|
© Vatican Media |
A fost prezentat în Sala de Presă a Sfântului Scaun Manifestul tinerilor creștini din Europa
"Biserica să aibă încredere în noi, să ne lase să slujim și să creștem"
de Guglielmo Gallone
"Cerem Bisericii să aibă încredere în noi. Lăsați-ne să slujim și să creștem": aceasta este inima mesajului conținut în Manifestul tinerilor creștini din Europa, prezentat în dimineața zilei de 2 iulie 2025 la Sala de Presă a Sfântului Scaun. Un document îndrăzneț care, sfidând complexitatea unui continent din ce în ce mai îmbătrânit din punct de vedere demografic, pune în centru chiar pe tineri și care, bazându-se pe sprijinul numeroaselor conferințe episcopale, dieceze, parohii și mișcări ecleziale, încearcă să răspundă la întrebările de sens care stau la baza acestei derive demografice, sociale, economice și politice. Printr-un instrument simplu, dar puternic: pornirea la drum.
Entuziasmul atât de multor tineri din întreaga lume care sunt cufundați în proiectul "Roma 25 - Santiago 27 - Ierusalim 33" se simte încă de la primele rânduri: "Nu suntem turiști spirituali. Suntem pelerini ai sensului - scriu ei - ajungem cu rucsacuri pline de îndoieli, răni, cântece și speranță. Și cu o certitudine în inimă: Cristos este viu. Și ne cheamă". Promovată de Conferința Episcopală Spaniolă, inițiativa se inserează în drumul pastoral și evanghelizator promovat de Dicasterul pentru Evanghelizare în pregătirea pentru Jubileu. Proclamarea oficială a Manifestului este programată pentru vineri, 1 august 2025, în Bazilica "Santa Maria in Trastevere", în cadrul Jubileului Tinerilor.
După saluturile instituționale ale lui Matteo Bruni, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, episcopul de Palencia, Mikel Garciandía Go?i, a relatat geneza acestei inițiative, amintind cum proiectul s-a născut în timp ce se afla la Mont Saint-Michel și, grație impulsului Conferinței Episcopale Spaniole, a prins apoi contur într-o perspectivă europeană, care "nu se termină la Roma, ci începe de la Roma" pentru a continua la Santiago în 2027 și la Ierusalim în 2033. Un itinerariu care, potrivit părintelui Antonio Ammirati, secretar general al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene, face parte din munca începută în urma Conciliului al II-lea din Vatican, pentru a consolida colaborarea dintre Bisericile din continent și care trebuie să preia invitația făcută de Papa Francisc de a "scoate hainele de turist și a le îmbrăca pe cele de pelerin".
Un mesaj care are ecou în cuvintele Monseniorului Graziano Borgonovo, subsecretar al Dicasterului pentru Evanghelizare, care a subliniat cum Dante deja distingea pelerinii în funcție de destinația lor: hagii, cei care merg peste mări; pelerini, cei care merg la casa din Galiția; romei, cei care se îndreaptă spre Roma. "A-l urma pe Cristos nu înseamnă a sta pe loc - spunea Borgonovo - ci a părăsi comoditatea, cinismul, indiferența. Înseamnă a porni la drum". Iar cuvintele tinerilor din Manifest evocă un viitor care nu se termină, ci care se împlinește "în viața veșnică promisă de Tatăl, cucerită de Fiul și pecetluită în noi de Duhul Sfânt". Acesta este sensul profund al fiecărui Jubileu, a adăugat el: a reanima speranța.
O misiune care nu este ușoară, deoarece, așa cum a reiterat Monseniorul Marco Gnavi, paroh de "Santa Maria in Trastevere", contextul existențial în care trăiesc tinerii astăzi este alcătuit din "schimbări dureroase. Pelerinajul nu oferă răspunsuri simple, ci sugerează Bisericii să-i asculte pe tineri. În acest sens, ar trebui, așadar, să ne întrebăm ce înseamnă acel noi, în cadrul Bisericii, în epoca individualismului și a eului", a adăugat Monseniorul Gnavi, subliniind că "tinerii nu se feresc de aceste întrebări despre sens" și, dimpotrivă, caută locuri în care să fie ascultați, valorizați, protejați.
Rugăciuni pline de umilință care au fost primite cu bucurie de Monseniorul Francisco José Prieto Fernández, arhiepiscop de Santiago de Compostela, potrivit căruia trebuie să acordăm tot mai multă importanță cuvintelor pontifilor despre Europa, și de patriarhul de Ierusalim al latinilor, cardinalul Pierbattista Pizzaballa, care într-un mesaj din Țara Sfântă și-a exprimat recunoștința pentru itinerariul trasat capabil să unească pe creștinii "din Iordania până în Cipru, până în Palestina și Israel" și care "va putea să fie o mică parte pentru o lume pacificată". Aceeași speranță care îl animă pe Monseniorul Paolo Giulietti, arhiepiscop de Lucca, potrivit căruia Manifestul trebuie să restituie drumurilor rădăcina lor religioasă.
Animați de aceste dorințe, în căutarea unei instituții capabile să le valorizeze și, prin urmare, a unei Biserici în ascultare, nu perfectă, dar credibilă, foarte mulți tineri vor încerca să aplice ceea ce este scris în Manifestul Tinerilor Creștini Europeni. Un text, a amintit în cele din urmă foarte tânărul Fernando Moscardó Vegas, născut "dintr-o rană și o sete de sens", dar și un act de credință și o chemare la speranță. "Nu am venit să facem politică - a concluzionat el - ci să proclamăm Evanghelia, să lansăm un steag spiritual și misionar". De care întreaga Europă, astăzi, are nevoie din ce în ce mai mult.
(După L'Osservatore Romano, 2 iulie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu