Iași, Cinema Ateneu: Vernisaj despre vizita Papei Francisc
Expoziția pozelor realizate de Adrian Cuba cu ocazia vizitei istorice a Papei Francisc la Iași, în anul 2019, poate fi vizionată la Cinema Ateneu Iași (Tătărași), pe toată durata lunii iulie. Deschiderea acestui vernisaj s-a făcut sâmbătă, 28 iunie 2025, începând cu ora 17.00. Au participat Andrei Giurgea, coordonator Cinema Ateneu, Adrian Cuba, fotograf oficial al vizitei Papei Francisc la Iași, pr. Claudiu Bulai, reprezentant ERCIS Media, Carmil Matia Giorgio Chelaru, director Ansamblul Muzeal Catolic Iași.
Cinema Ateneu Iași a organizat, în colaborare cu Ansamblul Muzeal Catolic Iași și ERCIS Media, în perioada 28-29 iunie 2025, un eveniment dedicat artei, spiritualității și memoriei vizitei Papei Francisc în Iași, la șase ani, cu titlul "Ecouri din Vatican". Programul a cuprins proiecții de film, o expoziție fotografică și reflecții cinematografice asupra Bisericii și credinței.
Deschiderea a debutat cu salutul de bun venit al gazdei, Andrei Giurgea, care a subliniat grija pe care Cinema Ateneu din Iași o arată pentru momentul istoric trăit în capitala Moldovei cu șase ani în urmă. Papa Francisc a unit oameni și i-a făcut să se simtă parte a lumii întregi. "A fost un moment istoric pe care, noi de aici de la Iași, am avut bucuria de a-l trăi".
La invitația gazdei, pr. Claudiu Bulai a vorbit despre importanța acestui moment. "Papa Francisc a făcut 47 de vizite apostolice. Dintre acestea se numără și România, mai mult se numără orașul Iași". Bucuria de a fi avut un papă pe străzile Iașului va fi înțeleasă cu trecerea timpului, când vom putea face comparație cu următoarea vizită a unui papă pe meleagurile noastre.
Pentru a întări dorința de a menține vie această vizită, Carmil Chelaru a vorbit despre cum este marcată vizita Papei Francisc la catedrala ieșeană și despre activitățile Ansamblului Muzeal Catolic din Iași. "Păstrăm semnele actuale, dar avem și vestigii istorice de sute de ani. Ansamblul nostru propune de la fotografii actuale, până la vestigii istorice de peste 500 de ani".
Evenimentul de sâmbătă a continuat, începând cu ora 17.30, cu vizionarea filmului "Papa Francisc în România: Un an împreună", realizat de Signis România, la finalul căruia pr. Claudiu a nuanțat anumite aspecte ale acestuia. Seara a continuat, de la ora 19.30, cu filmul "Amin", în regia lui Costa-Gavras. Duminică, 29 iunie, de la ora 17.30, publicul a putut viziona filmul "Fratele soare, sora lună", regizat de Franco Zeffirelli, iar de la ora 20.00, filmul "Habemus Papam", în regia lui Nanni Moretti.
Fiecare proiecție a fost însoțită în aceste zile de o prezentare semnată de criticul de film Irina-Margareta Nistor.
"Pentru noi, «Ecouri din Vatican» nu este doar un eveniment, ci un exercițiu de memorie colectivă. Încercăm să redăm publicului o experiență deopotrivă artistică și spirituală, într-o formă accesibilă și profundă. Vizita Papei Francisc la Iași a fost un moment istoric care a adus împreună oameni de toate vârstele și confesiunile. Acum, la șase ani distanță, ne întoarcem acolo - nu doar pentru a rememora, ci pentru a reflecta asupra modului în care credința, dialogul și arta pot coexista și comunica. Și o facem așa cum știm mai bine: prin cinema." (Andrei Giurgia, coordonator Cinema Ateneu).
Expoziția de la Cinema Ateneu Iași (Strada Ion Creangă 14, Iași 700259) este deschisă pe toată durata lunii iulie, intrarea fiind liberă. Tot acolo puteți găsi cartea de condoleanțe dedicată Papei Francisc în care vizitatorii pot și sunt invitați de a lăsa mărturia lor despre ce a însemnat pentru ei Papa Francisc.
Pr. Claudiu Bulai
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
28 iunie: Iași, Cinema Ateneu: Vernisaj despre vizita Papei Francisc. Foto: Adrian Cuba