Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Comemorare "Anton Durcovici" și lansare de carte

La trei luni de la beatificarea episcopului Anton Durcovici la Iași, a fost lansată, în biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, duminică, 17 august 2014, o nouă lucrare biografică: Anton Durcovici - drumul spre Preoție, de pr. Alois Moraru, tipărită la Editura "Presa Bună".

Lucrarea a fost inserată în colecția Historia catholicorum Moldaviae, din care au fost tipărite deja trei volume: 1. Incursiune în istoria Episcopiei Catolice de Iași (1884 - 27 iunie - 2009); 2. Iezuiții în Moldova (1588-2010) și 3. 1886 - 29 septembrie - 2011: 125 ani de la înființarea Seminarului Catolic din Iași.

În introducerea cărții, autorul a subliniat că "evenimentul beatificării episcopului martir Anton Durcovici a stârnit un viu interes și pentru cercetătorii biografiei sale, dar suntem conștienți că aprofundarea vieții și activității acestuia nu poate fi limitată".

Preasfințitul Petru Gherghel, în prefața cărții, a precizat: "Reîntorcându-ne în istoria vieții episcopului Anton Durcovici, recunoscut și declarat martir și fericit în ziua de 17 mai 2014, un moment de cea mai mare importanță este familia și casa unde s-a născut și a deprins primele noțiuni ce privesc credința și viața spirituală. Un rol aparte i-a revenit, cum era și firesc, mamei. De aici a pornit programul unei vieți ce avea să se desăvârșească în umbra familiei și sub privirile pline de iubire și necontenită grijă ale mamei. Ne bucurăm că istoricii care s-au îndreptat spre viața episcopului de mai târziu, au început să privească mai întâi spre casa în care s-a născut și spre mama care l-a ținut în brațe, i-a insuflat credința și i-a transmis-o prin iubirea și dragostea ei până la moarte. Prezentarea pe care o face pr. Alois Moraru despre episcopul nostru are un titlu sugestiv și grăitor: Anton Durcovici, de la leagăn până la altar; adică de pe brațele mamei până la treptele slujirii preoțești".

Autorul consideră că "pentru a-l putea urmări îndeaproape pe episcopul nostru martir, cele mai sigure mijloace sunt cele arhivistice", de aceea a selectat însemnările personale ale elevului, studentului, preotului, episcopului și deținutului Anton Durcovici. Urmând pas cu pas urmele lui Anton Durcovici, lucrarea este împărțită în opt capitole: Leagănul copilului Anton Durcovici; Exodul spre Iași; De la Iași la București, via Ploiești; Elev la București; În Seminarul arhiepiscopal "Sfântul Duh"; În Cetatea Eternă; Preot la Roma și Activitatea pastorală și didactică.

În finalul cărții, pr. Alois Moraru concluzionează: "Activitatea pastorală desfășurată de fericitul Anton Durcovici ca episcop de Iași a avut la bază conștiința sa de păstor ales de Dumnezeu pentru a-i cârmui pe catolicii din Moldova, fapt care s-a clădit pe anii de formare umană, intelectuală și spirituală din școlile și seminariile din Iași, Ploiești, București și Roma. Conștiinciozitatea pe care a manifestat-o în acei ani de formare i-au adus un bagaj amplu de cunoștințe filosofice, teologice și juridice, care, împletite cu calitățile native, au făcut din omul Anton Durcovici un preot învățat, cu o experiență rară în învățământ și în pastorație, evlavios și zelos, înțelept, delicat, prudent și energic, bun și drept, un sfătuitor înțelept, un înțeleg|tor al nevoilor preoților și credincioșilor etc., așa cum l-au caracterizat aceia care l-au cunoscut îndeaproape. (...) Beneficiind de un drum spre Preoție încărcat cu experiențe deosebite, fiind însoțit de formatori devotați și înțelepți, seminaristul originar din Deutsch-Altenburg a devenit peste ani un preot zelos al Arhiepiscopiei de București, un episcop curajos al Diecezei de Iași și un martir al Bisericii Catolice".

Ovidiu Bișog

* * *

Anton Durcovici - drumul spre Preoție,
Alois Moraru, Ed. "Presa Bună", 2014, ISBN 978-606-8116-38-9, 14x20 cm, 110 p., 7 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat