Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fericitul Anton Durcovici și Acțiunea Catolică

Ziua de 7 decembrie 2014, când în aproape 50 de parohii ale Diecezei de Iași, grupuri de copii, tineri și adulți au depus adeziunea în Acțiunea Catolică, ne oferă prilejul de a reflecta asupra unui eveniment deosebit pe care îl vom trăi peste câteva zile: prima comemorare liturgică a fericitului episcop Anton Durcovici.

Puțini dintre actualii membri ai Acțiunii Catolice știu că fericitul Anton Durcovici a fost implicat în această grupare eclezială. În primii ani de slujire ca preot în Arhidieceza de București, preotului Anton Durcovici i s-au încredințat numeroase funcții pastorale și educaționale. Pe lângă misiunea de formare a copiilor și tinerilor, i s-a acordat și asistența spirituală a unor grupuri de adulți care activau în București de mai mulți ani. Printre acestea se număra și Acțiunea Catolică. Fiind delegat al arhiepiscopului Raimund Netzhammer, părintele Anton a participat, în ziua de 29 octombrie 1922, la Adunarea generală a Acțiunii Catolice din București, ocazie în care a relevat "nevoia grabnică a unei organizări solide a catolicismului din București". Pentru realizarea acesteia era nevoie de lărgirea cadrelor asociației existente la acea dată, în conformitate cu cerințele epocii, și adaptate la noile realități postbelice ale României. În cadrul aceleiași ședințe, preotul Anton Durcovici a expus și dorința arhiepiscopului Netzhammer de a vedea unificate asociațiile catolice de pe întreg teritoriul eparhiei prin organizarea unui congres general.

La 19 octombrie 1923, preotul Anton Durcovici a fost ales membru al Asociației Catolice din Arhidieceza de București, secțiunea cultul, celelalte trei secțiuni fiind: presa, festivitățile și asistența socială. Acțiunea Catolică a fost transpusă la nivel eparhial la 4 martie 1928, cu prilejul unei ședințe constitutive, la care au participat zece asociații, societăți, ordine terțiare, congregații mariane..., alături de reprezentanții arhiepiscopiei, parohiilor din capitală și ai școlilor. La această ședință, preotul Anton Durcovici a participat în calitatea de director spiritual al terțiarelor "Sfântul Francisc" și de președinte al Congregației Mariane pentru Bărbați și Tineri. În cadrul Acțiunii Catolice, al căruia președinte a fost numit pr. Julius Hering, părintele Anton Durcovici a desfășurat o activitate remarcabilă în calitatea sa de reprezentant al clerului. În această funcție s-a implicat în organizarea sistematică a tuturor secțiunilor Acțiunii Catolice, în cadrul ședințelor ordinare și extraordinare ale acesteia.

Activitățile generale ale Acțiunii Catolice au avut în primii ani rezultate, apreciate de preotul Anton Durcovici, ca fiind extrem de modeste, din diverse motive, ajungându-se ca în anii 1934-1936 comitetul central al acesteia să nu mai fie convocat. Și din acest motiv, preotul Durcovici s-a dovedit un membru încurajator și susținător puternic al continuității Acțiunii Catolice, mai ales prin respectarea principiilor fundamentale înscrise în enciclica papei Pius al XI-lea, din 23 decembrie 1922, De pace Christi in regno Christi quaeuendo, consacrată misiunilor și Acțiunii Catolice. În rezumat, această enciclică milita pentru participarea laicilor și organizarea lor în apostolatul ierarhic al Bisericii, după principiile de viață religioasă internă, apostolatul laicilor, disciplina și subordonarea absolută față de ierarhia bisericească, precum și independența față de partidele politice.

Programul secției a treia religioase, al cărui președinte a fost numit, a fost dezvoltat continuu de preotul Anton Durcovici și prezentat cu prilejul ședințelor Acțiunii Catolice. Astfel, la 28 ianuarie 1938, expunea directivele religioase ale secției care se refereau la următoarele: rugăciuni pentru întreaga familie, rugăciuni pentru papa, inclusiv în decursul anului, deoarece "vremurile actuale sunt asemănătoare foarte mult cu cele ale prigoanei din primele veacuri creștine, când primii creștini se rugau stăruitor către sfântul Petru", rugăciuni pentru arhiepiscopul Cisar, tot anul, "ca semn de stimă, unire sufletească cu arhipăstorul și toate nevoile Bisericii", rugăciunile și celebrările pentru Postul Mare, sfânta Împărtășanie de Paști, participarea reală la Congresul Euharistic Internațional de la Budapesta din perioada 26-29 mai 1938, căci "sfânta Euharistie era legătura de unire în dragoste cu Isus în Preasfânta Taină". Acțiunea Catolică avea să aibă ca zi festivă sărbătoarea lui Cristos, Regele Universului.

Preotul Anton Durcovici a avut ocazia de a-și prezenta directivele secției a treia și în anii precedenți, așa cum a făcut-o în ședința din 12 noiembrie 1937, pe care a consacrat-o familiei. Pe lângă Acțiunea Catolică, secțiunea a treia religioasă cuprindea: consiliul parohial al catedralei "Sfântul Iosif", Ordinul Terțiarelor "Sfântul Francisc" (secțiile catedrala "Sfântul Iosif" și "Bărăție"), congregațiile mariane ale bărbaților, tinerilor și domnișoarelor, Asociația "Fiicele Mariei", precum și societatea pentru confecționarea odăjdiilor bisericești. Scopul acestei secțiuni era intensificarea vieții religioase. Tratând despre problema reîntregirii familiei, expunea un program vast care viza: constituirea sau reconstituirea acesteia, conform legilor lui Dumnezeu și ale Bisericii, apărarea familiei contra primejdiilor de disoluție (divorț, abuzuri etc.), viața creștinească din punct de vedere moral, social și economic. Principalele obstacole în calea familiei, văzute de părintele Durcovici, erau: ignoranța religioasă, indiferența față de cele veșnice și spirituale, atitudinea nefavorabilă a părinților și cunoscuților, lectura ușuratică, filmele imorale etc. În ceea ce privește mijloacele, preotul Anton Durcovici aprecia că acestea erau puține, problema însă nu o constituia această lipsă, ci aplicarea lor, cu referință la rugăciunile pentru familie, consfințirea familiilor catolice către Inima lui Isus sau întronarea Inimii Preasfinte în familie, întâlnirea generală a tuturor asociațiilor în ziua de 12 decembrie, sfințirea duminicii (duminica este ziua de sărbătoare prin excelență a familiei) etc. De altfel, câteva din temele Acțiunii Catolice, în anii 1937-1938, au fost: "Nucleul vital al renașterii creștinătății este familia", "Dați-ne părinți creștini!", "O nouă fundamentare solidă și reconstruirea zidurilor ce se năruie în cămin și viața familială".

Din nefericire pentru credincioșii Diecezei de Iași, episcopul Anton Durcovici nu s-a putut implica în Acțiunea Catolică sau în alte mișcări ale laicilor întrucât acestea au fost suprimate atât în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, cât și în perioada persecuției comuniste. Cu toate aceste, pentru asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice fericitul Anton Durcovici poate fi și astăzi un model de slujire a laicilor și implicare în viața Bisericii.

Pr. Alois Moraru,
asistent spiritual al adulților din Acțiunea Catolică

* * *

Mai multe detalii despre implicarea fericitului Anton Durcovici în Acțiunea Catolică pot fi citite în următoarele cărți:

Episcopul martir Anton Durcovici: de la leagăn până la mormânt

Alois Moraru - Un episcop fericit

Alois Moraru - Anton Durcovici - drumul spre Preoție

Alois Moraru - Viața eroică a episcopului Anton Durcovici

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat