut din pietre vii și alese pe care Duhul Sfânt le zidește spre slava Tatălui; crucea - semnul mântuirii lumii care amintește de jertfa lui Cristos și este modelul preotului; Sfânta Carte a Evangheliilor - Cuvântul divin, care-i învață pe credincioși calea ce duce la Domnul.

Odată terminate aceste rituri, doi reprezentanți ai comunității au semnat pe altar procesul verbal al luării în posesie a parohiei din partea noului paroh.

La sfârșitul Liturghiei, cu vădită emoție, a luat cuvântul pr. Benone Butacu, care a mulțumit bunului Dumnezeu pentru toate darurile primite, a adus mulțumiri Preasfințitului episcop Petru Gherghel și Preasfințitului episcop Aurel Percă, pentru încrederea acordată în noua numire, tuturor confraților preoți prezenți la sfânta Liturghie și totodată a mulțumit credincioșilor pentru primirea călduroasă și i-a asigurat că va fi alături de ei permanent, dar și grupurilor de credincioși din Luizi-Călugăra și Huși, prezenți la Slănic Moldova, pentru acest eveniment. Părintele nou numit a prezentat programul pastoral ce cuprinde inițiative și proiecte spirituale adresate familiilor, copiilor, tinerilor, persoanelor vârstnice.

Pr. Eugen Budău, împreună cu doi copii de la Școala de Cântăreți Bisericești din Bacău, i-au dedicat părintelui paroh două cântece, iar comunitatea slănicenilor, la întâlnirea cu noul ei preot, i-a dedicat o poezie având siguranța și încrederea că va primi călăuzirea și sprijinul domniei sale.

În timp ce corul a cântat tradiționalul "La mulți ani!", copiii au oferit flori preoților prezenți la altar, mamei părintelui Benone și oficialităților civile.

Împreună cu părintele Benone ne exprimăm speranța că vom privi, mai des, cerul, îl vom aduce, mai des, în inimile noastre, pașii ne vor conduce, mai des, spre biserică pentru a fi prezenți la cât mai multe banchete euharistice.

Surorile și credincioșii

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 august: Slănic Moldova: "Binecuvântat să fie cel care vine în numele Domnului!"


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat